Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympialaisissa koittaa Iivo Niskasen päämatkan aika

Pekingin talviolympialaiset saa suomalaisittain yhden huipennuksensa perjantaina, vaikka tapahtuma vasta lähestyy puoliväliä. Zhangjiakoun lumetetuissa maisemissa hiihdetään 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja väliaikalähtönä.

Laji on suomalaisten suosikki, ja Iivo Niskanen kuuluu matkan suosikkeihin joka kerta kilpaillessaan.

– Tiedän, että minulla on 15 kilometrin historiassa kaikkein paras keskiarvosijoitus, mutta ei se aiheuta asenteessa mitään muutosta. Pitää vain luottaa perustasoon, Niskanen kertoi kilpailun aattona.

– Ja tiedän, että pari miljoonaa suomalaista katsoo kilpailua, joten olisi hieno onnistua. Mutta olen itse asettanut tavoitteeni.

Suosikin asema kertoo, mihin Niskanen on urallaan kehittynyt. Moni kokisi tilanteen paineena, Niskanen mitä ilmeisimmin osoituksena arvostuksesta.

Samalla Niskasta huvittaa, miten nopeasti ennakkoasetelmat muuttuvat mediassa. Ennen kisoja Niskanen mainittiin matkan ainoana suosikkina, mutta yhdistelmäkilpailun voittanut Aleksandr Bolshunov alkoi näyttää kisa-avauksen jäljiltä lyömättömältä.

Vain omaan vauhtiin voi vaikuttaa

Yhdistelmäkilpailussa Bolshunovin ja venäläisten kaksoisvoiton varmistaneen Denis Spitsovin vauhti oli häkellyttävän ylivoimaista vapaalla hiihtotavalla.

– Bolsu oli niin ylivoimainen, että pystyi leikkimään siinä. Hän on aika vaikea vastustaja, jos hän on väliaikalähdössä yhtä hyvässä kunnossa. Kärkikaksikolta meni skiathlonissa varmasti kaikki nappiin ja paljonko jäi vielä varaa, Niskanen palasi kisojen avauskilpailuun.

– Itsellä se oli yksi uran parhaista kilpailuista.

Toistaiseksi Niskanen jättää venäläisten vauhdin analyysin ja murehtimisen muille.

– Vain omaan vauhtiin voi vaikuttaa, Niskanen muistutti.

Niskanen kunnioittaa myös muita vastustajiaan kuten Norjan kolmikkoa Hans Christer Holundia, Pål Golbergia ja Johannes Hösflot Kläboa sekä venäläisiä Ivan Jakimushkinia ja Ilja Semikovia.

– Ja Rise (Ristomatti Hakola) hiihtää varmaan samoille sijoille. Hän lyö varmasti pöytään hyvän tuloksen, Niskanen ennakoi.

– Yritetään saada kolme hiihtäjää (myös Perttu Hyvärinen) kärkikymmenikköön.

Taktiikka perustuu hiihtäjän vahvuuksiin

Niskanen valmistautuu kilpailuihinsa äärimmäisellä tarkkuudella. Hän on analysoinut vastustajiensa lisäksi reitit ja välineensä.

Lenkki pitenee yhdistelmäkilpailun 3,75 kilometrin ringistä 7,5 kilometriin.

– Reittiin tulee pari lyhyempää nousua lisää ja yksi teknisempi lasku. Muutos ei vaikuta hirveästi. Rata on kokonaisvaltainen.

Suksitestejä on tehty Zhangjiakoussa päivittäin sään vaihdellessa. Väliaikalähtöön Niskanen valitsee muutenkin erilaisen välineen kuin yhteislähtökilpailuun.

– Väliaikalähdössä hiihdetään alusta loppuun kelloa vastaan. Se vaikuttaa suksen valintaan, Niskanen paljasti.

Taktiikkansa Niskanen on jo päättänyt.

– Olen ajatellut vauhdinjaon aika tarkasti. Reitillä on selkeät työpätkät, ja jokainen hyödyntää ne vahvuuksiensa mukaan, Niskanen totesi.

Monen suomalaisen odottama kilpailu alkaa perjantaina kello 9 Suomen aikaa.