Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Paralympiakomitea pettyi päätökseen sallia Venäjän ja Valko-Venäjän osallistuminen Pekingin paralympialaisiin – Suomessa järjestettävillä nuorten talviolympiafestivaaleilla ei nähdä venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita

Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC) antaa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistua Pekingissä tällä viikolla käynnistyviin talviparalympialaisiin. Suomen Paralympiakomitea kertoi olevansa syvästi pettynyt IPC:n päätökseen.

– Viime päivinä IPC on saanut kuulla laajasti jäsenmailtaan, ei pelkästään meiltä Pohjoismailta, vaatimuksen Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemisesta ulos paralympialaisista. Silti IPC teki näin pelkurimaisen päätöksen. Tämän liikkeen, jos jonkin, kuuluisi olla rauhan puolella. Olen sanoin kuvaamattoman pettynyt, Suomen Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio kertoi tiedotteessa.

Venäläiset ja valkovenäläiset kilpailevat Pekingissä paralympialipun alla, eikä heidän saavutuksiaan lasketa kisojen mitalitaulukkoon. IPC kertoi verkkosivuillaan myös, ettei se toistaiseksi järjestä kilpailuja Venäjällä tai Valko-Venäjällä ja päättää myöhemmin maiden jatkosta IPC:n jäseninä.

Pekingin talviparalympialaiset kilpaillaan 5.–13. maaliskuuta, mutta kisat avataan jo perjantaina päivää ennen varsinaisten kilpailutapahtumien alkamista.

Kilpailuihin osallistuu noin 650 urheilijaa 49 eri maasta. Suomen joukkueessa on kuusi urheilijaa. Talviparalympialaisten lajit ovat jääkiekko, lumilautailu, ampumahiihto, maastohiihto, alppihiihto ja pyörätuolicurling.

Suomessa järjestettävillä nuorten talviolympiafestivaaleilla ei nähdä venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita

Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) hallitus päätti tiistaisessa kokouksessaan, etteivät Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ja toimihenkilöt saa osallistua Suomessa järjestettäville Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleille. Päätöksestä tiedotettiin keskiviikkona.

EOC seuraa Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätöksiä Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistetuissa toimenpiteissä. Tiedotteen mukaan KOK ei suosittele venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden osallistumista kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

Nuorten talviolympiafestivaali järjestetään Lahdessa ja Sotkamon Vuokatissa 19.–26. maaliskuuta. Kilpailut piti järjestää jo viime vuoden helmikuussa, mutta ne lykättiin joulukuulle koronapandemian takia. Kilpailuja piti lykätä vielä uudestaan pandemian takia joulukuulta maaliskuulle, mutta poikien jääkiekkoturnaus pelattiin jo joulukuussa Kajaanissa.

AKK sulkee Suomessa järjestettävät autourheilukilpailut venäläisiltä ja valkovenäläisiltä

Autourheilun kotimainen lajiliitto AKK sulkee venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ja toimitsijat pois Suomessa järjestettävistä autourheilukilpailuista. AKK kertoi keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa, että se tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen ja sotatoimet Ukrainassa.

AKK:n pääsihteeri Anssi Kannaksen mukaan Suomessa käydyissä kilpailuissa "ei ole nähty määrällisesti hirveän paljon venäläisiä ja valkovenäläisiä kuljettajia".

– SM-sarjamme ovat niin sanotusti avoimia sarjoja, joihin voi osallistua minkä tahansa maan lisenssillä. Esimerkiksi rallin SM-sarjassa on ollut vuosien mittaan yksittäisiä kilpailijoita. Puhutaan kaikkiaan pienistä määristä, Kannas selvensi STT:lle puhelimitse mittaluokkaa siitä, kuinka suurta joukkoa päätös koskee.

AKK:n mukaan liiton lisenssinhaltijoiden urheilijoiden ja toimitsijoiden osallistuminen Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettäviin autourheilukilpailuihin on kielletty.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että sinne olisi lähtijöitä Suomesta, kun otetaan tilanne huomioon, Kannas viittasi sotatilaan.

Suuri joukko Venäjällä järjestettäväksi tarkoitettuja urheilutapahtumia on peruttu, ja mukana on myös autourheilukilpailuja. Suomalaisille voisi aueta osallistumismahdollisuuksia Venäjän kansallisiin kilpailuihin, mutta vallitsevassa tilanteessa ajohalut pitää purkaa muualla kuin itärajan takana.

– Kansainvälisiä kilpailuja ja alemman tason (kansainvälisiä) kilpailujakaan siellä ei tule olemaan. Mutta kielto liittyy siihen, että lajien parissa on tietyt osallistumismahdollisuudet muiden maiden kansallisiin kilpailuihin, mikäli kilpailunjärjestäjä sallii muiden tulon. Tämä linjaus ennakoi ja selkeyttää, miten näiden kanssa toimitaan, Kannas avasi.