Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisurheilun maajoukkueeseen on tullut viime hetken muutoksia EM-joukkuekilpailun alla – "Ei mitään hirveän dramaattista", valmennuspäällikkö sanoo

Suomen edustajiin yleisurheilun EM-joukkuekilpailussa on tullut useita muutoksia. Viime viikolla julkistetusta joukkueesta ovat jääneet pois muiden muassa SE-hyppääjät Kristian Pulli ja Ella Junnila. Heidän tilallaan Romanian Cluj-Napocan Ykkösliigassa urheilevat Kristian Bäck ja Sini Lällä.

Lisäksi Roope Saarinen on vaihtunut miesten 200 metrillä Oskari Lehtoseen, ja Ilona Mononen tuuraa naisten 3 000 metrillä Nathalie Blomqvistiä.

– Kaikkien näiden muutosten taustalla on terveydellisiä syitä. Sen enempää en voi sanoa, Urheiluliitossa huippu-urheilun valmennuspäällikkönä työskentelevä Tuomo Salonen kertoi keskiviikkoiltana.

Kyse ei ole vakavista loukkaantumisista, mutta varsinkin olympialaisiin tähtäävät urheilijat välttävät nyt riskejä ja myös matkustelua.

– Ei mitään hirveän dramaattista. Samanlaisia muutoksia tulee varmasti myös kilpailijamaiden joukkueisiin, Salonen muotoili tilanteen.

Voittokamppailuita ja rankingpisteitä

Joukkueen urakoitsija on keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto, joka tarjoutui juoksemaan lauantaina ja sunnuntaina järjestettävissä kisoissa sekä 800 että 1 500 metriä. Näillä näkymin hän juoksee myös 4x400 metrin viestissä.

– Jos tossu kulkee, Kuivisto juoksee pitkän viestin. Lopullinen päätös tehdään 1 500 metrin jälkeen, sillä viesti on ohjelmassa pari tuntia sen jälkeen, Salonen kertoi.

Olympialaisiin valitut suomalaiset kuten Topi Raitanen, Elmo Lakka, Senni Salminen ja Reetta Hurske ovat joukkueen "kantavat voimat".

– He ovat lajeissaan mukana voittotaisteluissa, Salonen arvioi.

Mukana on myös joukko urheilijoita, jotka pyrkivät ratkaisevasti parantamaan asemiaan olympialaisten rankingissa. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi vauhdilla rankingsijoitustaan parantava aitajuoksija Viivi Lehikoinen, kolmiloikkaaja Simo Lipsanen ja seiväshyppääjä Elina Lampela.

– Ei ole enää montaa kisaa jäljellä, Salonen muistutti.

Olympiaranking sulkeutuu 29. kesäkuuta. EM-joukkuekilpailun jälkeen suomalaiset ahnehtivat joukolla pisteitä vielä Kuortaneen gp-kilpailussa 26. kesäkuuta ja Vaasan Olympiarankingkilpailussa 28.–29. kesäkuuta.

– On realistisesti odotettavissa, että saamme Tokioon enemmän kuin 16 urheilijaa kuten Rion kisoissa 2016, mutta 20 urheilijapaikkaa on tiukassa, Salonen ennakoi.

– Mutta, jos kaikki menee kohdilleen, urheilijoiden määrä voi nousta yli 20:n.

Taso on tiivistynyt Ykkösliigaan

Ykkösliigan taso on noussut, kun Superliiga on supistunut 12 joukkueesta kahdeksaan. Nyt Ykkösliigassa kilpailee nippu Superliigan entisiä "hissijoukkueita" kuten Hollanti, Valko-Venäjä, Tshekki, Sveitsi, Ruotsi ja Suomi.

Tshekki ja Hollanti ovat viikonvaihteen kilpailun suosikit. Suomi on tilastojen perusteella jaetulla viidennellä sijalla Turkin kanssa, mutta maat sijoilla 3–9 ovat tilastossa tasaisena nippuna 20 pisteen sisällä.

– Tilastojen valossa Suomen taso on Ykkösliigan keskipaikkeilla eli sijoilla 4–8. Entisessä 12 superliigajoukkueen järjestelmässä olisimme siis superliigapaikan kynnyksellä, Salonen muistutti.

Ykkösliigassa kilpailee nyt 12 maan joukkueet, joista kaksi parasta nousee Superliigaan ja kolme heikointa tipahtaa Kakkosliigaan.

Suomen ja isäntämaa Romanian lisäksi Ykkösliigassa kilpailevat Belgia, Valko-Venäjä, Tshekki, Viro, Kreikka, Hollanti, Norja, Ruotsi, Sveitsi ja Turkki.