Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi vei maaottelut niin miehissä kuin naisissa

Suomen miehet ja naiset kärsivät roimat tappiot yleisurheilun Ruotsi-ottelussa Tukholmassa, kun päätöspäivä sunnuntain kiriyritykset jäivät yksittäisiksi väläyksiksi. Miehet taipuivat pistein 201–230 ja naiset 207,5–223,5, joten Ruotsin yliote oli tällä kertaa pelottavan suuri.

Suomen urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen myönsi, että eroa länsinaapuriin kertyi liikaa.

– Lauantailta ykköskategoriaan nousee Mette Baas ja se, että hän voitti Moa Hjelmerin. Lajivoitot ovat muutenkin olleet hienoja. Sunnuntaina Camilla Richardsson juoksi hienosti vitosella (toinen), ja Samuel Purola on ollut hienossa loppukesän kunnossa, Salonen mainitsi 100 ja 200 metrin sekä 4x100 metrin viestin voittaneen Purolan.

– On meillä ollut hyviäkin lajeja, mutta leveydessä tulee tasaisesti takkiin.

Maaottelun toisena päivänä Suomi otti voitot miehissä myös 3 000 metrin esteissä (Topi Raitanen), seiväshypyssä (Mikko Paavola) ja moukarinheitossa (Aaron Kangas). Seiväskisassa Suomi sai kolmoisvoiton, kun Ruotsin tähti Armand Duplantis seurasi kisan katsomossa.

Naisissa suomalaisvoittoihin tänään yllettiin 1 500 metrillä (Sara Kuivisto), 100 metrin aidoissa (Reetta Hurske), 400 metrin aidoissa (Viivi Lehikoinen), kolmiloikassa (Senni Salminen), kiekonheitossa (Salla Sipponen), moukarinheitossa (Silja Kosonen) sekä 4x400 metrin viestissä.

Ilahduttava alku

Viivi Lehikoinen ja Nea Mattila taistelivat Suomelle ilahduttavan kaksoisvoiton 400 metrin aitajuoksussa yleisurheilumaaottelun toisen päivän aluksi.

– Aika rutiinijuoksu. Ehkä lopussa ei mennyt ihan nappiin, mutta hyvä fiilis kuitenkin kilpailusta. Viimeinen henkilökohtainen startti, ja aikakin oli loppujen lopuksi tosi hyvä, digitaalit aikaan 55,86 pysäyttänyt Lehikoinen sanoi.

Lauantaina hän oli kolmas 400 metrin sileän kilpailussa.

– Aika kova viikonloppu. Pitää jaksaa, myös 4x400 metrin viestin kaavailuissa oleva Lehikoinen sanoi.

Lehikoinen juoksi tällä kaudella 400 metrin aitojen ennätyksensä 55,42 ja käänsi uran uuteen nousuun. Kauteen mahtui myös olympiamatka Tokioon.

– Todella hyvä kausi. En voinut todellakaan toivoa tällaista, ottaen huomioon pari viime vuotta. Se on hienoa, että taso on pysynyt melko samassa koko kauden, tasaisiin suorituksiin tyytyväinen juoksija sanoi.

– Pitkä kausi ja paljon kovia kisoja ulkomailla. On pitänyt olla henkisesti valmis, mutta olen jaksanut olla valmis. Siitä olen tyytyväinen.

Mattila juoksi Tukholman sunnuntai-iltapäivässä ennätyksensä 56,72. Viikko sitten hän voitti SM-kultaa Kalevan kisoissa.

– Hyvä fiilis juoksusta ja oli hyvä tunnelma. Minulla oli hyvä fiilis jo ennen juoksua. Kaarteeseen asti meni tosin hyvin, mutta seiska- ja kasiratojen väli tuli vähän päälle. Ei se kuitenkaan juuri haitannut, kertoi Mattila, jonka alkusyksyn suunnitelmiin mahtuvat myös SM-viestit.

Ragnar Carlsson esti kolmoisvoiton

Miesten moukarinheiton kolmoisvoitto oli suomalaisten ulottuvilla, mutta Ruotsin Ragnar Carlssonin viidennen kierroksen heitto 72,36 riitti rikkomaan suomalaisrintaman.

Aaron Kangas voitti tuloksella 73,71, ja Henri Liipola oli toinen 73,18 metrin kaarella.

– Olihan se kiva voittaa Ruotsi-ottelu ja Suomen mestaruus. Varsinkin, kun Ragnar oli aika kova ja on ollut kovassa kunnossa koko kesän, Kangas summasi loppukesäänsä.

