Olympialaiset | Kallioinen: ”Nelossija ei ole mitali” – 23-vuotias skeet-ampuja lähti Tokioon voittamaan

Kallioisen oli tuoreeltaan vaikea löytää ilonaihetta olympiadebyyttinsä finaalipaikasta.

Viikon verran saattaa kulua, kunnes Eetu Kallioinen pystyy löytämään positiiviset puolet nelossijastaan uransa ensimmäisissä olympialaisissa. Skeet-ampuja oli maanantaina finaalin ratkettua läpikotaisin pettynyt nuori mies.

– Nelossija ei ole mitali. Harmittaa tosi paljon, Kallioinen kertasi tuntojaan, kun naisten skeetin mitaliseremoniat pauhasivat taustalla Asakan ampumaurheilukeskuksen haulikkoradan alueella.

Miehet saivat mitalinsa naisten jälkeen, ja Kallioinen olisi mieluusti nähnyt itsensä kärkikolmikossa. Hän sanoi alusta asti olleen selvää, että hän lähtee Tokioon voittamaan.

Puheet voivat tuntua jopa rehvakkailta nuorukaiselle, joka avasi toukokuussa EM-pronssilla aikuisten arvokisojen mitalitilinsä ja sinetöi Kroatian Osijekissa samalla olympiapaikkansa. Kallioinen tiesi kuitenkin olevansa erinomaisessa kunnossa, eikä edes olympialaisissa kisaaminen kipsannut häntä liiaksi.

– Tänään oli yllättävän rento ja mukava fiilis. Mutta ei tämä ihan normaalipaikka ollut. Olisi siinä oma jännityksensä, ei sitä voi kieltää, Kallioinen kuvasi.

Kallioinen avasi kuuden miehen finaalin vakuuttavasti ja pudotti savikiekkoja toisensa perään, mutta tahti muuttui finaalin 29. ja 30. kiekoilla. Kaksi peräkkäistä ohilaukausta skeet-radan viidenneltä paikalta pudottivat hänet neljänneksi. Kun sama virhe toistui seuraavalla kierroksella (kiekot 39 ja 40), Kallioinen joutui jättämään mitalitaistelun muiden huoleksi.

– Ensimmäiseen tuplapummiin valmistautuminen ei ollut hyvä. En ollut valmis, kun pyysin kiekkoa. Se lähti niin sanotusti lapasesta.

– Toinen tuplapummi oli teknisesti yhtä huono. Syytä en tiedä. Kaiken piti olla kunnossa, Kallioinen kertasi.

Hän myönsi, että flow-tilassa ampumisen ja herpaantumisen välinen ero on hiuksenhieno. Maanantaina se ero kiilasi Kallioisen ja mitalisijan väliin.

Kultaa voitti lopulta Yhdysvaltain Vincent Hancock, jolle olympiavoitto oli uran kolmas Pekingin 2008 ja Lontoon 2012 kisojen jatkoksi. Toiseksi nousi Tanskan Jesper Hansen, ja kolmas oli Kuwaitin konkari, 57-vuotias Abdullah Alrashidi.

Jo 1990-luvulla maailmanmestaruuksia voittanut Alrashidi pudotti Kallioisen yhden rikotun kiekon erolla kärkikolmikosta. Niinpä Ateenassa 2004 olympiahopeaa voittanut Marko Kemppainen on yhä skeetin tuorein suomalainen olympiamitalisti.

Kallioinen oli skeetin avauspäivän sunnuntain jälkeen vahvoissa asemissa ja paransi peruskilpailun toisen päivän 50 kiekolla. Hän pääsi finaaliin kolmossijalta tuloksella 123. Mitalisteiksi nousivat kuitenkin miehet, jotka pääsivät uusinnan kautta finaaliin sijoilta 4–6.

Kallioinen ja skeetin toinen suomalaiskilpailija, 28. sijalle jäänyt Lari Pesonen palaavat kotiin keskiviikkona.

– Toivottavasti tämä alkaa viikon sisällä lämmittää mieltä, Kallioinen tuumasi finaalipaikastaan.

Oletettavasti hänen mielensä rauhoittuu viimeistään ainakin sitten, kun hän pääsee kotimaisemissaan Lopella metsälle.

– Kyyhkysjahti alkaa kymmenes elokuuta, sorsa- ja karhujahti 20. päivä elokuuta. Varmasti olen silloin metsällä, ainakin koiria juoksuttamassa, Kallioinen tuumasi.

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka