Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaistuomari rokottaa matalista heitoista Tokiossa

Rytmisen voimistelun olympiaedustajien ohjelmien esikatselu täytti heinäkuussa lajin suomalaistuomarin Alexandra Mavrakisin lomaviikot. Mavrakis tuli tiistaina Tokioon hyvin valmistautuneena ja toimii perjantaista sunnuntaihin rytmisen kisoissa välinevaikeuden ylituomarina.

– Katsoimme ohjelmia etukäteen ja keskustelimme niistä kansainvälisen tuomaripaneelin kesken, jotta löydämme nopeasti yhteisen linjan, Mavrakis kertoi tuomarien kotitehtävistä STT:lle ennen tuloaan Tokioon.

Välinevaikeus on rytmisen voimistelun arvioinnissa kaikkein hankalin työsarja. Lisähaastetta tuo Rion olympialaisten jälkeen voimaan astunut sääntömuutos, jossa välinevaikeuden pisteytys avattiin.

– Aiemmin välinevaikeudesta saattoi saada maksimissaan kymmenen pistettä, mutta nyt kovimpien joukkueiden pisteet nousevat jo yli 30:n, Mavrakis kertoi. Iso arvosteluskaala on tuomareille työläs.

Tokiossa rytmistä tuomaroi lajin eliitti, sillä tuomarit kutsuttiin kisoihin kansainvälisissä kisoissa onnistumisten perusteella. Aiemmin olympiatuomarit valittiin maista, joiden urheilijoita ei ollut kisoissa, mutta tuo käytäntö on kumottu.

Kirkkonummelalaisen Mavrakisin mukaan olympialaisissa tuomaritoimintaan kohdistuu enemmän painetta kuin MM-kisoissa, sillä jaossa ovat lajin tärkeimmät mitalit.

– Yksilöpuoli on huomattavasti helpompaa tuomaroida kuin joukkuekilpailu, jossa kanveesilla on yhtä aikaa viisi voimistelijaa, Mavrakis sanoi.

Neljä arvioitavaa kokonaisuutta

Rytmisen välinevaikeuteen kuuluvat esimerkiksi heitot, joita on noin sata yhdessä joukkueohjelmassa, parikymmentä yksilöiden ohjelmissa.

– Meidän pitää pystyä arvioimaan välineen heittokorkeutta aiempaa tarkemmin. Matalista heitoista tulee vähemmän pisteitä kuin korkeista. Jos tietynlaiset heitot ovat liian matalia, pisteet putoavat jopa nolliin, Mavrakis valotti.

Välinevaikeutta arvioi varsinaisessa paneelissa kaksi tuomaria sekä erikseen kaksi ylituomaria, joista Mavrakis on toinen. Jos tuomarien ja ylituomarien pisteet eroavat toisistaan, päätuomari päättää videotarkistuksen jälkeen, mitkä pisteet jäävät voimaan.

– Välinevaikeuden arvioinnissa on tuplavarmistus, koska tuomaroitavia elementtejä on niin paljon, Mavrakis kertoi.

Välinevaikeuden lisäksi rytmisessä arvioidaan vartalovaikeutta, taiteellisuutta ja teknistä suoritusta. Vartalovaikeudessa ja taiteellisuudessa tuomaroinnista vastaa kaksi tuomaria ja yksi ylituomari.

– Teknisen suorituksen tuomaripaneelissa on neljä tuomaria, joiden pisteistä ylin ja alin putoavat pois, Mavrakis kertoi.

Urheilijoiden edustus jäi saavuttamatta

Vuonna 2000 kansainvälisen tuomarikortin hankkinut ja sittemmin ylimmälle tasolle kouluttautunut Mavrakis on Tokiossa rytmisen ainoa suomalaisedustaja, sillä urheilijoiden kisaunelma ei toteutunut.

Yksilöistä kärkinimi Rebecca Gergalo lopetti helmikuussa, koska koronapandemia vei pohjan vanhempien yritystoiminnalta. Maajoukkue pyrki joukkuekilpailuun, mutta jäi Rion tavoin niukasti rannalle.

– Joukkue on tehnyt hienoa työtä, mutta vuoden 2019 MM-kisoissa yksi harmillinen välineen tiputus vei olympiapaikan. Puhtaalla suorituksella Suomi olisi Tokiossa, Mavrakis harmitteli.

Hän uskoo, että Pariisissa 2024 suomalainen rytminen palaa olympialaisiin, vaikka myös lupaava Aurora Arvelo ilmoitti hiljattain lopettavansa. Sitä ennen valokeilassa on Mavrakis.

– Tuomariuralla tämä on yksi huipennus, mutta samalla aivan karmea paikka. Välinevaikeus on niin haastava tuomittava ja pisteissä ratkaisevassa roolissa, Mavrakis naurahti.