Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanada ja Ruotsi etenivät jalkapallon olympiafinaaliin – Kanada yllätti vaisusti esiintyneen maailmanmestarijoukkueen Yhdysvallat

Naisten olympiajalkapallossa saadaan Tokiossa varmuudella uusi kultamitalisti. Perjantain loppuottelussa kohtaavat Kanada ja Ruotsi, joista kummallakaan ei ennestään ole olympiakultaa.

Kanada eteni loppuotteluun kaatamalla välierissä kestosuosikki Yhdysvallat 1–0. Ottelun ainoan maalin teki Jessie Fleming rangaistuspotkusta 74. minuutilla.

Kanada saavutti kaksissa edellisissä olympialaisissa pronssia, mutta ei ole koskaan pelannut olympialaisten tai MM-kisojen finaalissa. Yhdysvallat on hallitseva maailmanmestari, joka on viimeksi hävinnyt Kanadalle 20 vuotta sitten. Maanantain tappio katkaisi Yhdysvaltain 36 ottelun tappiottoman putken pohjoisnaapuriaan vastaan.

Ruotsi puolestaan nappasi finaalipaikan lyömällä Australian 1–0. Ottelun ainoan maalin teki Fridolina Rolfö heti tauon jälkeen.

Ruotsi ei ole yltänyt olympiavoittoon tai maailmanmestaruuteen. Viisi vuotta sitten Riossa se eteni olympiafinaaliin, mutta hävisi Saksalle.

Rapinoe: 100 asiaa jotka olisimme voineet tehdä paremmin

Naisten jalkapallo tuli olympiaohjelmaan Atlantassa 1996, ja Yhdysvallat selvisi finaaliin viisissä kisoissa perättäin. Riossa 2016 tie kuitenkin nousi pystyyn jo puolivälierissä, ja nyt tähtisikermä joutuu pelaamaan pronssista.

Tokiossa Yhdysvallat on esiintynyt alusta asti vaisusti ennakko-odotuksiin nähden. Se hävisi avausottelussaan Ruotsille 0–3 ja on onnistunut maalinteossa vain kahdessa viidestä ottelustaan. Puolivälierästä se eteni jatkoon kaatamalla Hollannin rangaistuspotkuilla.

– Tämä on tietysti syvältä, sitä ei koskaan halua hävitä. Emme halua koskaan hävitä Kanadalle emmekä halua hävitä pelaamalla tällä tavalla, Yhdysvaltain tähtihyökkääjä Megan Rapinoe sanoi.

– On sata asiaa, jotka olisimme voineet tehdä paremmin. Se on mielestäni meille kaikkein turhauttavinta.

Kanadan siirryttyä johtoon Yhdysvaltain loppukiri jäi kesyksi. Carli Lloydin pusku osui ylärimaan, mutta sitä lähemmäs maalintekoa yhdysvaltalaiset eivät maanantaina Kashiman stadionilla päässeet.