Niskanen ja Mäki juhlivat olympiahopeaa pariviestissä

Suomalaisten naisten finaali päättyi karvaaseen pettymykseen.

Iivo Niskanen ja Joni Mäki ovat voittaneet olympiahopeaa maastohiihdon pariviestissä, ja maalialueella suomalaisjuhla oli valmis. Niskanen ennakoi kisan aattona, että Mäki voisi päästä esittelemään finaalin jälkeen hauistaan mitalimiehenä, ja niin kävi.

Mäelle olympiamitali on uran ensimmäinen, mutta Suomen hiihdon ykköstähdelle Niskaselle jo viides.

Miesten finaalin voitti Norja, jonka ankkuri Johannes Hösflot Kläbo kiri vastustamattomasti kärkeen. Venäjän olympiakomitean joukkue ROC oli kolmas, kun sen ankkuri Aleksandr Terentjev ei pystynyt vastaamaan Mäen loppuvetoon. Kläbon parina kultaa voitti Erik Valnes, ROC:n riveissä pronssia saavutti myös Aleksandr Bolshunov.

Niskanen on voittanut Pekingin kisoissa jo kolme mitalia: 15 kilometrin kullan, pariviestin hopean ja yhdistelmäkilpailun pronssin. Kaikkiaan suomalaishiihtäjät ovat voittaneet Zhangjiakoun laduilla viisi mitalia.

Mäki on pariviestin MM-hopeamitalisti viime vuodelta, mutta silloin hiihtotapana oli vapaa. Tänään hän osoitti, että pariviesti kulkee myös perinteisellä hiihtotavalla.

Miesten finaalissa Ruotsi oli neljäs, Kanada viides ja Italia kuudes. Mitalisuosikeihin kuulunut Ranska jäi seitsemänneksi.

Neljäs pariviestin olympiamitali

Niskasen ja Mäen miesten mitali oli suomalaisten neljäs olympialaisten pariviestissä.

Pariviesti tuli olympiaohjelmaan Torinon kisoissa vuonna 2006. Suomi on voittanut kilpailumuodossa miesten kultaa vuonna 2014 joukkueella Iivo Niskanen– Sami Jauhojärvi. Naisista pari Aino-Kaisa SaarinenVirpi Kuitunen oli pronssilla Torinossa sekä pari Saarinen–Kerttu Niskanen hopealla vuonna 2014 Sotshissa.

Viime vuoden MM-kisoissa Oberstdorfissa pariviestit kisattiin vapaalla hiihtotavalla. Miehissä Ristomatti Hakola ja Mäki voittivat hopeaa, ja naisissa Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu olivat seitsemänsiä.

Arvokisoissa laji on hiihdetty perinteisellä viimeksi vuonna 2019 MM-Seefeldissä, jossa Suomi oli miesten kisassa kuudes Niskasen ja Hakolan voimin. Naisten kisasta tuli silloin seitsemäs sija, kun viestiä veivät Anne Kyllönen ja Pärmäkoski. Seefeldissä pariksi kaavailtiin Kerttu Niskasta ja Pärmäkoskea, mutta Niskasen sairastuminen kisojen alussa esti aikeet.

Naisten kisasta karvas pettymys

Naisten finaalissa Suomi jäi mitalitta. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski olivat finaalin neljänsiä, kun Saksan Victoria Carl, Ruotsin Jonna Sundling ja Venäjän olympiakomitean joukkueen Natalia Neprjajeva ehtivät maaliin ennen ankkuri Pärmäkoskea.

Saksan voitto oli yllätys varsinkin, kun joukkue joutui vaihtamaan toista hiihtäjää ennen kisaa. Ankkuriksi nousi Carl, joka korvasi Katherine Sauerbreyn. Saksan avausosuuden hiihtäjä oli Katharina Hennig.

Loppusuoralla Carl kukisti jopa Sundlingin, joka on kisojen sprinttivoittaja. Sundlingin kanssa hopealle hiihti Maja Dahlqvist. Venäjän olympiakomitean pronssin varmistivat Julia Stupak ja Neprjajeva.

Suomi lähti viimeiselle osuudelle kärjessä, mutta ei pystynyt pitämään asemiaan ja jäi mitalista runsaat kolme sekuntia. Nelossija oli suomalaisten osana myös viikonlopun 4x5 kilometrin viestissä.

Norja oli vasta kisan kahdeksas menetettyään pelin kolmannella osuudella, kun Tiril Udnes Wengin sauva katkesi nousussa. Norjan edelle ehtivät kärkinelikon lisäksi Yhdysvallat, Itävalta ja Sveitsi.

Juttua päivitetty kello 12.41.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka