Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nenämaalin" tehnyt Amanda Rantanen on monille Helmareiden kasvot, uravalintansa hän teki itsenäisesti – "En halunnut, että muut vaikuttavat päätökseeni

Amanda Rantasesta tuli viime joulukuussa Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen eli Helmareiden kasvot. Rantasen nimen ja kasvot tunnistivat EM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan nenällä tehdyn voittomaalin jälkeen nekin, jotka eivät naisten jalkapalloa olleet aiemmin seuranneet.

Iloinen ja ulospäin suuntautunut Rantanen oli kuusi kuukautta ainut maajoukkuepelaaja lehtijutuissa ja televisio-ohjelmissa, kunnes Linda Sällström palasi juhannuksena Suomeen.

– Totta kai se on tuntunut hyvältä, että naisfutis ja Helmarit ovat saaneet paljon huomiota mediassa. Olihan se (mediahuomio) aika hassua ja jännittävää, mutta mielestäni kaikki on ollut tosi positiivista. Tuollaiset tilanteet eivät minua mitenkään kuormita tai ole epämukavia. Ne ovat olleet tosi positiivisia juttuja, Rantanen sanoo.

Rantasen osakseen saama mediahuomio on ollut valtavaa siihen nähden, että hän on pyrähdellyt A-maajoukkuepaidassa yhteensä vasta vartin verran. Kesän A-maaottelutapahtumaan häntä ei edes valittu.

– Sovittiin se niin, että saan (alle 23-vuotiaiden maajoukkueessa) kaksi tosi kovaa kansainvälistä peliä, joissa saan pelata isot minuutit. Pelit Ranskaa ja Ruotsia vastaan ovat ihan eri tasoa kuin vaikka Kansallisessa liigassa. Oli hyvä saada tuollaisia pelejä alle ja nyt on taas kiva päästä tänne (A-maajoukkueeseen) pelaamaan ja treenailemaan, Rantanen sanoo.

"En kysynyt keneltäkään mielipidettä"

Osin mediahuomio selittyy sillä, että 23-vuotias Rantanen on ollut saatavilla. Maajoukkueen runko on pelannut ulkomailla, mutta Rantasen odotettu siirto ulkomaille tapahtui vasta elokuussa, kun Örebro värväsi PK-35:n kapteenin.

– Viime kauden jälkeen tuli jo yhteydenottoja. Olin silloin pelannut vasta vuoden Kansallista liigaa, eikä silloin tuntunut siltä, että lähtisin. Keväällä ja kesällä muutamat jengit ottivat yhteyttä ja itselläkin oli sellainen fiilis, että nyt olisin valmis ja nyt kuuluisi lähteä. Örebro oli tosi hyvä vaihtoehto ja tuntui luontevalta siirrolta, Rantanen sanoo.

Rantanen koki, että ulkomaille lähteminen on itsenäinen päätös. Siihen ei vaikuttanut edes Amandan isä, PK-35:n valmentaja Rami Rantanen.

– En kysynyt oikeastaan keneltäkään mielipidettä. Koin, että se on ratkaisu, joka minun pitää tehdä itse. En halunnut, että muut vaikuttavat päätökseeni. Kuuntelin itseäni, mikä oli oikea ratkaisu. Eihän sitä ikinä tiedä, mutta nyt tuntuu hyvältä.

Olympiastadion saa odottaa

Helmareilla ei ole vieläkään vakiintunutta kotipesää. Miesten maajoukkue Huuhkajat on pelannut uusitulla Olympiastadionilla jo vuoden päivät, mutta Helmareista kentällä ovat kirmanneet vain Kansallisessa liigassa pelanneet Rantanen ja HJK:n Essi Sainio. MM-karsinnat Helmarit aloittaa tiistaina Turussa.

– Kun pelataan Suomessa, niin jotenkin mikä vain kenttä tuntuu kotikentältä. Mutta voisihan se tuntua enemmän kotikentältä, jos se olisi aina sama. Lokakuussa meillä on peli siellä (Olympiastadionilla), ja kaikki ovat tosi innoissaan siitä. Toivottavasti siitä tulisi meidän kotikenttämme ja meidän oma paikkamme, Rantanen sanoo.

Suomen MM-karsintalohkossa pelaavat Irlanti, Georgia, Slovakia ja olympiahopeamitalisti Ruotsi. Suomi avaa karsintaurakan tiistaina Slovakiaa vastaan.

– Tosi hyvät ja odottavaiset fiilikset päästä aloittamaan uusi projekti. Lähdetään pelaamaan aggressiivisesti, yhtenäisesti ja monipuolisesti.