Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdoinkin! Huuhkajilla tukenaan kymmenet tuhannet, paikan päällä: "Siitä edellisestä on jo liian pitkä aika..."

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue jatkaa lauantaina MM-karsintojaan tärkeällä ottelulla, kun Huuhkajien kanssa tasapisteissä oleva Ukraina saapuu vieraaksi Helsinkiin. Hyvää tulosta vielä toivotaan, mutta yksi toive ainakin täyttyy: maajoukkue pelaa kotipelinsä pitkästä aikaa kymmenien tuhansien katsojien edessä.

Torstaina peliin oli myyty jo yli 27 000 lippua, ja lopullinen luku asettunee 29 000:n tienoille. Se on Huuhkajien suurin yleisömäärä sitten vuoden 2013 syyskuun ja 37,5 tuhannen katsojan kansoittaman Espanja-pelin. Ja tietysti myös uusitun Olympiastadionin yleisöennätys.

– Ottelujärjestelyt ovat sujuneet erinomaisesti, ja olemme innolla järjestämässä pitkästä aikaa todella isoa yleisötapahtumaa. Tuntuu luonnollisesti erinomaiselta koko laajan jalkapalloperheen kannalta. Niin pelaajat, fanit kuin monet muutkin ovat odottaneet uusitulla Stadikalla ison yleisön matseja, ja nyt se hetki on käsillä, Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis iloitsee.

Ottelussa on maskipakko, ja yleisöä rajoitetaan sen verran, että yli 33 000:n maksimikapasiteetista jäädään tuo nelisen tuhatta.

– Tämän lisäksi noudatamme (opetus- ja kulttuuriministeriö) OKM:n ja (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) THL:n ohjeistusta yleisötilaisuuksien järjestämisestä. Koko koronapandemian ajan, silloin kun yleisötapahtumia on saanut järjestää, olemme järjestäneet ne terveysturvallisesti viranomaisten ohjeita ja määräyksiä noudattaen. Niin toimimme nytkin, kun yhteiskuntaa on avattu, ja olemme luottavaisia sen suhteen, että tapahtumamme on terveysturvallinen tälläkin kertaa, Varis painottaa.

Avautuminen ja sitä myötä stadionin kansoittuminen näkyy tietysti paitsi tunnelmassa, myös Palloliiton lompakossa.

– Kuluneiden puolentoista vuoden aikana maaottelut on järjestetty joko tyhjille katsomoille tai merkittävästi rajoitetun yleisömäärän läsnä ollessa. Tänä aikana on jäänyt saamatta seitsennumeroinen euromäärä yleisötuloja, Varis kertoo.

– Nämä faktat huomioiden olemmekin nyt suunnattoman iloisia, että pääsemme järjestämään niin pienempiä maaottelutapahtumia kuin sitten Huuhkajien ja Helmareiden isompiakin yleisötapahtumia. Euromääräisesti mitattuna etenkin Huuhkajien Ukraina- ja Ranska-otteluilla on luonnollisesti iso vaikutus Palloliiton talouteen.

"Toki on muistettava, että koronaa vastaan edelleen taistellaan"

Tätä on odotettu. Näin summaa Olympiastadionin johto.

– Parempi myöhään kuin milloinkaan, ja onnellisia ollaan, että tässä ollaan nyt, Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen myhäilee.

– Stadikalla on pelattu (remontin jälkeen eli reilussa vuodessa) 18 aikuisten ottelua ja Helsinki Cupin junioriottelut eli on päästy "harjoittelemaan". Kaikki on täysin valmiina lauantaihin, Kuokkanen jatkaa ja naurahtaa, kuinka "treenejä" on tehty yleisömäärällä kuudesta aina viime kuun Kazakstan-ottelun 10 167:een.

Oma lukunsa huomattavasti kasvavassa yleisömassassa on se, kuinka uusitulla stadionilla porukka löytää palvelunsa kuten saniteettitilat ja muut.

– Se on sellainen viestintäjuttu, kuinka opasteet ja viestintä toimii, kuinka ihmiset oppivat kulkemaan stadionilla, Kuokkanen mainitsee.

Aiempiin otteluihin, kuten syyskuun Wales- ja Kazakstan-koitoksiin poikkeavaa on sekin, että katsojien karsinoihin ei ole turvavälivaatimuksia. Elämä ikäänkuin normalisoituu, kuvaa Kuokkanen ikonisen urheilupyhätönkin osalta.

– Toki on muistettava, että koronaa vastaan edelleen taistellaan. Ollaan fiksuja, ja sitä toivon faneiltakin.

Kuokkanen näkee Ukraina-pelin tietynlaisena lähtölaukauksena Olympiastadionin ensi vuoteen. Kyseessä on osaltaan juhlavuosi, sillä ensi vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta Helsingin (ja stadionin) kesäolympialaisista.

– Hieno vuosi on tulossa. Stadionille on ensi vuodelle jo varmistunut muun muassa kahdeksan suurkonserttia, jalkapallon Super Cupin finaali, Huuhkajien matsit, (hiihdon) Helsinki Ski Weeks ja yleisurheilun Ruotsi-ottelu. Yli 20 tapahtumaa tulossa Helsingin olympialaisten 70-vuotisjuhlavuonna, Kuokkanen iloitsee.

Laulamaan!

Ehkäpä intohimoisimmin tähän yleisön "massapaluuseen" suhtautuu se uskollinen kannattajajoukko, joka kansoittaa Huuhkajain pyhätöstä oman Pohjoiskaarteensa.

Maajoukkuetta pandemioista ja kaikesta muusta huolimatta aina tukeva Pohjoiskaarre täyttyy riemulla, kuvaa kannattajien yhdistyksen SMJK:n puheenjohtaja Marko Karvinen.

– On tämä todella odotettua, siitä edellisestä (Espanja-peli 2013) on jo liian pitkä aika... Isolla porukalla laulamaan ja tekemään mukavaa iltaa! Karvinen hehkuttaa.

Kannattajat ovat suunnitelleet odotettua tapahtumaa innolla. Tuttu kannattajamarssi otteluun palaa jälleen kuvioihin, samoin kuin fanimaaottelu ukrainalaisia vastaan.

– Ja katsomossa sitten pientä koreografiaa luvassa, Karvinen toteaa vielä paljastamatta sen enempää.

Maajoukkuefanit nousivat osaltaan kohun keskelle kesällä Huuhkajien EM-pelien jälkeen, kun koronan jylläämästä Pietarista levisi koronavarianttia Suomeen fanien tuomana. Karvinen ei näe, että nyt olisi uhkaa jonkinlaisesta ryöpsähdyksestä.

– En usko, että samanlaista kalabaliikkia tulee. Suurin osa saanut rokotteet, ollaan ulkotilassa, ja maskisuositus on. Muissakin otteluissa on jo ollut täysiä katsomoita, eikä ryppäitä ole tullut, Karvinen miettii.