Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kumparelaskijoilla on Kiinassa työläs olympiasavotta – laskupäiviä enimmillään seitsemänä päivänä peräkkäin

Pekingin talviolympialaiset etukenossa ennen ylihuomisia avajaisia korkkaavat Suomen freestyle-kumparelaskijat joutuvat kisapaikalla Zhangjiakoussa ylitöihin. Enimmillään laskupäiviä harjoituksineen tulee noin 180 kilometrin päässä Pekingistä seitsemänä päivänä peräkkäin.

Kumparelaskijoilla oli tähän päivään mennessä takana jo kolme harjoituspäivää neljästä. Huomenna on edessä ensimmäinen karsinta, jossa rankingin perusteella olympiakisoihin kelpuutetusta 30 parhaasta laskijasta karsitaan lauantaiseen finaaliin kymmenen parasta.

Toiset kymmenen finaalipaikkaa löytävät omistajansa lauantain toisessa karsinnassa. Finaalissa on siten yhteensä 20 parasta, joista kahden karsintalaskun jälkeen kelpuutetaan olympiamitalit ratkaisevaan superfinaaliin kuusi parasta.

– Kun näimme olympiakisojen aikataulut, se aiheutti pientä mietintää. Jos laskee kaikki harjoitukset ja karsinnat ja selviytyy finaaliin, laskupäiviä tulee seitsemän. Taktiikkamme on, ettemme väsytä itseämme laskemalla. Eli lasketaan riittävästi mutta ei liikaa, Suomen päävalmentaja Eemeli Kallas kertoi Suomen freestylejoukkueen etäinfossa.

Kuiva lumi syö vauhtia

Suomen kumparelaskukolmikosta menestystoiveet lepäävät Jyväskylän Freestyleseuraa edustavan Jimi Salosen harteilla. Jo kolmansissa olympiakisoissaan kilpaileva Salonen avasi maailmancup-kauden viime joulukuussa kotoisasti Kuusamon Rukalla sijoituttuaan neljänneksi. Kanadan Tremblantissa hän oli tammikuun alussa kuudes.

– Maailmancup-sijoitukset ovat tuoneet lisää itseluottamusta. Vielä parempaa pitää saada täällä aikaan, kertoi 27-vuotias Salonen, joka on maailmancup-pisteissä 11. sijalla.

Cupia johtaa 2018 Etelä-Korean talvikisoissa olympiakultaa voittanut Kanadan Michael Kingsbury ennen Japanin Ikuma Horishimaa ja Ruotsin Walter Wallbergia.

Kiinan Zhangjiakoussa kisamäki on päävalmentaja Kallaksen mukaan "kova kuin kivi".

– Se ei ole meille yllätys. Suurin osa maajoukkuelaskijoistamme on kisannut Kiinassa, Kallas sanoi.

Kumparelaskijat rakensivat tietojensa perusteella Kuusamon Rukalle Zhangjiakoun rännejä muistuttavan harjoitusradan, joka helpotti olympiaoloihin sopeutumista.

Zhangjiakoun kisarinteessä lumi on rutikuivaa.

– Hyppyreille tulo vauhdin kanssa vähän tökkii, kun lumi on niin kuivaa. On alettu katsoa voiteita, että lähtisi paremmin luistamaan, Salonen totesi.

Koronakontrollia tiiviissä kuplassa

Ensimmäisissä olympiakisoissaan kilpaileva Olli Penttala on jättänyt Kiinassa yhden treenin välistä ja pitänyt lepopäivän. Hänen veljensä Jussi Penttala hankki kilpailukokemusta kaksista olympiakisoista.

– Hän antoi minulle ohjeen, että teet vaan omaa juttuasi ja keskityt urheiluun, Olli Penttala kuvaili.

Samoin ensimmäisellä olympiakomennuksellaan oleva Severi Vierelä sai itseluottamusta Kuusamon harjoituslaskuista.

– Rukalla tuli hyviä laskuja. Täällä olen pikku hiljaa saanut tatsia mäkeen. On hienoa, kun on huomannut sopeutuvansa uusiin olosuhteisiin, Vierelä sanoi.

Kun ollaan tiukan koronakurin Kiinassa, olympia-arki sujuu vakuumimaisen tiiviissä kuplassa.

– Kisajärjestäjät testaavat aamupalalle mennessä joka päivä. Desinfiointiainetta käytetään paljon, hotellin hississä joka parin tunnin välein, Salonen selvitti.