Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti lähtee tiistaina Tokiossa alkaviin kesäparalympialaisiin mitalinkiilto silmissä. Porilaiskelaaja on hionut kisakuntoaan viime kuukaudet Espanjan harjoitusleirillä sekä hiljattain Jyväskylässä pidetyissä parayleisurheilun SM-kisoissa.
– Paralympialaisissa kilpaileminen nostaa aina omaa fiilistä. Kanssakilpailijoiden näkeminen tuo mukanaan tietynlaista kyräilyä puolin ja toisin, mikä antaa oman lisänsä myös kisasuoritukseen, neljissä edellisissä paralympialaisissa 100 metrin ratakelauksessa kultaa vuollut Tähti toteaa.
Tähti, 38, on tällä hetkellä T54-luokan 100 metrin ratakelauksen maailmanennätyksen haltija ajalla 13,63. Porilaiskelaaja ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa lupaa parantaa ME-aikaansa Tokiossa.
– Jos finaalissa pystyy kelaamaan alle 13,80:n, niin silloin todennäköisesti ollaan lopputuloksissa korkealla. Rion paralympialaisissa (2016) olin ainoa, joka alitti 14 sekunnin rajan, mutta nyt alittajia on varmasti useampia. Luulen, että 14 sekuntia tulee olemaan Tokiossa paperia, sunnuntaina kisaurakkansa aloittava Tähti arvelee.
100 metrin ratakelauksen ohella Tähti osallistuu Tokiossa myös 400 metrin matkalle, joka on ennakkoon hänen sivulajinsa. Molemmilla paralympiamatkoilla alkuerät ja finaali kisataan saman päivän aikana mutta kuitenkin niin, että kumpikin kisamatka on ohjelmassa eri päivinä.
"Kelauskapuloiden kastuessa kitka vähenee oleellisesti"
Ratakelauksessa lopputulokseen vaikuttaa lihasvoiman ohella myös käytettävissä oleva kisavälineistö. Kelaustuolin ohella olennaisessa osassa kisasuorituksessa ovat urheilijoiden käsissä kelaamista vauhdittavat kelaushanskat tai Rion paralympialaisten jälkeen nopeasti yleistyneet muoviset kelauskapulat.
– Kelausradan tai kelauskapuloiden kastuessa kitka vähenee oleellisesti. Jotkut käyttävät samoja kapuloita satoi tai paistoi, kun taas toisilla on käytössä samat kapulat molempiin olosuhteisiin. Jos kisapaikalla sataa tai läsnä on sateen uhka, niin silloin joudutaan tosissaan miettimään, millaisella kalustolla kisasuoritukseen lähdetään.
Tokiossa heinä-elokuun taitteessa pidetyissä kesäolympialaisissa nähtiin, että varsinkin juoksumatkoilla kilpailualusta osoittautui varsin nopeaksi. Tähden mukaan ratakelauksessa asia voi vaikuttaa lopputulokseen enemmän negatiivisessa mielessä.
– Renkaan kanssa ei saada aikaiseksi samanlaista palautusefektiä mitä esimerkiksi silloin, kun osutaan jalalla radan pintaan. Toivon, että rata ei olisi kauhean nopea. Minua yleensä suosii hieman pehmeämmät ja hitaammat radat.
"Luvassa on ehkä aiempaa tylsemmät paralympialaiset"
Koko maailmaa ravisuttava koronaviruspandemia on valloillaan myös Japanissa, jossa hiljattain pidetyt kesäolympialaiset kisattiin läpi tiukassa koronakuplassa. Suomen joukkueessa on varauduttu jo hyvissä ajoin edessä olevaan prosessiin.
– Saimme jo hieman esimakua vastaavanlaisista koronajärjestelyistä alkukesästä Puolan EM-kisoissa, jossa järjestäjät eivät olleet kovin hyvin organisoineet näitä asioita. Japanissa asiat sujuvat varmasti paremmin, kun he ovat jo kertaalleen vieneet yhdet kisat läpi poikkeustilanteessa.
– Luvassa on ehkä aiempaa tylsemmät paralympialaiset. Toisaalta minulla ei ole koskaan ollut tapana lähteä kisakylästä mihinkään, mutta nyt tarjolla on luultavasti vähemmän erilaisia ajanviettotapoja.
Tokion kesäparalympialaiset kilpaillaan 24. elokuuta–5. syyskuuta.