Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päävalmentaja ylisti kympin työtä – Iivo Niskanen ja Joni Mäki varmistivat pariviestin hopean toteuttamalla ennakkotaktiikan täydellisesti

Päävalmentaja Teemu Pasaselta karkasi pieni naurahdus, kun hän arvioi Iivo Niskasen ja Joni Mäen hopeahiihtoa Pekingin olympialaisten pariviestissä. Kaksikon finaalihiihto oli taktisesti niin täydellinen suoritus.

– Tuolla tavalla se taktiikkapalaverissa suunniteltiin, Pasanen ilmoitti naurahduksellaan asiaa alleviivaten.

– Kilpailussa oli kaksi ennakkosuosikkia ja me lähdimme taistelemaan muutaman joukkueen kanssa pronssista.

Norjan Erik Valnes ja Johannes Hösflot Kläbo sekä Venäjän Aleksandr Bolshunov ja Aleksandr Terentjev aloittivat kilpailun suosikkeina. Suomalaiset lähtivät kukistamaan Ranskaa, Ruotsia ja Italiaa yltääkseen mitaleille.

Mitali alkoi varmistua 6x1,5 kilometrin viestissä, kun Niskanen pääsi Valnesin ja Bolshunovin kanssa muista eroon viimeisellä vedollaan. Se vapautti Mäen virittelemään kiriä loppuratkaisuun.

– Tavoite oli, että pystytään Iivon osuudella tiputtamaan muut mitalitaistelusta, ja se onnistui täydellisesti, Pasanen tarkensi.

– Ajattelimme, että Ranska, Ruotsi ja Italia voivat olla tiputettavissa vauhdista, ja se meni juuri kuten oli etukäteen mietitty.

Niskaselle värisuora

Kärkikolmikon kamppailu jatkui tasaisena viimeiseen nyppylään ennen stadionia. Takasuoralla Kläbo karkasi tasatyönnöillä mestaruuteen, ja Mäki piti Terentjevin kurissa. Loppusuoralla järjestys säilyi samana ja Mäki saattoi lasketella hauiksiaan pullistaen maaliin.

– Joni ratkaisi kovalla vedolla hopean, Pasanen todisti.

Kläbo on maailman paras kirissä, mutta suomalaisilla oli silti pieniä haaveita Norjan yllättämisestä.

– Norjan ankkuria oli paha lyödä, mutta pieni toivo oli, että Norja olisi saattanut tippua Valnesin osuudella.

Päävalmentaja piti kaksikon hiihtoa silti loistosuorituksena.

– Hopea on todella hieno saavutus, Pasanen sanoi suomalaishiihtäjien viidennestä mitalista, joka täydensi Niskasen saavutukset kullan, hopean ja pronssin värisuoraksi.

Mäki vakuutti valmentajat

Niskanen on ollut Pekingin kisoissa elämänsä kunnossa. Hän on ollut kisojen selkeästi paras perinteisen hiihtotavan urheilija.

– Iivon kestävyysominaisuudet ovat ihan maailman ykkösluokkaa. Hänelle sopii nyt sprinttiviestikin, jossa hän pystyy tekemään ratkaisuja vahvuuksillaan, kun muut alkavat olla viimeisellä osuudella väsyneitä, Pasanen totesi.

Joulukuussa sairastellut Mäki säväytti Pekingissä jo vapaan hiihtotavan sprintissä, kun hän sijoittui neljänneksi. Se varmisti hänelle edustuspaikat 4x10 kilometrin kilpailuun ja pariviestiin.

– Sprintissä näki, että myös Joni on elämänsä kunnossa. Käsitys on vahvistunut niissä valmistavissa harjoituksissa ja majapaikan rullamattotreeneissä, joita olen nähnyt, Pasanen kertoi.

– Tänään meillä oli luotto, että Joni onnistuu, ja sen hän teki.