Susanna Rahkamo riemuitsee jäätanssin olympiapaikasta: "Olihan se jo aikakin"

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat Suomelle jäätanssin maapaikan. Arkistokuva. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Janne Lehikoinen / STT

Ensi helmikuussa päättyy pitkäksi venähtänyt tauko suomalaisessa olympiaurheilussa, kun taitoluistelun jäätanssissa nähdään Pekingin olympiajäällä suomalaisedustusta. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat Suomelle jäätanssin maapaikan, kun pari luisteli lauantaina olympiavalintakilpailun voittoon Oberstdorfissa.

Edelliset, ja helmikuuhun asti vielä ainoat, suomalaistanssit olympiajäällä nähtiin Albertvillessä 1992 ja Lillehammerissa 1994. Lajihistorian suomalainen suurpari Susanna Rahkamo ja Petri Kokko ottivat noista kisoista hienot sijat kuusi ja neljä.

Uransa jälkeen suomalaisessa taitoluistelussa vahvaa taustatyötä tehnyt Rahkamo kertoi ensimmäisen tunteen olleen pitkälti huojennus, kun tieto Turkkilan ja Versluisin saavuttamasta paikasta kantautui.

– Olihan se jo aikakin. Tämä on ollut pitkä matka, olen niin iloinen paitsi heidän myös koko valmennustiimin ja suomalaisen taitoluistelun puolesta, Rahkamo sanoo.

– Jäätanssi oli oikeastaan kuollut Suomessa vuosituhannen alussa, ei ollut pareja eikä seuroja, joissa jäätanssia olisi valmennettu. Sen jälkeen on kuitenkin pitkään rakennettu (uutta nousua), ja tämä on kuin työvoitto. Maurizio Margaglion palkkaus oli yksi tärkeä etappi tuolla matkalla, Rahkamo kertaa viitaten Turkkilaa ja Versluisia luotsaavaan italialaisvalmentajaan, jota Rahkamokin oli aikoinaan tuomassa Suomeen.

Aineksia vaikka kuinka korkealle

Nyt Turkkilan ja Versluisin uralla koittaa tärkeä etappi, suuret ja kirkkaat olympiakaukalot. Pekingin osalta ihan kärkisijoituksia ei armottoman kovalla kansainvälisellä tasolla liene odotettavissa, mutta jatkossa voi tapahtua mitä vain. Pekingin aikoihin 27-vuotiaat Turkkila ja Versluis kehittyvät sitä mukaa kun kokemusta tulee, lajissa jossa tie huipulle on pitkä.

– Laji vaatii kypsymistä siihen, että yhteistyö toimii. Huipulla kaiken pitää matsata, ja sitä pitää hioa aika monta vuotta, Rahkamo muistuttaa taiteen ja urheilun yhdistävän lajin haastavuudesta.

– Juulia ja Matthias ovat menneet tosi paljon eteenpäin koko ajan. Uskon, että he voivat olla ihan kärkisijoilla tulevina vuosina, jos vain kaikki menee hyvin. Perusta on hyvä.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka