Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristiina Mäkelä loikki ennätyksensä ja Tokion A-rajan – Ståhl ja Ceh rikkoivat 70 metrin rajan Kuortaneella kiekonheitossa

Kristiina Mäkelästä tuli lauantaina Kuortaneella seuraava Tokion olympiakisojen A-rajan ylittänyt, kun hän sai GP-kisojen kolmiloikassa tuloksen 14,41 neljännellä kierroksella. Mäkelä lopetti kilpailun saman tien.

– Tuntui, että selkä on vähän jumissa. En tiedä, että olisinko pystynyt hyppäämään enempää kuin nämä neljä. Nyt on tietenkin huippufiilis, Mäkelä sanoi.

Kun tulos tuli tulostaululle, Mäkelä rojahti ilosta selälleen hyppypaikan viereen. Tokion A-raja on 14,32 ja tulos piti tehdä kesäkuun 29. päivään mennessä. Tulos oli samalla Mäkelän ennätys, entinen oli 14,31.

– Tänään oli vaikea aamu ja aamupäivä. Perjantaina huimasi ja aamullakin oli heikko olo, en tiedä, johtuuko helteestä. Lämmittelyn jälkeen alkoi tuntua paremmalta, Mäkelä sanoi.

Mäkelä on toinen kolmiloikkaaja kisakoneeseen. Senni Salminen hyppäsi viikko sitten 19. kesäkuuta 14,63. Mäkelä on ollut tasaisessa 14 metrin kunnossa pitkän aikaa.

– Olen pitkä hyppääjä ja liian helposti loikat lähtevät laakana. Tuossa neljännessä sain ensimmäistä loikkaa nousemaan lankulta ylöspäin ja se näkyi, Mäkelä sanoi.

Kiekossa kovaa tasoa

Kuortaneen GP-kisoissa nähtiin lauantaina kovatasoinen kiekkokilpailu, kun sekä Ruotsin Daniel Ståhl että Slovenian Kristjan Ceh rikkoivat 70 metrin haamurajan.

Ståhlin voittotulos 70,55 tuli kuudennella kierroksella. Neljäs heitto kantoi 70,21 metriä. Ceh heitti kolmannellaan parhaansa 70,35.

– Kaksi ensimmäistä olivat aika heikkoja heittoja. Sitten tuo pikkupoika heitti 70 metriä ja sytyin siitä. Mielimusiikkinikin pauhasi. Tänään oli mahtava päivä, kiitos Kuortane ja yleisö, hyvin suomea puhuva Ståhl sanoi.

Ståhl on puolustava maailmanmestari Dohasta 2019 ja suuri Ruotsin mitalitoivo Tokiossa.

– Minulla on vielä ennen Tokiota ainakin viisi kilpailua. Tiistaina on niistä seuraava, sitten edessä ovat Bislett, Tukholma ja Unkari, Ståhl sanoi.

Ståhl kehui myös olosuhteita.

– Tuuli sopivasta suunnasta ja riittävän voimakkaasti. Se sopi kiekonheittoon. Ilta oli kaikin puolin loistava, Ståhl sanoi.

Kauden paras ennen Kuortanetta oli Helsingborgissa Ruotsissa toukokuussa heitetty 69,71. Cehin paras tällä kaudella ja myös oma ennätys oli 69,52.

– Ceh on vielä nuori ja pystyy lähitulevaisuudessa heittämään 77 metriä, Ståhl arvioi.

Johannes Vetter heitti uuden stadionennätyksen

Saksalainen keihäänheittäjä Johannes Vetter heitti lauantaina Kuortaneella uuden stadionennätyksen, joka kirjataan nyt lukemiin 93,59. Vetter heitti tuloksen miesten keihäänheittokilpailun toisella kierroksella.

Aiempi kenttäennätys oli Aki Parviaisen nimissä vuodelta 1999, jolloin keihäs kantoi lukemiin 93,09.

Ella Junnila manaili hyppyjen erilaisuutta

Ella Junnila oli lauantaina Kuortaneella melko pettynyt, kun tulos oli "vain" 189 naisten korkeushypyssä. Ruotsin Maja Nilsson ylitti 191.

Tampereen Pyrintöä edustava Junnila ylitti aloituskorkeuden 183 toisellaan ja 189 ensimmäisellään.

– Kaikki olivat erilaisia hyppyjä, tuntui, että jalat eivät toimi lainkaan. Epäilen laskukuntoa, Junnila sanoi.

Junnila on jo valittu Tokion olympiajoukkueeseen. Hän hyppäsi maaliskuussa Puolan Torunissa EM-halleissa pronssia SE-tuloksella 196 eli täsmälleen A-rajan.

Miksi sitten piti vaihtaa valmentajaa kesken kilpailukauden, kun Tuomas Sallinen tuli Jouko Kilven tilalle?

– Ajatus oli muhinut jo jonkin aikaa, ei se ollut pikainen päätös. Kun oma usko omaan tekemiseen alkoi pudota, tuli tunne, että jotain uutta pitää saada harjoitteluun. Tuomas on tuttu monen vuoden ajalta, Junnila sanoi.

Kesäkuussa Junnila hyppäsi 190, mutta se on yhä kesän paras tulos. Kaksi vuotta sitten hän hyppäsi ulkoratojen ennätyksensä 195.

– Tällä hetkellä tuntuu, että terävyydestä puuttuu hyvinkin 15 prosenttia maksimista. Nyt seuraava kuukausi täytyy harjoitella ja löytää Tokioon huippukunto, Junnila sanoi.

Sara Kuivisto juoksi Kuortaneen 800 metrillä kautta aikain toiseksi parhaan suomalaisajan

Yksi lauantain hyvistä suomalaissuorituksista oli naisten 800 metrillä nähty Sara Kuiviston tämän kauden kärkitulos. Kilpailussa toiseksi sijoittunut Kuivisto kellotti ajakseen 2.00,75, joka on kautta aikain toiseksi paras suomalaisaika naisten 800 metrillä. Kuivisto jäi Tuuli Merikoski-Siliuksen Suomen ennätyksestä (2.00,59) vain 16 sadasosaa.