Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuivisto juoksi Turussa uuden ennätyksensä – Urho Kujanpää hyppäsi kauden kärkituloksen

Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto hyödynsi Paavo Nurmen kisat erinomaisella tavalla maanantaina Turussa. Kauden ensimmäiseen 800 metrin juoksuunsa startannut Kuivisto juoksi taktisesti viisaasti ja juoksi maaliin toisena ennätyksellään 2.01,57.

Kuivisto sai sijoituksesta olympialaisten rankingpisteitä enemmän kuin hän rohkeni toivoa.

– Sijoitus oli todella yllätys. Tässä juoksussa tavoitteena oli juuri mahdollisimman hyvä sijoitus, mutta näin hyvää sijoitusta en uskaltanut toivoa, Kuivisto kertoi.

Kuivisto pysytteli ensimmäisen kierroksen joukon hännillä ja nousi toiselle sijalle toisen kierroksen takasuoralla. Loppusuoran puoliväliin asti hän pysyi varsin hyvin kilpailun voittaneen Mary Moraan tuntumassa.

Kenialainen karkasi viimeisillä kymmenillä metreillä voittoon ajalla 1.59,95.

– En ymmärrä, miten juoksu oli noin helppoa. Viimeinen 20 metriä ei vielä tullut, mutta sekin onnistuu vielä. Tästä jäi niin vahva tunne, Kuivisto kertasi juoksua.

– Olen oppinut juoksemaan kilpailun vahvuuksillani. Minun pitää juosta ensimmäinen kierros maltilla, koska vastustajat ovat (tällä tasolla) minua nopeampia.

Kuivisto oli ennen kauden alkua 1 500 metrin olympiarankingissa lähempänä kisapaikkaa kuin mielimatkallaan 800 metrillä. Turun kilpailu vahvisti, että hänellä on hyvät mahdollisuudet molemmilla matkoilla.

– Tavoitteena on juosta olympialaisissa kumpikin matka. Olen nyt aika luottavainen, Kuivisto kertoi.

Naisten 800 metrin Suomen ennätys on Tuuli Merikoski-Siliuksen 2.00,59 vuodelta 1991.

"Kaikki taisi loksahtaa täydellisesti kohdalleen"

Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää voitti Paavo Nurmen kisoissa miesten seiväshypyn ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkituloksella 565. Toiseksi hyppäsi Someron Tommi Holttinen tuloksella 533. Tällä kaudella 564 ylittänyt Mikko Paavola jäi Turussa tulokseen 517.

– Alussa oli vähän vaikea ja koukeroista, mutta kummasti siitä sitten verryin hyvään tulokseen, Kujanpää iloitsi.

Kujanpää ylitti aloituskorkeutensa 517 vasta kolmannella, ja sama tahti jatkui 533:ssa.

– Harvoin jätän korotuksia väliin, mutta nyt tuli kuusi hyppyä nopeassa tahdissa, joten 543 oli järkevää jättää väliin.

Ennätyskorkeus 565 ylittyi hienosti ensimmäisellä yrityksellä.

– Kaikki taisi loksahtaa täydellisesti kohdalleen, sillä rima ylittyi helposti. Seiväshyppy on niin monen asian summa, että mikään ei tässä lajissa ole mahdotonta, Kujanpää mietiskeli.

Keihäänheittäjä Christin Hussong avasi kisat kenttäennätyksellä

Kolmen vuoden takainen naisten keihäänheiton Euroopan mestari Christin Hussong oli Paavo Nurmen kisojen avauslajissa omilla metriluvuillaan. Toukokuun lopulla lähes 70 metrin kaaren heittänyt saksatar kiskaisi kenttäennätykseksi 66,63 metriä ja voitti toiseksi sijoittuneen Latvian Lina Muzen yli viidellä metrillä. Hussong ylitti jo viidennen kerran tällä kaudella 66 metrin rajan.

– Vähän oli väsynyt olo kovan kilpailutahdin takia. Olen tyytyväinen tulokseen, mutta nyt on pieni kilpailutauko paikallaan, Hussong totesi.

Jenni Kangas ja Heidi Nokelainen heittivät kansainvälisessä seurassa kauden parhaansa. Kankaan keihäs lensi 56,48. Nokelainen kiskaisi parhaallaan 56,04.

– Tasaisen tahmea sarja, summasi Kangas heittojaan.

Kauden kotimaisen kärkituloksen 57,11 Vantaalla heittänyt Anni-Linnea Alanen jäi kisassa yhdeksänneksi vaatimattomalla tuloksella 52,40.

Kolmiloikkaaja Simo Lipsasen kokeilu epäonnistui

Olympiakauden napakasti aloittanut kolmiloikkaaja Simo Lipsanen koki kisoissa pettymyksen. Lipsanen hyppäsi kilpailussa korkein odotuksin ja rohkeasti täydellä vauhdilla, mutta tulos oli vaatimaton 16,23 ja neljäs sija.

Kauden avauksessaan Lipsanen ponnisti lupaavasti 16,68 metriin 2. kesäkuuta Jyväskylässä.

– Jyväskylän hypyissä oli paljon hyvää. Hyppäsin siellä lyhyellä vauhdilla ja homma meni hyvin. Nyt vaihdoin täysimittaiseen vauhtiin, eikä suoritus kestänyt hallinnassa, Lipsanen kertoi.

– Tulos jäi vaisuksi. Se ei juuri mieltä lämmitä, kun tarjolla olisi ollut hyvät pisteet olympiarankingiin.

Seuraava kilpailu olisi tarjolla Espoossa jo torstaina, mutta siihen Lipsanen ei usko palautuvansa. Näillä näkymin hän kilpailee seuraavaksi Euroopan joukkuemestaruuskilpailussa Romanian Cluj-Napocassa vajaan kahden viikon kuluttua.

– Todennäköinen skenaario on, että palaan seuraavassa kilpailussa lyhyempään vauhtiin, Lipsanen kertoi.

Lipsasen tavoitteena ovat olympiapaikan lisäksi loikat 17 metrin rajan toiselle puolelle.

– Siihen pitäisi olla mahdollisuudet, Lipsanen totesi.

Paavo Nurmen kisojen kolmiloikan voittoon ponnisti portugalilainen Tiago Pereira tuloksella 16,91. Myös Italian Tobia Bocchi ja Ruotsin Jesper Hellström kiilasivat Lipsasen edelle.