Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Krista Pärmäkosken 15. sija jäi Tourilla aaton parhaaksi suomalaistulokseksi

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen kolmannesta kilpailupäivästä tuli suomalaishiihtäjille jopa odotettua kiperämpi puolustuskamppailu uudenvuodenaattona Oberstdorfissa. Krista Pärmäkosken 15. tila jäi päivän parhaaksi suomalaissijoitukseksi, mutta kärkihiihtäjät säilyttivät silti varsin hyvin asemansa Tourin kokonaiskilpailussa.

Kerttu Niskanen oli vapaan hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähdössä 22:s. Niskanen joutui luovuttamaan kiertueen kärkipaikan päivän voittajalle Jessie Digginsille, mutta jatkaa kiertuetta kakkossijalta 13 sekunnin päässä yhdysvaltalaisesta. Pärmäkoski tipahti sijan kuudenneksi.

Iivo Niskanen oli miesten 15 kilometrillä 20:s. Hän on Tourin puolivälissä neljäntenä minuutti 19 sekuntia Norjan Johannes Hösflot Kläbosta jääneenä.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen vaikutti lähinnä helpottuneelta, kun suomalaiset selvisivät terveinä Oberstdorfin jäisestä reitistä ja riskialttiista yhteislähdöstä.

– Torjuntavoitto ralliradalla, Pasanen tiivisti aattopäivän kilpailut.

– Tärkeintä päivän kilpailuissa oli se, ettei tullut mitään haveria. Piti hiihtää järkevästi ja pitää erot mahdollisimman pieninä.

Naisten kärki pääsi karkuun

Miehet joutuivat jäiselle reitille ensin, mutta rata oli naisten kilpailussa myöhemmin iltapäivällä yhtä petollinen.

– Reitti säilyi jäisenä naisten kilpailuun. Hiihdettiin kovavauhtinen kymppi, kun voittoaika painui 21 minuuttiin, Pasanen totesi.

Diggins ja Ruotsin Ebba Andersson pitivät alusta alkaen napakkaa tempoa, mikä venytti myös eroja. Pärmäkoski jäi 22 ja Niskanen 41 sekuntia kärjestä.

– Pieni kärkiporukka pääsi pikkuisen irtoamaan muista, Pasanen harmitteli.

– Odotin meiltä hieman parempia sijoituksia, mutta toisaalta sijoitukset kokonaiskilpailussa säilyivät hyvin. Päivä ei juuri vaikuttanut kokonaisuuteen.

Johanna Matintalo oli kilpailussa 23:s ja vähitellen vauhtiaan parantava Anne Kyllönen 25:s. Kokonaiskilpailussa he ovat sijoilla 15 ja 16.

Riitta-Liisa Roponen keskeytti kiertueen ennen Oberstdorfin kilpailua, kun hiihto ei alkanut sujua odotetusti.

Kläbo ratkaisi laskussa

Miesten kilpailu eteni naisten kisaa rauhallisemmin. Lopulta Venäjän nousukuntoinen Aleksandr Bolshunov alkoi repiä joukkoa hajalle 9,5 kilometrin kohdalla, mutta Kläbo karkasi viimeisessä pitkässä laskussa muilta karkuun ja selvään voittoon.

Norjan Sjur Röthe jätti kirissä Britannian Andrew Musgraven neljänneksi. Perttu Hyvärinen oli 24:s, Lauri Vuorinen 51:s, Remi Lindholm 66:s ja Ville Ahonen 77:s.

– Pertulta ok hiihto, varsinkin viimeinen vitonen. Hänellä hiihto lähti kulkemaan lopussa ja myös kunto on pikkuhiljaa menossa parempaan suuntaa. Se alkaa löytyä, Pasanen totesi.

Iivo Niskasen hiihdon Pasanen arvioi puolustusvoitoksi, kun Tourin kokonaissijoitus heikkeni vain yhden sijan neljänneksi. Kläbon lisäksi hänen edellään ovat Norjan Pål Golberg ja Bolshunov.

Parhaat kilpailut edessä

Jäinen reitti repi Oberstdorfissa suksien kantit rikki. Olot voivat olla yhtä vaikeat uudenvuodenpäivän sprinteissä, jotka kilpaillaan perinteisellä hiihtotavalla.

Tour de Skin ratkaisuhetket ovat käsillä sprintissä ja Val di Fiemmen perinteisen hiihtotavan yhteislähdöissä 3. tammikuuta.

Naisten kolmikko Niskanen, Pärmäkoski ja Matintalo kamppailee naisten sprintissä ainakin välieräpaikoista.

Miesten sprintin suomalaisässä on Lauri Vuorinen, mutta hän ei kilpaile koronaiskilpailun kärkitiloista eikä välttämättä hiihdä edes kiertuetta loppuun.

– Meille parhaat matkat ovat nyt edessä, mutta keli voi pysyä lauantaina samanlaisena ja rata tosi jäisenä, Pasanen ennakoi.

– Fiemmen perinteisen hiihtotavan yhteislähtö on kokonaiskilpailun kannalta todella tärkeä. Siellä on joskus tullut tosi isoja eroja. Reitti on sellainen, että siinä voi tehdä eroja ja kalusto-ongelmista voi seurata vaikka puolentoista minuutin tappioita.

Sprintin aika-ajot alkavat lauantaina kello 10.30 Suomen aikaa ja pudotushiihdot kello 13.