Kankaan ennätys on 79,05, mutta tänä vuonna pisin heitto on kantanut 76,85. Kausi on ollut pettymys.

– Kilpailen vielä ihan miellelläni, kun tuntuu, että kuntoa vielä on. Nyt tuntuu, että tekeminen on helpompaa kuin jossain vaiheessa oli, Kangas jatkoi ja lupaili 75 metrin heiton olevan vielä tuloillaan.

Liipola heitti neljästi yli 70 metriä ja parhaansa viimeisellä heitolla, jolla hän nosti tuloksensa lukemasta 72,43 lukemaan 73,18.

– Olisi voinut mennä pidemmällekin. Pisteet kotiin, hän sanoi.

Suomalaiskolmikosta kokenein Tuomas Seppänen putosi Carlssonin viidennen kierroksen heiton myötä neljänneksi. Seppäsen pisin kantoi 72,19. Hän pommitti kolmesti reiluun 72 metriin.

– Kymmenes kerta Ruotsi-ottelussa. Ei pöllömpi. Mukava vetää Suomi-paita päälle ja edustaa Suomea. Olisi kiva kokea vielä uusi Helsingin olympiastadion, Seppänen katseli ensi vuoden suuntaan ja lupaili uran jatkuvan.

Kankaan kohdalla hienon viime kauden jälkeen piirreltiin olympiarenkaita ja menestysodotuksia Tokioon, mutta kisamatka jäi kokonaan haaveeksi. Silti moukarimiehet ovat olleet viime vuosina nousuvireessä, ja suomalaiskolmikko uskoo parempaan ensi kauteen.

– Kaikki tekevät minkä pystyvät. Itse pistän korteni kekoon enkä voi vastata muiden hommista, kun yksilölajihan tämä on, terveenä pysynyt Liipola paalutti.

Purola päätti Ruotsi-ottelunsa kolmanteen voittoon

Pikajuoksija Samuel Purola urakoi viikonlopun Ruotsi–Suomi-yleisurheilumaaottelussa kolme lähtöä ja päätti jokaisen voittoon. Lauantaina hän voitti 100 metrin kilpailun ja ankkuroi Suomelle voiton 4x100 metrin viestissä. Sunnuntaina hän taisteli voiton 200 metrillä.

– Tänään tuntui, ettei otettavissa ollut mitään. Mehut olivat jossain muualla. Huomasi, että jaloista on otettu kaikki irti. Eilen illalla iski kunnon kramppi takareiteen, kun nousin hierontapöydältä. Aamulla en pystynyt edes kävelemään suorassa. Kun pääsin lähtötelineisiin, alkoi krampata lonkankoukistajaa, Purola puhalteli.

– Jalat on poltettu niin puhki, kun on ollut paljon kilpailuja. Parin viime viikonlopun aikana on ollut hirveä määrä startteja, Kalevan kisojen jatkoksi myös Tukholmassa hurjana urakoinut juoksija jatkoi.

Sunnuntaina Purola kiristi puolikkaan ratakierroksen voittoon ajalla 20,84. Hän taivutti lopussa Ruotsin Henrik Larssonin, joka jäi suomalaisesta neljä sadasosaa. Roope Saarinen (21,30) oli kolmas ja Samuli Samuelsson (21,47) viides, joten suomalaiset puristivat Ruotsin maaottelujohtoa pienemmäksi.

– Onneksi tämä oli kauden viimeinen kisa, tämän jälkeen vain palauttelemaan ja kohti syksyn treenejä, Purola tuumi.

Hyväntuuliset moukarinaiset tekivät tehtävänsä - "Toivottavasti tästä oli hyötyä"

Silja Kosonen ja Krista Tervo moukaroivat Suomelle kaksoisvoiton, ja Suvi Koskinen täydensi pistepottia neljännellä sijallaan.

Kauden aikana Suomen ennätystä kahdesti parantanut Kosonen kuittasi ykkössijan kelpo tuloksella 70,70. Toiseksi pisin heitto kantoi 69,26.

– Ihan hyvältä nuo tuntuivat, mutta sitten aloin väsähtää, toisella ja kolmannella yrityksellä parhaat heittonsa tehnyt Kosonen mietiskeli.

– Olen todella tyytyväinen, että tuli näinkin pitkä heitto. 70,70 on jo tosi kova.

Viikkoa aiemmin Kalevan kisoissa hän jäi toiseksi ja myönsi väsymyksen painavan. Ruotsi-otteluun löytyi vielä latinkia, vaikka 18-vuotias urheilija pelkäsi tulostasonsa jopa romahtavan.

