Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuhkajien EM-urakkaan mahtui iloa ja pettymyksiä – "Kolmossija kovassa lohkossa on sinällään hyvä saavutus"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-urakka tarjosi draamaa, yhteisöllisyyttä, toivoa jatkopaikasta ja lopulta karsiutumisen jatkopeleistä.

Huuhkajien kisataipaleen loppuminen varmistui keskiviikkoiltana, kun alkulohkovaihe päättyi. Suomi oli pelannut oman alkulohkon päätösottelunsa maanantaina, mutta joukkue jännitti jäljellä olleiden lohkojen viimeisiä pelejä.

Neljännesvälieriin etenivät kunkin lohkon kaksi parasta ja neljä parasta lohkokolmosta. Suomen saldo ei riittänyt lohkokolmosten vertailussa.

Huuhkajat voitti Tanskan 1–0, hävisi Venäjälle 0–1 ja taipui Belgialle 0–2. Belgia ja Tanska etenivät lohkon kärkikaksikkona jatkoon.

Tanska-voitto ja Venäjän jättäminen lohkossa taakseen olivat Huuhkajilta komeita suorituksia. Pelillisesti Huuhkajat oli alakynnessä jokaisessa ottelussaan.

– Maailman tai ainakin Euroopan huippumaita vastaan tässä pelataan. Emme ole sillä tasolla vielä. Jos pelaajiemme markkina-arvot alkavat huidella vastustajien tasolla, sitten odotukset ja vaatimukset pelaajillemme olisivat suurempia. Pitää olla realisti, päävalmentaja Markku Kanerva sanoi maanantain Belgia-ottelun jälkeen.

Kanerva kehui työmoraalia

Suomen pelaaminen perustui tiiviiseen puolustamiseen ja vastaiskujen kyttäämiseen.

Monesti Suomi joutui vetäytymään lähelle omaa maaliaan. Usein se verotti vastaiskujen vaarallisuutta, sillä omalta maalilta vastustajan maalille on pitkä matka. Suomen hitaat hyökkäykset jäivät vähiin.

Yrityksen puutteesta pelaajia ei voi syyttää. Etenkin Belgia-kamppailu pelattiin Pietarissa paahtavassa helteessä, joka imi mehut kaikista. Kanerva kehui pelaajiensa työmoraalia.

– Kolmossija kovassa lohkossa on jo sinällään hyvä saavutus. Parannettavaa varmasti on, päävalmentaja tiivisti, kun unelma jatkopaikasta vielä eli.

Suomi sai jokaisessa pelissään yhden laukauksen tai puskun maalia kohti. Sellaisella tilastolla harvoin mennään arvokisoissa jatkoon. Tanskaa vastaan Huuhkajat osoitti, että se voi rankaista huippujoukkueita. Joel Pohjanpalon pukkausmaali syntyi komeasta hyökkäyksestä.

Eniten jossiteltavaa jäi Venäjä-ottelusta. Johtoasemassa Venäjä antoi Huuhkajien tulla melko rauhassa omalle kenttäpuoliskolleen. Suomen loppukiri jäi vaisuksi, ja pelaajavaihdot sekä toppari Paulus Arajuuren nostaminen kärkeen lähinnä sekoittivat pelaamista.

– Eniten minua jäi harmittamaan Venäjä-peli. Siitä olisi ollut enemmän otettavissa, toppari Joona Toivio myönsi.

Hradecky venyi komeasti

EM-Huuhkajista kirkkaimpana tähtenä nousee esille maalivahti Lukas Hradecky.

– Luke (Hradecky) on pelannut joka pelin huikeasti ja ottanut hiton hyviä torjuntoja, Toivio tiivisti.

Osa Huuhkajien runkopelaajista tuskin pelaa enää montaa vuotta huipulla. Arajuuri sekä Toivio ovat 33-vuotiaita ja loukkaantumisten murjoma Tim Sparv vuoden vanhempi.

Nuoremmasta kaartista esimerkiksi Onni Valakari ei päässyt kentälle, ja Marcus Forss pelasi vain kuusi minuuttia. Heidän aikansa tulee vielä.

Turnaus vahvisti kuvaa, että Huuhkajat on hyvin organisoitu ja vahvasti puolustava joukkue, mutta pelaajiston sekä pelitavan rajat tulevat aivan huipputasolla vastaan. Hyökkäyspelaamisen kehittäminen on Kanervan suuri haaste.

Oman mausteensa Suomen EM-urakkaan toivat Huuhkajien kannattajat. Kööpenhaminan Tanska-pelissä he keräsivät myönteistä huomiota toiminnallaan Christian Eriksenin lyyhistyttyä kentälle. Pietarissa suomalaisfanien laulut kajahtivat komeasti.