Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iivo Niskanen sai kultamitalin kaulaansa ja herkistyi – "Tuntuu äärettömän tärkeältä mitalilta"

Iivo Niskasen tuuletus oli perjantaina raivokas, kun hän nousi olympiakultamitalistina palkintopallille Zhangjiakoun hämärtyneessä illassa. Sen jälkeen soi Maamme-laulu, ja Niskanen hymyili leveästi mitali kaulassaan.

– Täytyy sanoa, että nämä ovat niitä unohtumattomia hetkiä, joita saa urheilu-uralla kokea. Kilpailun jälkeen hienoimpia hetkiä on, kun nostetaan lippu salkoon ja Maamme-laulu kuuluu, Niskanen sanoi hetki mitaliseremonian jälkeen.

Niskanen voitti aiemmin perjantaina kultaa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan matkalla. Hän nousi harvalukuiseen suomalaisjoukkoon, joka on vienyt kullan nimiinsä kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa. Siinä kunniaporukassa ovat Niskasen lisäksi juoksija Paavo Nurmi, soutaja Pertti Karppinen ja hiihtäjä Veikko Hakulinen.

– Tuntuu äärettömän tärkeältä mitalilta. Aion nauttia tästä hetkestä ja kultamitalista. Olen antanut kaikkeni. Olen tehnyt kaikki asiat niin korkealla laadulla kuin olen ikinä pystynyt, Niskanen hersytteli.

Niskasen aiemmat olympiavoitot tulivat pariviestistä Sami Jauhojärven kanssa Sotshissa 2014 ja 50 kilometrin perinteiseltä Pyeongchangissa 2018.

– Kaikki mitalit ovat todella hienoja. Painavia nämä ovat ja tuntuvat arvokkailta, kuten asiaan kuuluu, Niskanen sanoi.

Niskasen 15 kilometrin ykkössija tuli Pekingin olympialaisissa selvällä erolla, sillä hän voitti toiseksi yltäneen venäläisen Aleksandr Bolshunovin 23,2 sekunnilla.

– Ero on ollut tällä matkalla sunnilleen tuo silloin, kun on mennyt hyvin. Kaiken täytyy tietysti onnistua nappiin, jotta pääsee tavallaan nauttimaan viimeisestä puolestatoista kilometristä ladulla, Niskanen kuvaili.

Presidentti Niinistö onnitteli

Niskanen sai heti kilpailun jälkeen Suomesta videoyhteyden kautta onnittelut maalialueelle.

– Omaa perhettä siinä oli, mutta tekniikka vähän tökki. Soitellaan paremmin vähän myöhemmin. On tässä jonkin verran ja nopeasti viestit vaihdeltu. On tullut niin paljon viestejä, että vähän aikaa menee, mutta nyt on aika katsoa kaikki läpi, Niskanen hymyili.

Presidentti Sauli Niinistö onnitteli Niskasta Twitterissä.

– Onnittelut Iivo Niskanen olympiakullasta, historiallinen suoritus. Kolmien olympialaisten kultamitalilla olet samassa joukossa Paavo Nurmen, Veikko Hakulisen ja Pertti Karppisen kanssa, Niinistö tviittasi.

Komea ura jatkuu

Niskaselta udeltiin haastattelualueella, miten pitkään kilpaura jatkuu.

– Tämä on ollut pysäkki, jota kohti on menty. Elämässä on paljon tärkeitä asioita, ja joskus on tietysti aika hypätä sivuun ja suunnitella seuraavia unelmia. Vaikka nyt olisi hieno hetki lopettaa urani, en sitä tänään tee, Niskanen sanoi.

Palkintoseremoniasta Niskanen suuntasi kisakylään juhlistamaan kultaansa Suomen muun joukkueen kanssa. Hän suunnitteli nautiskelevansa kultakilpailustaan.

– Kun pääsen kämpille, varmaan panen napit korville ja menen juoksumatolle katsomaan kisaa.