Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäljellä on vain hiihtomatkojen ankarin kidutus – suomalaisista ainoastaan Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm ottivat vastaan 50 kilometrin pakkashaasteen

Päävalmentaja Teemu Pasanen ennustaa rankkaa päätöstä Pekingin olympialaisten hiihtolajeille. Hän uskoo, että miesten päätösmatkalle, vapaan hiihtotavan 50 kilometrin yhteislähtöön starttaa hiihtäjiä, jotka haluavat maksimoida pitkän matkan koettelemukset.

– Tulee raaka kestävyyskisa kovissa olosuhteissa ja rankalla reitillä, Pasanen ennakoi lauantain kilpailua.

– Arvokisatyyliin kilpailussa on varmasti vauhdinpitäjiä, joten joukko pilkkoutuu pienempiin ryhmiin. Siitä ei tule massakirikisaa.

Olot Zhangjiakoun hiihtokeskuksessa ovat olleet väliin hieman leppeämmät. Lauantaille luvataan samanlaista pakkasviimaa kuin kisojen alkupäivinä yhdistelmäkilpailuissa.

– Kelistä tulee pakkasen takia hidas, joten loppuaika menee reilusti yli kahden tunnin, Pasanen arveli.

Suomea kilpailussa edustavat vain Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm. Mitalien värisuoran kisoissa hiihtänyt Iivo Niskanen koki aiempien lähtöjen rasitukset niin rankoiksi pariviestin jälkeen, että päätti jättää päätösmatkan hiihtämättä

– Eikä meillä ole joukkueessa kuuden hiihtäjän kiintiön takia viidenkympin spesiaalimiehiä, eikä sellaisia ole oikein Suomessakaan, Pasanen tunnusti.

– Sellaisia kyllä kaivattaisiin.

Hyvärinen on palautunut

Hyvärinen aloitti kisat hienosti yhdistelmäkilpailun seitsemännellä sijalla, josta hän paransi vauhtiaan kuudenneksi perinteisen 15 kilometrillä. Pitkässä viestissä (4x10 km) "takki oli tyhjä".

– Sen jälkeen on yritetty syödä puuroa, että tulisi takkiin täytettä, hyväntuulinen Hyvärinen ilmoitti.

Hän sai levättyä hieman paremmin, kun ei hiihtänyt pariviestissä, jossa Niskanen ja Joni Mäki saavuttivat hopeamitalit.

– On tullut sopivasti välipäiviä, ja olen päässyt taas hyviin fiiliksiin. Torstain harjoitus meni yllättävän hyvin, joten halusin ottaa haasteen vastaan ja katsoa, pystynkö vielä nousemaan kuopasta (viestisuoritus).

Hyvärinen on hiihtänyt viisikymppisen arvokisoissa neljä kertaa. Paras tulos on Pyeongchangin olympialaisten 27. sija.

– En ole tainnut hiihtää arvokisoissa yhtään hyvää viisikymppistä. Pyeongchangissakin minulla oli hirveä ylitankkaus, enkä päässyt alussa mihinkään, Hyvärinen muisteli.

– Täällä on vastassa entistä väsyneempiä miehiä. Se tarjoaa jonkinlaisen yllätysmomentin.

Tuulen ja pakkasen takia Hyvärinen on ennalta huolissaan sormista ja loppukauden kisoista.

– Pitää keksiä konsti, ettei kaada juomia sormille, jotta sormet tulevat mukana maaliin asti, hän naurahti.

– Ja se harmittaa, että kilpailussa joutuu riskeeraamaan koko loppukauden. En haluaisi pilata sitä, sillä Salppuri (Salpausselän kisat) kiinnostaa.

Lindholm sietää kipua

Hyvärinen ennusti kokemuksellaan, että tunne vaihtelee suuntaan ja toiseen 50 kilometrin matkalla.

– Välillä tuntuu hyvältä ja välillä taas siltä, että putoaa letkasta, Hyvärinen kuvasi arvokisojen pisimmän matkan luonnetta.

Remi Lindholm uskoo, että 50 kilometrin henkinen koettelemus on hänelle eduksi.

– Tällä matkalla mennään mun vahvuusalueelle, Lindholm sanoi.

– Olen treenannut tätä varten aika paljon ja pystyn sietämään kipua pitkään.

Päätösmatka hiihdetään 8,3 kilometrin lenkillä. Siitä 7,5 kilometrin osuus on hiihtäjille ennestään tuttu, mutta siihen on lisätty vajaan kilometrin nousu.

– Siinä osassa on tosi pitkä työpätkä, joka kestää monta minuuttia. Siinä on tasaisen tappava ylämäki, joka sopii minulle, Lindholm jatkoi.

Lindholm oli Pekingin kisojen avauslajissa, yhdistelmäkilpailussa 25:s ja perinteisen 15 kilometrillä 45:s.

Miesten 50 kilometrin yhteislähtö alkaa lauantaina kello 8 Suomen aikaa.