Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkintokorokepaikkaa vaille täydellinen suomalaispäivä – Lylynperä, Matintalo ja Mäki ylsivät finaaleihin Rukan sprintissä

Suomalaishiihtäjät Katri Lylynperä, Johanna Matintalo ja Joni Mäki lykkivät parhaat henkilökohtaiset sijoituksensa maastohiihdon maailmancupissa, kun Matintalo oli perjantaina Rukan naisten perinteisen sprintissä neljäs ja Lylynperä viides. Mäki oli kuudes miesten perinteisen kilpailussa.

– Olen erittäin tyytyväinen. Kaksi vuotta harjoittelin täällä taktiikkaa ja nyt pääsin vihdoin finaaliin, Mäki tuumi.

Kahtena edellisenä vuonna Mäki ylsi Rukalla sprintin välieriin ja oli 11:s. Nyt hän saavutti tavoittelemansa finaalipaikan ja heikommalla hiihtotyylillään.

– Kyllähän tämä maistuu maukkaalle. Olen pitkään saalistanut finaalipaikkaa, sprintteihin panostanut 26-vuotias hiihtäjä jutteli.

– Mikäs sen maukkaampaa kuin saavuttaa finaalipaikka Rukalla.

Mäki oli aika-ajojen yhdeksäs ja hiihti vakuuttavasti myös puolivälierissä ja välierissä.

– En olisi karsinnan (aika-ajo) jälkeen uskonut, että on näin hyvä jalka. On mukava olla pelintekijä ja pystyy tekemään omia ratkaisuja, ettei mene vain virran mukana, Mäki sanoi.

Jo aika-ajoissa kovinta vauhtia pitänyt Venäjän Aleksandr Terentjev voitti kilpailun ennen Norjan Johannes Hösflot Kläboa ja Erik Valnesia. Mäki jäi voittajasta 8,53 sekuntia ja kolmannesta sijasta 6,4 sekuntia.

– Finaalissa ajatuksena oli säästellä paukkuja viimeiseen mäkeen ja pelata fiksusti kääntöpaikalla, ettei joudu keulasta lähtemään laskuun. Vaikka lähdin toisena, en saanut Kläbosta hyviä imuja. Menetin ilmaiseksi pari sijaa ja tulivat takaa ohi viimeiseen nousuun. Peli oli pelattu.

Yllättäjät levensivät tasoa

Naisten finaalissa oli suomalaisittain tuplajännitys, mutta Mäen tavoin myös Lylynperältä ja Matintalolta jättipaukku eli palkintokorokesijoitus jäi ottamatta. Finaalipaikka oli silti erinomainen suoritus, ja muutenkin koko perjantai tarjosi näytön suomalaishiihtäjien rintaman leveydestä. Kuusi naista ja seitsemän miestä eteni erävaiheeseen.

Viime vuonna Rukalla vain kaksi suomalaisnaista pääsi erävaiheeseen, mutta miesten määrä oli sama kuin nyt.

Maja Dahlqvist ja Johanna Hagström sinetöivät Ruotsille kaksoisvoiton ennen Norjan Maiken Caspersen Fallaa. Matintalo jäi norjalaisesta 1,19 sekuntia ja Dahlqvististä 3,21. Matintalo on tunnettu paremmin normaalimatkojen hiihtäjänä, joten sprintin finaalipaikka yllätti.

– Mitäköhän tästä pitäisi ajatella, kun paras sijoitus maailmancupissa tuli sprintissä, normaalimatkoilla parhaimmillaan viidenneksi puristanut Matintalo, 24, tuumi.

– Olen halunnut erikoistua hyväksi yleishiihtäjäksi enkä vain normaalimatkoille tai sprinttiin. Jossain vaiheessa uraa on tavoitteena menestyä kokonaismaailmancupissa. Silloin matkavalikoiman pitää olla laaja.

Lylynperä, 27, hävisi voittajalle 3,74 sekuntia.

– Tosi hyvä kilpailu, Lylynperä myhäili.

– Yllätyin, että menin finaaliin asti. Tavoittelin välieräpaikkaa. Siinä meinasikin käydä kylmät, kun olin huonolla paikalla viimeiseen nousuun tullessa. Olen yllättynyt omasta päivästä.

Viime talvena Lylynperä säväytti MM-kilpailujen sprintin välieräpaikalla ja oli kahdeksas. Ura lähti uuteen nousuun MM-kilpailujen hyvällä sijoituksella ja jatkui nousuradalla myös seuraavan kauden maailmancupin avauksessa Rukan pakkasessa.

– MM-kilpailut olivat tärkeät. Sain merkin siitä, että en ole niin huono kuin viime kausi muuten oli.