– Mietin sitäkin, tuleeko edes 60 metrin heittoja, Kosonen naurahti.

Hänen SE-lukemansa on 73,43. Kauteen on mahtunut myös muun muassa Tokion olympialaisten kokeminen, nuorten EM-kulta Tallinnassa ja nuorten MM-kulta Nairobissa.

– Viikon aikana tuli tehtyä oikeita asioita ja hyvin. Aika rennosti olin ja tein pari treeniä. Huomasin, että se auttoi ja heittäminen tuntui paljon paremmalle kuin Kalevan kisoissa, Tampereella tuloksen 68,30 heittänyt Kosonen sanoi.

Tukholmassa viimeinen yritys rysähti moukarihäkin puitteisiin.

– Yritin vain heittää kovaa. Välillä käy näin, seuraavaksi Rovaniemen heitto-otteluihin osallistuva Kosonen kuvaili.

"Vähän leikkimistä"

Tervo voitti Kalevan kisoissa SM-kultaa ja kiskaisi Tukholmassa toiseksi tuloksella 69,92.

– Tänään oli hyväntuntuinen kroppa. Vähän tuli minne sattuu lentäviä heittoja. Hyvä tulos ja tärkeintä, että ruotsalaiset jäivät taakse. Toivottavasti tästä meidän kilpailusta oli jotain hyötyä kokonaisuuden kannalta, Tervo sanoi.

Koskinen ylsi neljänneksi tuloksella 66,09.

– Vähän harmittaa, kun yksi ruotsalainen pääsi edelle. Hienoja kisoja nämä ovat, maaottelutunnelmassa viihtyvä Koskinen jutteli.

Koskinenkin suuntaa seuraavaksi Rovaniemen kilpailuihin, joissa moukarin lisäksi ohjelmassa on heittoviisiottelu. Se koostuu moukarista, kiekosta, kuulasta, keihäästä ja harvemmin kisattavasta painonheitosta.

– Vähän leikkimistä, Koskinen naurahti

– Tavoite on, ettei riko itseä, Tervo komppasi.

Nopea tahti sotki Junnilan korkeinta yritystä

Korkeushyppääjä Ella Junnila ei ollut kovin pettynyt Ruotsi–Suomi-yleisurheilumaaottelun toiseen sijaansa. Hän hyppäsi parhaallaan 188, mikä oli myös voittaja Erika Kinseyn korkein ylitys. Ruotsalainen selvitti sen kahdella yrityksellä, mutta Junnilalta hupeni kolme. Kumpikin pudotti kolmasti 192.

– Ilma oli erityisen positiivinen yllätys, koska eilen (lauantaina) oli kylmä, Junnila jutteli Tukholman sunnuntai-iltapäivässä.

– Olen aika tyytyväinen hyppyihini, mutta kolme viimeistä tuli nopealla tahdilla. En saanut tarpeeksi irti jaloista ja olisin kaivannut pidempää väliä. Sitten olisi tullut parempia yrityksiä.

Jääkiekkolegenda Börje Salmingin tytär Bianca Salming sijoittui kolmanneksi tuloksella 185 ja vahvisti Ruotsin karkumatkaa maaottelussa.

Naisten kolmiloikkapaikalla Senni Salminen piti suomalaisten taistelua yllä ja otti lajivoiton. Tulos oli vaatimaton 13,98. Salmisen kesällä loikkima Suomen ennätys on 14,63.

Salmiselle oli tärkeää, että hän sai tuloksen. Kesän aikana Joensuun gp-kilpailussa ja Lausannen Timanttiliigassa hän katseli vain punaisia lippuja. Viimeksi mainitun epäonnistumiset torpedoivat Kalevan kisoihin osallistumisen, kun Lausannessa hän ja Kristiina Mäkelä suorittivat samalla Kalevan kisojen karsinnan.

– Tulos ei tyydytä, mutta minulla oli hauskaa. Yliastuttuja oli taas, mutta en halunnut varmistella enkä alle 14 metrin tuloksia, Zürichin Timanttiliigaan jonossa oleva Salminen kiteytti.

Hän joutui kuitenkin tyytymään alle 14-metriseen. Sellaisilla tuloksilla ei tee mitään Timanttiliigassa.

– Vielä mennään sillä ajatuksella, että kausi jatkuu. Tuollaiseen kilpailuun menee, vaikka olisi kaikki raajat paketissa, Salminen alleviivasi.