Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu Niskanen hiihtää Tourin voitosta – päivän yhteislähtö on suomalaisten iskun paikka

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella hiihdetään tänään suomalaisille mieluisat kilpailut Italian Val di Fiemmessä. Perinteisen hiihtotavan yhteislähdöt kilpaillaan rankalla reitillä, ja niissä voi syntyä hiihtäjien välille merkittäviä eroja.

Naiset hiihtävät kiertueen viimeistä edellisessä startissa kympin ja miehet 15 kilometriä.

Ratkaisuun pyrkii varsinkin Kerttu Niskanen, joka hiihtää kuuden kilpailun mittaisen kiertueen voitosta. Niskanen on kokonaiskilpailussa toisena 34 sekunnin päässä kilpailua johtavasta Venäjän Natalia Neprjajevasta.

Kaatuminen Oberstdorfin sprintissä pudotti Yhdysvaltain Jessie Digginsin kärjestä kolmanneksi 38 sekunnin päähän kärjestä.

– Kertulla on kaikki mahdollista. Hän on mukana voittotaistelussa, maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen tiivistää tilanteen.

– Myös naisten kokonaispanos on hyvä, kun meillä on kolme hiihtäjää kärkikympissä ja yksi top 15:ssä.

Krista Pärmäkoski on kiertueella seitsemäntenä ja tavoittelee sijoja 4–5. Johanna Matintalo on yhdeksäntenä ja Anne Kyllönen 15:ntenä.

– Tosi kova, Pasanen kehuu neljän naisen panosta.

Miesten kärki karussa

Miesten kilpailussa norjalaiset Johannes Hösflot Kläbo ja Pål Golberg sekä Venäjän Aleksandr Bolshunov ovat muilta karussa.

– Mutta kärkikolmikon jälkeen sijoilla 4–8 on tosi tiukkaa. Iivolla (Niskanen) on vielä mahdollisuudet neljänteen sijaan, Pasanen laskee.

Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm ja Oberstdorfin sprintissä ensimmäiset maailmancupin pisteensä saavuttanut Ville Ahonen tavoittelevat jäljellä olevista kilpailuista lähinnä hyviä yksittäisiä suorituksia ja mojovaa harjoitusvaikutusta.

– Perttu on parannellut otteitaan. Vapaan yhteislähdössä oli valonpilkahduksia, varsinkin viimeinen vitonen oli hyvä. Toivottavasti suuntaus jatkuu, Pasanen toivoo.

Pasasella on hiihtäjille myös yhteinen maali.

– Olemme joukkueiden välisessä kilpailussa Norjan ja Venäjän jälkeen kolmantena. On hyvä tavoite pysytellä siinä.

Rankka latu ja erikoiset olot

Päivän yhteislähdössä on monta tekijää, jotka voivat venyttää hiihtäjien erot merkittäviksi.

Kilpailijat hiihtävät 2,5 kilometrin minilenkkiä, mutta sitä voi silti kuvata vaativaksi.

– Nousut ovat jyrkkiä, eikä reitissä ole yhtään helppoa kohtaa, Pasanen kertoo.

– Tulee fyysisesti aika rankka kilpailu. Lisäksi olosuhteet ovat aika hankalat, eivätkä kaikki yleensä saa tässä kilpailussa suksea toimimaan.

Lämpötila hypähti kilpailun aattona yli kymmeneen lämpöasteeseen. Kilpailuiden ajaksi on luvattu lähes kymmentä astetta.

– Erikoinen juttu, mutta lumi on silti kuin pakkaslunta. Se pysyy täällä lämpimässäkin kylmänä toisin kuin esimerkiksi Oberstdorfissa samanlaisessa säässä, Pasanen muistuttaa.

Radan ja välineiden lisäksi eroja saattaa kasvattaa yhteislähdön luonne.

– Jos tipahtaa letkasta, ero voi kasvaa nopeasti minuuttiin tai puoleentoista, Pasanen jatkaa.

Mahdollisia ratkaisunpaikkoja ovat Tourin pistekilpailun kiripaikat. Jos niissä jää kärkiryhmästä ja vauhti jatkuu sen jälkeen lujana, peli on menetetty.