Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu Niskasen kanssa viimein parina hiihtävä Pärmäkoski toppuutteli pariviestin mitaliodotuksia: "Meillä on vain voitettavaa"

Suomen naishiihdon tämän hetken kovimmat tähdet Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski pääsevät hiihtämään ensi kertaa yhdessä pariviestiä arvokisoissa. Viime viikolla he voittivat jo mitalin naiseen perinteisen hiihtotavan 10 kilometriltä, jossa Niskanen oli toinen ja Pärmäkoski kolmas. Keskiviikkona kaksikko tavoittelee uutta onnistumista Pekingin olympialaduilla.

– Me molemmat olemme varmasti tyytyväisiä, että pariviesti on näissä kisoissa perinteisellä hiihtotavalla, Pärmäkoski tuumasi joukkueen etätilaisuudessa.

Niskasen ja Pärmäkosken yhteistyön varaan laskettiin jo Seefeldin MM-kisoissa Itävallassa vuonna 2019, mutta Niskasen sairastuminen kisojen alussa muutti suunnitelmat.

– Mukava päästä hiihtämään nyt Kristan kanssa. Olemme molemmat kovassa kunnossa, Niskanen sanoi.

Zhangjiakoussa he ovat vahva pari, mutta Pärmäkoski toppuutteli mitaliodotuksia.

– Me emme ole ennakkosuosikkeja, meillä on vain voitettavaa, Pärmäkoski sanoi, mutta myönsi, että hidas latu voi toimia suomalaisten eduksi.

– Mitä hitaampi latu, sitä paremmin saisimme pudotettua nopeita sprinttinaisia.

Johaug ei starttaa

Norjalta ennakoitiin joukkueeseen jopa ykköstähteä Therese Johaugia, joka on yleensä karttanut pariviestiä. Johaug jätti mitalimetsästyksen kuitenkin muille, vaikka muiden norjalaisten kisat eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Norjalaisista kilpailuun osallistuvat Maiken Caspersen Falla ja Tiril Udnes Weng.

Ruotsilla on heittää kisaan kaksi sprinttimitalistia: Pärmäkosken viestin ankkurina kepittänyt Jonna Sundling ja Maja Dahlqvist. Venäjän olympiakomitea kuuluu myös kisan mitalisuosikkeihin, kuten Saksa, Sveitsi ja Yhdysvallat.

Mäki pääsi ankkuriksi

Suomalaisittain uusi pari on myös kaksikko Iivo Niskanen–Joni Mäki. Kaksi mitalia ja hurjan viestiosuuden hiihtäneen Niskasen kyvyt on Zhangjiakoussa todistettu jo moneen kertaan, ja hän on kaksikosta ensimmäisenä ladulla.

– Miehille tämä on suhteellisen helppo latu, joten tasatyöntöä tulee paljon. Avausosuudella on miehiä, jotka ovat valmiit vauhdinpitoon, Niskanen ennakoi.

– Yritän hoitaa oman ruutuni ja tarjota Jonille paikan, Niskanen totesi.

Mäki sijoittui sprintissä neljänneksi vapaalla hiihtotavalla, mutta arvioi päässeensä varamiehenä pariviestiin. Pitkin talvea pariviestin paikkaa uumoiltiin Ristomatti Hakolalle, mutta Hakolalla on ollut kauden aikaan niin paljon ongelmia, ettei suunnitelma toteutunut.

– Koetan paikata Ristoa mahdollisimman hyvin, sanoi Mäki, jolla on pariviestistä viimevuotinen MM-hopea Hakolan parina.

Hän ammentaa voimaa marraskuisesta Rukan maailmancupista, jossa hiihti perinteisellä tavalla sprinttifinaalissa.

Kläbo - Valnes Norjan parina

Kaikkien joukkueiden pareja ei ole vielä julkistettu, mutta Norja hiihtää kaksikolla Johannes Hösflot Kläbo–Erik Valnes. Suurimpiin suosikkeihin kuuluu Venäjän olympiakomitean kaksikko, ja kärkeen odotetaan lisäksi ainakin Ranskaa ja Italiaa.

Pariviestit aikaistuvat Zhangjiakoussa kovan pakkasen takia tunnilla ja 45 minuutilla. Päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan finaalien aikaan on silti odotettavissa noin 15 asteen pakkanen. Iivo Niskasen mukaan kylmyys ei haittaa suomalaisia.

– Olemme tottuneet pakkasiin. Rukalla olen säästellyt kylmässä keuhkoja, mutta nyt ollaan kauden pääkisoissa, Niskanen korosti.

Naisten alkuerät alkavat kello 9.15 ja miesten alkuerät kello 10.15 Suomen aikaa. Naisten finaali alkaa kello 11.15 ja miesten finaali kello 11.45.

Suomella kolme olympiamitalia pariviestistä

Pariviesti tuli olympiaohjelmaan Torinon kisoissa vuonna 2006. Suomi on voittanut kilpailumuodossa miesten kultaa vuonna 2014 joukkueella Iivo Niskanen–Sami Jauhojärvi, naisissa pari Aino-Kaisa Saarinen–Virpi Kuitunen oli pronssilla Torinossa sekä pari Saarinen–Kerttu Niskanen hopealla vuonna 2014 Sotshissa.

Viime vuoden MM-kisoissa Oberstdorfissa pariviestit kisattiin vapaalla hiihtotavalla. Miehissä Hakola ja Mäki voittivat hopeaa, ja naisissa Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu olivat seitsemänsiä. Arvokisoissa laji on hiihdetty perinteisellä viimeksi vuonna 2019 MM-Seefeldissä, jossa Suomi oli miesten kisassa kuudes Niskasen ja Hakolan voimin. Naisten kisasta tuli seitsemäs sija, kun viestiä veivät Anne Kyllönen ja Pärmäkoski.