Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristiina Mäkelä on kokenut finalisti – nyt hän yrittää säästää henkistä energiaa myös loppukilpailuun

Kristiina Mäkelä loikki karsinnasta iloisesti finaaliin Rion 2016 olympialaisissa. Viisi vuotta sitten hän lähti 14,24 metrin ennätyshypyn jäljiltä loppukilpailuun riehakkaissa tunnelmissa, mutta tuloksena oli 12:s sija tuloksella 13,95.

Nyt Mäkelä, 28, tuntee itsensä monin tavoin valmiimmaksi. Ennätys koheni Kuortaneella 14,41:een, hän on kokenut useita arvokisafinaaleita, ja myös kisojen aikataulu on suopeampi kuin Riossa.

– Ensimmäisissä olympiakisoissani viisi vuotta sitten karsinta oli minun pääkilpailuni ja kaikki paukut laitettiin siihen, Mäkelä muisteli suomalaisten mediatilaisuudessa Tokiossa.

– Aikataulutin kaiken karsinnan mukaan, joka oli aamussa mutta loppukilpailu illassa.

Rytminmuutos finaaliin ei silloin onnistunut.

– Nyt on se hyvä puoli, että molemmat kilpailut ovat illassa, Mäkelä totesi.

Loikkakarsinta hypätään perjantai-iltana ja finaali sunnuntai-iltana paikallista aikaa.

Kovimmat paukut finaaliin

Mäkelä yrittää selvittää karsinnan yhdellä suorituksella ja säästää henkiset voimavarat loppukilpailuun.

– Nyt pääkilpailu on se finaali, sinne on jätetty parhaat paukut, Mäkelä kertoi.

– Rennolla hyvällä otteella karsintaan. Kaikki fokus on karsinnassa, kun menen siihen, mutta yritän selvitä siitä mahdollisimman helpolla perussuorituksella ja sitten fokus finaaliin.

Loikkafinaaliin on yleensä päässyt 14,20 metrin tuloksilla, mikä sopisi Mäkelän nykyvireeseen. Hän on loikkinut kesän kisoissa tulokset 14,20, 14,26, 14,19 ja viimeksi Kuortaneella olympiamatkan varmistaneen ennätyksensä 14,41.

– Tänä vuonna vahvuuteni on ehdottomasti ollut se, että 14,20 lentää huonollakin hypyllä. Siinä mielessä lähden karsintaan luottavaisin mielin, Mäkelä jatkoi.

Kokemuksesta Mäkelä kuitenkin tietää, että arvokisakarsinnassa kesän aiemmat tulokset ovat vain historiaa.

– Tilastot ovat pelkkää paperia, kun on kyse arvokisoista.

Hyvä mielikuva kinkasta

Kuortaneen ennätyshyppy tuntui tuoreeltaan hyvältä, mutta hidastukset nähtyään Mäkelä on tyytyväinen vain ensimmäiseen loikkaan eli kinkkaan.

– Sain lankulta kinkan hyvään asentoon, mutta oikeastaan vain se onnistui. Kahdessa viime loikassa oli toivomisen varaa, Mäkelä korosti.

– Mutta mielikuva siitä kinkasta on arvokas. Jos saisin kinkan jälkeen jälkimmäiset loikat paremmassa asennossa kohdilleen, varastossa olisi senttejä vaikka kuinka paljon. Toivottavasti tänne osuisi sellainen päivä.

Mäkelän viimeinen askelmerkkijuoksu onnistui sunnuntaina hyvin, minkä jälkeen hän aloitti henkisen virittelyn viikonlopuksi.

– Nyt tehdään olo vain mahdollisimman mukavaksi ja etsitään samalla rauhaa ja säpäkkyyttä kisaan, Mäkelä totesi.

Eikä Mäkelä ole luopunut SE-ajatuksista, vaikka joukkuetoveri Senni Salminen kohensi ennätyksen kesäkuussa 14,63:een.

– Uskon, että pystyn ennätykseen edelleen ja nyt kroppa on viritetty siihen, Mäkelä korosti.

Loikkakarsinta alkaa perjantaina kello 13.05 Suomen aikaa.