Ruotsin kohtaaminen Göteborgissa on Natalia Kuikalle erityinen ottelu – "Täällä on paljon tuttuja katsomossa ja kentällä"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa torstaina MM-karsintaottelussa yhden tämän hetken kovimmista vastustajista, Ruotsin. Göteborgin Gamla Ullevi -stadionilla pelattavassa ottelussa Suomi on ennakkoasetelmissa altavastaajana. Ruotsi on MM-karsintalohkon ykkössijoitettu joukkue, ja lisäksi se hävisi viime kesän olympiafinaalin Kanadalle vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

– Tietenkin on tulossa kova ottelu, sillä vastassa on maailmanluokan joukkue. Uskoisin, että Ruotsi aika rohkeasti haluaa hyökätä usealla pelaajalla. Meille vastahyökkäykset ovat sellaisia tilanteita, joita pitää hyödyntää ja tehdä maali, Suomen puolustaja Natalia Kuikka, 25, sanoo.

Vastahyökkäyksiä ajatellen Suomen joukkueesta löytyy useita juoksuvoimaisia pelaajia, kuten Linda Sällström, Sanni Franssi, Ria Öling ja Kaisa Collin.

– Moni meidän pelaajista pelaa tai on pelannut Ruotsissa, joten tiedämme aika hyvin, mitä Ruotsin pelaajat tykkäävät tehdä, ja se tulee auttamaan paljon, Kuikka jatkaa.

Göteborg tuttu paikka Kuikalle

Suomen pelaajista torstai-illan ottelu on erityinen varsinkin Kuikalle, joka pelasi useita vuosia Göteborg FC:n riveissä ja voitti viime syksynä Ruotsin mestaruuden ennen kuin jatkoi toisaalle.

– On hieman kaksipuoliset fiilikset. Tietenkin vähän haikeat, kun en pelaa enää täällä. Mutta täällä on paljon tuttuja ja entiset pelikaverit pääsevät katsomaan peliä. Ja tietenkin joitakin entisiä pelikavereita pelaa vastassa. Minulla meni Ruotsissa aika hyvin pelit ja kehityin täällä aika hyvin. Kiva päästä taas vähän näyttämään omia taitoja ja näyttää ruotsalaisille pelikavereille, Kuikka kuittaa.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul kertoi keskiviikon kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa, että Adelina Engman ei ole pelikunnossa. Ruotsin joukkueesta sivussa on ainakin suurtähti Kosovare Asllani. Lisäksi Stina Blacksteniuksen, Hanna Bennisonin ja Rebecka Blomqvistin pelaaminen on epävarmaa.

Yhdysvalloissa mestaruus jäi haaveeksi, valmentaja vaihtuu

Natalia Kuikka löi viimeistään vuonna 2020 läpi kansainväliselle huipputasolle, kun esimerkiksi Guardian-lehti huomioi hänet 100 parhaan naispelaajan listallaan ainoana suomalaisena sijalle 92. Mestaruuden varmistuttua Göteborgissa kemiläislähtöisen monitaiturin oli aika ottaa seuraava askel urallaan. Edessä oli siirto Yhdysvaltoihin NWSL-sarjaan Portland Thornsin riveihin.

– Ei ole helppoa vaihtaa joukkuetta, ja aika kovaan joukkueeseen lähdin. Kesti vähän aikaa tottua, mutta aika hyvin olen saanut peliaikaa, pystynyt pelaamaan ja saanut luottamusta siihen, että pärjään, Kuikka arvioi.

Hän harmittelee, että avauskaudesta jäi kruunu saamatta, kun sarjassa pelit päättyivät välierätappioon. Sen sijaan cupissa joukkueelle tuli mestaruus.

– Voin sanoa, että kaudesta jäi hyvä fiilis, vaikka se loppui vähän lyhyeen. Pystyin pelaamaan kovalla tasolla ja tuli onnistumisia, vaikka joukkueena ei saatu viimeistä tavoitetta.

Ensi kaudeksi on luvassa joukkueeseen iso muutos, kun Portland Thornsia vuodesta 2016 asti valmentanut Mark Parsons siirtyi Hollannin naisten maajoukkueen päävalmentajaksi.

– Hän on tuonut lisää pelaamiseeni ja tietenkin vähän erilaista, mihin olin aiemmin tottunut. Hän on hyvä tyyppi ja näkee myös koko ihmisen, ei vain ammattilaispelaajaa. Olen ollut kiitollinen, että hän halusi minut pelaamaan Portlandiin, Kuikka sanoo.

Kuikka kertoo odottavansa mielenkiinnolla uutta päävalmentajaa.

"Ne ovat tulleet katsomaan meitä"

Torstain ottelu on loppuunmyyty. Vuonna 2009 uusitulle Göteborgin Gamla Ullevi -stadionille on myyty 14 500 lippua. Paikallislehti Göteborgs-Posten piti lukemaa historiallisena, sillä Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkueen otteluun Gamla Ullevilla ei ole koskaan ennen myyty yhtä paljon lippuja. Toki lehti samalla myös mainitsee, ettei lukemassa ole mukana vuonna 2013 järjestettyjä naisten EM-kotikisoja, jolloin kolmessa Ruotsin ottelussa oli paikalla yli 16 000 katsojaa. GP:n mukaan sittemmin stadionin seisoma- ja istumakatsomoiden määrää on muutettu.

– Pelaajat nauttivat siitä, kun on oikeasti paljon katsojia pelissä. Vaikka suurin osa katsojista on Ruotsin faneja, se tuo lisäenergiaa pelaamiseen ja antaa lisää rohkeutta. He ovat tulleet katsomaan meitä. He ovat Ruotsin kannattajia, mutta näkevät samalla, että Suomi on kova vastus. Kiva näyttää yleisölle, mitä osaamme tehdä, Kuikka muistuttaa.

Pieni epävarmuustekijä ottelua ajatellen on Gamla Ullevin sateen pehmentämä nurmi. Kumpikin joukkue päätti, että pelialustaa pitää säästää, ja siksi kaikki harjoitukset ennen torstain ottelua pidettiin läheisellä Nya Ullevi -stadionilla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka