Kerttu Niskanen aikoo Johaugin kyytiin

Norjan Therese Johaug pääsee uransa viimeiseen olympiakilpailuun voittajasuosikkina. Häntä veikataan 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähdössä myös vauhdinpitäjän rooliin, kun naishiihtäjät päättävät kisaurakkansa sunnuntaina.

Suomalaisista tuimimmin tavoittein kilpailuun lähtee kympin hopeamitalisti Kerttu Niskanen.

– Therese varmaan määrittää vauhdin, Niskanen arveli.

– Katsotaan, miten muut reagoivat siihen. Uskon, että kuulun itsekin niihin, jotka lähtevät alusta asti kovaa.

Elämänsä kuntoon päässyt Niskanen piti päätöslajia ennalta toiseksi tärkeimpänä henkilökohtaisena matkanaan Pekingin kisoissa. Hän luottaa kuntoonsa kisojen aiempien matkojen rasituksesta huolimatta.

– Vielä on nälkää ja kova halu hiihtää, Niskanen kuvasi asennettaan viimeiseen kilpailuun Zhangjiakoun karuissa maisemissa.

– Tähtään siihen, että kaikki jää ladulle. En halua päästää itseäni helpolla.

Matka ei haittaa

Perinteisen hiihtotavan kympillä Niskanen kohtasi vain yhden ja ainoastaan 0,4 sekunnin erolla itseään vahvemman hiihtäjän eli Johaugin.

– Ei harmita yhtään, että nyt matka pitenee. Samalla vaihtuu kuitenkin myös hiihtotapa ja mukana on kovia vapaanmenijöitä. Katsotaan, miten siinä vauhdissa jaksaa, Niskanen pohdiskeli.

Niskasella on vahva perinteisen hiihtäjän maine, vaikka hän harjoittelee hiihtotapoja tasapuolisesti.

– Pertsa on silti ollut aina mieluisampi tapa ja olen saanut sillä hiihtotavalla parhaat tulokset, Niskanen arvioi hiihtotavan vaikutusta.

– Mutta olen tehnyt varsinkin viime vuosina paljon töitä myös vapaalla, kivunnut nousuja ja yrittänyt saada säärikulmaa pienemmäksi. Nyt nähdään, miten se on vaikuttanut.

Niskasella on Pekingin olympialaisista kympin hopean lisäksi nelossijat yhdistelmäkilpailusta, pitkästä viestistä (4x5 km) ja pariviestistä. Arvokisojen 30 kilometrillä hän on ollut parhaimmillaan neljäs sekä vapaalla että perinteisellä hiihtotavalla.

Niskanen oli vapaalla neljäs Sotshin 2014 olympialaisissa ja perinteisellä 2015 MM-kisoissa.

Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen ovat Suomen muut edustajat 30 kilometrillä.

Johaugin olympiaura saa sinettinsä 30 kilometrillä

Johaug starttaa sunnuntaina kello 14.30 Zhangjiakoun hiihtostadionilla uransa viimeiseen olympiakilpailuun. Johaugilla on repullinen MM-kisojen kultamitaleita, mutta ensimmäiset henkilökohtaiset olympiakultamitalinsa hän saavutti vasta Pekingin yhdistelmäkilvassa ja kympillä.

Pekingin talviolympialaisten päätösmatkalla hän tavoittelee suosikkina kolmatta kultamitaliaan. Johaug ilmoitti perjantaina, että 30 kilometrin yhteislähtö vapaalla hiihtotavalla on hänen viimeinen mahdollisuutensa olympialaisissa.

– Jaa, neljän vuoden kuluttua. Oi ei, kyllä minä hiihdän viimeisen olympiakilpailuni sunnuntaina, Johaug vakuutti.

Johaugin olympiasaalis jää MM-menestystä vaatimattomammaksi, koska hän kärsi Pyeongchangin 2018 kisojen aikaan kilpailukiellosta. Huulirasvajupakka kolhi hänen mainettaan pysyvästi, tosin vain Norjan ulkopuolella.

Kuluvan kauden jälkeen Johaug, 33, aikoo harkita huolella, jatkuuko ura edelleen vuodella Planican MM-kisoihin.

– Sitä asiaa minun pitää puntaroida itsekseni. Päätös voi kestää aika pitkäänkin kauden jälkeen, Johaug arveli.

Kaikki irti joka hetkestä

Johaug saavutti Vancouverin 2010 kisoissa kultamitalin viestissä. Sotshin 2014 kisoissa hän joutui tyytymään himmeämpiin mitaleihin ja Pyeongchang jäi tykkänään käymättä.

– Tätä elämäni on ollut 15 vuotta. Tähtäimessä aina uudet kilpailut, mutta sen olen tiennyt jo pitkään, että nämä Pekingin kisat jäävät minulta viimeisiksi olympiatasolla, Johaug jatkoi.

– Tuntuu kyllä hieman haikealta, kun en pääse enää kokemaan tätä tunnelmaa, jonka voi kokea niin paljon harvemmin kuin MM-kisoissa.

Toisaalta Johaug kertoo nauttineensa Pekingin kisoissa joka hetkestä.

– Ja onnistuin saavuttamaan kultamitalin, josta olen aina unelmoinut. Olenkin ottanut siitä kaiken irti.

Naisten 30 kilometrillä muut norjalaishiihtäjät ovat Ragnhild Haga, Lotta Udnes Weng ja Tiril Udnes Weng.

Frida Karlsson jää pois kolmeltakympiltä

Olympiahiihdoissa pettymyksestä toiseen rimpuillut Frida Karlsson jättää kisat kesken ennen naisten sunnuntaina hiihdettävää päätösmatkaa. Karlsson ilmoitti perjantaina, ettei hän osallistu 30 kilometrin vapaalla hiihtotavalla käytävään yhteislähtökilpailuun.

– Tuntuu raskaalta, pahalta ja tyhjältä, Instagramissa päätöksensä julkistanut Karlsson kertoi.

Karlsson, 22, lähti kisoihin kamppailemaan hiihtokuningattaren asemasta Norjan Therese Johaugin kanssa. Perjantain ratkaisu varmisti, että hänen ainoaksi mitalikseen jäi viestipronssi.

Maajoukkueen johto teki päätöksen Karlssonin puolesta. Nuoren hiihtäjän keho ei ole toiminut odotetulla tavalla, joten enempi rasitus vaativissa oloissa 1 600–1 700 metrin korkeudella katsottiin tarpeettomaksi riskiksi.

Karlsson uskoi loppuun asti, että vire löytyisi kisojen aikana. Valmentajat ja jopa kilpakumppani Johaug epäilivät Karlssonin kilpailemisen mielekkyyttä, kun hiihto ei kulkenut Zhangjiakoun rankoissa oloissa lainkaan normaalisti.

Ruotsin edustajat sunnuntaina 30 kilometrillä ovat Ebba Andersson, Emma Ribom, Jonna Sundling ja Charlotte Kalla.

Lähteenä myös uutistoimistot TT ja NTB

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka