Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekko on "syyllinen" siihen, että Valtteri Viitakoski edustaa Kanadaa MM-salibandyssä – räikeät tasoerot nakertavat kisojen uskottavuutta

Suomalainen salibandyosaaminen on levinnyt laajalle, mikä näkyy Helsingissä pelattavien miesten MM-kilpailujen osallistujamaiden valmennustiimeissä. Suomessa oppineita pelaajiakin on muiden maiden edustusasuissa.

Kanadan Valtteri Viitakoski lukeutuu mielenkiintoisimpiin. Hän saapuu hyväntuulisena STT:n haastatteluun alkulämmittelyjen jälkeen ennen alkusarjan Kanada–Viro-ottelua.

– Olen pelannut täällä varmaan toistakymmentä matsia ja tulee flashbackejä juniorivuosilta. Hyviä muistoja, 25-vuotias Viitakoski tuumii Helsingin jäähallin harjoitushallin uumenissa.

Muistot luolamaisesta hallista ovat jääkiekon parista. Hän kiekkoili Tampereen Ilveksessä parikymppiseksi ja saavutti esimerkiksi A-nuorten SM-kultaa 2016. HIFK:n juniorijoukkueiden mestaruusviirit betoniseinässä muistuttavat siitä, kenen kotipesässä ollaan.

– Ei ole mitään erityistä muistoa täältä hallista, mutta taisimme A-junnuissakin käydä täällä pelaamassa pudotuspelejä.

Pieni vivahde Kanadaa

Ilveksen mestarijoukkueesta ammattilaisiksi nousivat esimerkiksi mestaruuden Espoossa ratkaissut Otto Koivula ja Mattilan kaksoset Jesper ja Julius, mutta Viitakoski oli takarivin hyökkääjä. MM-salibandyssä hän on yksi Kanadan tehomiehistä.

Jääkiekko on syy siihen, miksi Viitakoski edustaa Kanadaa. Hänen isänsä Vesa Viitakoski kiekkoili mittavalla urallaan Pohjois-Amerikassa kolme kautta. Pojan syntymäpaikaksi merkittiin Cornwall, missä Vesa tahkosi AHL:ää.

– Olin alle vuoden ikäinen, kun muutimme pois, joten muistikuvia ei ole. Enemmän se on ollut pieni vivahde, kun on syntynyt siellä ja on kaksoiskansalainen. Jääkiekossa olen aina seurannut Kanadaa senkin takia.

Viitakoski pelasi salibandyä jo lapsena jääkiekon ohessa, mutta välillä reikäpallo oli pudota pelivälinevalikoimasta.

Juniorivuosien loppuvaiheessa salibandyn osuus taas kasvoi, ja Viitakoski urakoi Ilveksen lisäksi salibandyä Nokian KrP:n akatemiajoukkueessa. Nykyisin hän edustaa KrP:n liigamiehistöä.

Lappeenrannan kautta MM-kilpailuihin

Viitakoskelle Kanadan edustaminen ei ole vieras asia, kun jo jääkiekkovuosien lomassa hän pelasi vaahteranlehtiasussa salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Keikkahommat maistuvat taas, vaikka kisajoukkueen valmistautuminen oli melkoinen seikkailu.

– Koronahommat haittasivat poikien leireilyä Kanadan päässä, mutta onneksi pelaajia on ollut treenailemassa Lappeenrannassa. Leireilimme siellä koko joukkuekin ennen kisoja ja pelasimme SaiPaa vastaan. Sitten Loviisan kautta tänne.

Lappeenranta on tuttu kaupunki Viitakoskelle. SaiPa on Vesa-isän kasvattajaseura.

– Lapsuudessani mummi ja vaari asuivat siellä. Isäni veli asuu edelleen, ja leirin aikana pääsin vähän katsomaan tuttuja paikkoja.

Tulostaululla 18 - 0

Räikeät tasoerot joukkueiden välillä nakertavat Helsingissä pelattavan salibandyn miesten MM-turnauksen uskottavuutta. Alkulohkopelien päätöspäivänä maanantaina tulostaululla nähtiin lohduttomia rökälelukemia.

C-lohkossa Puola riepotteli maalein 18–0 Yhdysvaltoja, joka taitaa baseballin ja jääkiekon kaltaiset mailapelit toistaiseksi paremmin kuin salibandyn. Kaikki kolme otteluaan alkulohkossa hävinneen Yhdysvaltain maaliero oli 4–42.

D-lohkossa Viro opetti Singaporelle lajin alkeita maalein 13–2. Eivätkä C-lohkon kakkonen Puola ja D-lohkon voittanut Viro kuulu salibandyn suurmaihin. Ne joutuvat karsimaan paikasta kahdeksan parhaan joukkoon puolivälieriin tiistaina pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Suoraan puolivälieriin jatkaa A-lohkossa Suomelle hävinnyt Ruotsi, joka murjoi alkulohkon päätteeksi Tanskaa peräti 15–1. Tanska hakee puolivälieräpaikkaa tiistaina pudotuspeleistä Viroa vastaan.

Varma puolivälieräjoukkue Sveitsi voitti B-lohkon puhtaalla pelillä kaadettuaan Saksan 9–2.

D-lohkossa Kanada päätti alkulohkonsa 13–8-voittoon Filippiineistä. Kanada pelaa tiistaina puolivälieräpaikasta alkulohkossa Suomelle hävinnyttä Latviaa vastaan.

C- ja D-lohkojen kolmoset ja neloset Thaimaa, Filippiinit, Yhdysvallat ja Singapore pelaavat keskenään MM-sijoituksista 13–16.