Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siskon voitto toi vähän hermoilua, mutta Iivo Niskanen hoiti oman osuutensa perheen mahtipäivästä Tour de Ski -laduilla – "Uskomaton päivä"

Keskiviikko räntäsohjoisessa Lenzerheiden hiihtokeskuksessa Sveitsissä toi täysosuman suomalaiselle hiihdolle, ja etenkin sen supersisarusparille. Kerttu Niskasen loistovoitto Tour de Ski -kiertueen kympin perinteisellä sai alle pari tuntia myöhemmin seurakseen velipoika Iivo Niskasen juhlat 15 kilometrin perinteisellä.

Kerttu nousi upealla toisella puolikkaalla voittoon, Iivo puolestaan hallitsi bravuurimatkaansa alusta loppuun. Venäläishirmu Aleksandr Bolshunov jäi lopulta 19,3 sekunnin päähän, ja norjalaiset Pål Golberg 25,2 sekuntia ja Johannes Hösflot Kläbo 34,3 sekuntia.

– Alussa yritin pitää tasaista vauhtia, mutta itse asiassa lähdin liian kovaa. Mutta hyvä kisa loppuun asti, ja aika hyvä ero muihin jätkiin, Iivo Niskanen sanaili tyytyväisenä voittajahaastattelussa.

Kysymykseen siitä, mitä Niskaset oikein aamiaiseksi olivatkaan syöneet, tuli myhäilevä vastaus.

– Itse asiassa vähän hermostutti, kun huomasin siskon voittavan, Iivo Niskanen naurahti.

– Uskomaton päivä perheellemme.

Iivo Niskaselle voitto oli uran seitsemäs maailmancupissa. Kaikki voitot ovat tulleet 15 kilometrin perinteisellä, niistä edellinen Rukalta marraskuun lopussa.

Tourin kokonaistilanteessa Iivo Niskanen on kolmantena, eroa kärkimies Kläboon on 37,5 sekuntia ja Golbergiin 22,3 sekuntia. Kerttu Niskanen johtaa naisten Touria 29 sekunnin erolla USA:n Jessie Digginsiin.

Kerttu Niskanen johtaa kiertuetta

Kerttu Niskanen runnoi 10 kilometrillä selvään voittoon ja itsensä kiertueen kokonaistilanteen kärkeen. Krista Pärmäkoski oli tänään neljäs.

Kerttu Niskasen uran kolmas maailmancupin voitto tuli 18,2 sekunnin erolla Ruotsin Ebba Anderssoniin. Venäjän Natalia Neprjajeva oli kolmas. Johanna Matintalo hiihti yhdeksänneksi ja Anne Kyllönen 15:nneksi. Riitta-Liisa Roponen oli 60:s.

Niskanen johtaa kiertuetta 29 sekunnin erolla USA:n Jessie Digginsiin. Pärmäkoski on viidentenä, 51 sekunnin päässä Niskasesta.

Kisa käytiin varsin haastavissa oloissa sakeassa räntäsateessa, ja Niskanen kiitteli koitoksen jälkeen huoltoporukkaa.

– Tänään tuntui hyvältä, ja sukset toimivat hyvin. Nautin myös yleensä korkealla kilpailemisesta, joten hyvä oli päivä, kisan toisella puolikkaalla muita pilkkanaan pitänyt Niskanen iloitsi voittajahaastattelussa.

– Meillä on erinomaisen hyvä huoltoporukka, he tekivät kovasti töitä. Koko joukkueemme pärjäsi tänään hyvin.

Niskasen kaikki cup-voitot ovat tulleet kympin perinteisellä. Hän voitti Lenzerheidessa Tourin osakisan yhteislähdöllä 1. tammikuuta 2014, ja 17. helmikuuta 2019 tuli väliaikakisan voitto Italian Cognessa.

Pärmäkoski oli kiinni palkintopallipaikassa

Krista Pärmäkoski ehti neljänneksi maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen 10 kilometrin perinteisellä. Pärmäkoski oli kiinni palkintopallipaikassa, mutta Venäjän Natalia Neprjajeva kukisti väliaikalähtökisassa lopulta suomalaisen 3,5 sekunnilla.

– Se oli sellainen kisa. Kun tuli maaliin, oli ihan tyytyväinen, mielestäni hyvä suoritus. Mutta kun kaikki olivat tulleet maaliin, niin enemmän minua vituttaa tällä hetkellä. Lähelle jäi palli, Pärmäkoski totesi Hiihtoliiton ääninauhalla .

– En tiedä oliko lähtösijalla vaikutusta... Jos olisi lähtenyt vähän myöhemmin, olisi ollut ensimmäisellekin ringille useampi hiihtäjä. Tuntui että (latu) nopeutui, ja kun Neprjajeva tuli maaliin, eihän sitä rättiä satanut juuri yhtään siinä vaiheessa. Se vaikuttaa, kun noin tiukkaa kisaa käydään, Pärmäkoski mietti vielä räntäsateisen kisan jälkeen.

Pärmäkoski on Tourin kokonaistilanteessa viidentenä. Kärjessä on tänään loistohiihdolla voittoon ampaissut Kerttu Niskanen.

– Tästä jatketaan. Ja tosi hyvä suomalaispäivä, onnistuttiin rekalla vaikka pitopohjalla hiihdettiinkin niin kyllä niitä pitää silti laittaa, Pärmäkoski kiitteli Suomen huoltoporukkaa.

Suomalaisten hienoa päivää täydensi Johanna Matintalo yhdeksännellä sijallaan.

– Olen tyytyväinen. Alkukaudesta sprintti on kulkenut tosi hyvin, mutta normaalimatkalla ollut enemmän epäonnistuneita kuin onnistuneita suorituksia. Kohtuuhyvän vedon sain tehtyä, pikkuisen vauhdinjaon kanssa viilaamista mutta ihan hyvä kuitenkin, Matintalo sanoi Hiihtoliiton ääninauhalla .

– Tästä on hyvä lähteä jatkamaan Touria ja kohti loppukautta, niitä kauden päätavoitteita. Tosi ylpeä koko joukkueesta, tosi hieno päivä.

Tarja-äiti: Kyyneleet tulivat

Niskasten sisarusten hiihdon aikana koti-Suomessa Vieremällä meni parituntinen tunteiden vallassa.

– Huikea homma! Kyyneleet tulivat, väkisinkin, Kertun ja Iivon äiti Tarja Niskanen kuvaili täysosumailtapäivää.

Kertulle voitto on uran kolmas maailmancupissa, Iivolle seitsemäs. Samaan päivään ensimmäinen, ja yllättävä. Ja tietenkin niin jännittävä.

– Kerttu oli tosi yllätys, Iivolta vähän tätä odotettiinkin. Ja nyt sitten saa olla molempien puolesta iloinen, äiti-Tarja sanoi ylpeyttä äänessään.

– Sai todella jännittää (Kerttua), väliaikoja tuli niin jälkijunassa. Jännitti koko ajan, että miten jaksaa, äiti naurahti vielä.

Tuplavoitto maailman ainakin tämän päivän parhaille perinteisille Niskasille sai tietenkin myös suut makeaksi.

– Kakkukahvit justiinsa herkuteltiin. Eikä tässä ole viesteihin ehditty vielä vastata, onnitteluja on piisannut, Tarja Niskanen kertoi.