Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitalisankari Iivo Niskanen palasi Suomeen – "Napsautan ensimmäisenä saunan lämpiämään"

Suomen talviolympiajoukkueen suurin mitalirohmu, maastohiihtäjä Iivo Niskanen palasi Suomen kamaralle perjantai-iltapäivällä voipunein mutta onnellisin mielin. Kolmannen kertaa peräkkäin olympialaisista kultamitalin kanssa kotiin palannut Niskanen kertoi suuntaavansa Helsinki-Vantaalta kotiinsa Kuopioon.

– Kotona napsautan ensimmäisenä saunan lämpiämään ja rentoudun. Olympiavaatteet heitetään vähäksi aikaa parvekkeelle tuulettumaan, ja karistetaan niistä Kiinan pölyt sitten myöhemmin. Hienoa päästä kotiin rentoutumaan ja nauttimaan ajasta, mitalivärisuoran Pekingin olympialaisissa kerännyt Niskanen kertoi medialle.

Tammikuussa 30 vuotta täyttänyt Niskanen nousi viimeistään Pekingin talviolympialaisissa Suomen kaikkien aikojen maastohiihtäjien joukkoon. Niskasen ohella kolmeen olympialaisten hiihtokultaan ovat yltäneet vain Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta ja Marja-Liisa Kirvesniemi (o.s. Hämäläinen). Saavutuksia pohjoissavolainen aikoo miettiä vasta uransa jälkeen.

– Kootaan vielä pikku hiljaa sitä (uran) palapeliä ja katsotaan kokonaisuutta sitten, kun ura loppuu. Täytyy sanoa, että olen tyytyväinen siihen, mitä olen saanut aikaa ja miten olen onnistunut uran tärkeimmillä hetkillä, Niskanen pohdiskeli.

Yli kolme viikon jakso Zhangjiakoun koronakuplassa sai hiihtäjäsuuruuden kaipaamaan myös suomalaista ruokaa.

– Kotona laitetaan kalafileet pannulle. Kaikenlaista tuli nähtyä Kiinan aikana, mutta lentokoneessa ruoat alkoivat maistua jo erilaiselta. Olihan se pitkä aika yhdessä ja samassa paikassa.

Holmenkollenin voitto kiehtoo

Niskaselle ja muille olympiahiihtäjille ei jää paljoakaan toipumisaikaa, sillä maailmancup jatkuu jo ensi viikolla Lahdessa ja sen jälkeen Oslon Holmenkollenilla. Holmenkollenin 50 kilometrille Niskanen on osallistumassa, mutta Lahden kisoista hän on puhunut arvoitukselliseen sävyyn. Hiihtäjäsuuruus aikoo kuitenkin jatkaa uraansa vuoden 2026 olympialaisiin saakka.

– Holmenkollenin valloittaminen on ollut itselleni jonkinlainen haave. Olisi kiva kokeilla parin viikon päästä, että pystyykö siihen, viisi vuotta sitten klassikkokilpailun toiselle sijalle yltänyt Niskanen sanoi.

Ensi viikon tiistaina Niskasta ja olympiahopeaa saavuttanutta Kerttu-siskoa juhlitaan sisarusten kotipitäjällä Vieremällä. Torstaina kaksikko osallistuu Olympiastadionilla järjestettävään Helsinki Ski Weeks -tapahtumaan.