Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottas vaihtaa sivuosasta päärooliin – ja kärkisijoilta alakastiin

Viisi vuotta formula ykkösten huipulla viettänyt Valtteri Bottas starttaa uuteen vaiheeseen urallaan, kun pesti Alfa Romeolla alkaa kisojen osalta viikonloppuna Bahrainissa. Mercedes-menestys ja voittojuhlat vaihtuvat "arkisempaan" puurtamiseen tallissa, joka on sarjan kolmen huonoimman tiimin joukossa.

Bottas tietää, että töitä riittää. Siihen 32-vuotias suomalaiskuljettaja on kuitenkin valmis, ja siitä kertoo sekin, että diili Alfa Romeon kanssa on monivuotinen. Mercedeksellä sopimukset olivat aina vain yksivuotisia.

– Tärkeintä siinä on se, että tiedän, että kaikki se työ, jota nyt teen, hyödyttää sekä minua että tallia tulevina vuosina. Se motivoi todella paljon. Tiedät että tulos näkyy vasta vuoden tai parin päästä, sen sijaan, että et tiedä oletko tallissa ensi vuonna ja sitä kautta saatko uurastamisestasi mitään apua tulevaan, Bottas pyörittelee pitkän ajan pestin etuja.

– Siinä on sekin, että voin nyt todella keskittyä työhöni. Ei tarvitse stressata siitä, että näyttöjä on annettava paikan saamiseksi seuraavaksi vuodeksi.

"Täällä olen saanut puhua suoraan"

Bottas tietää, että Mercedes-kokemus auttaa uudella uralla. Vierellä töitä painaa F1-untuvikko, 22-vuotias kiinalainen Gyanyu Zhou. Tallitoveri on siis tyystin eri planeetalta kuin viiden viime kauden kaveri...

– Lewis (Hamilton) oli tietyllä tavalla aika hallitseva persoonana, ja minulla oli aina tietyllä tavalla vaikeuksia saada niin suuri rooli (Mercedeksellä) kuin halusin. Mutta samalla opin sen, että kaikesta superlahjakkuudesta huolimatta hän (Hamilton) tekee valtavasti töitä julkisuudelta piilossa ja tekee kaikkensa pysyäkseen huipulla. Hän oli myös erittäin hyvä vuorovaikutuksessa ja siinä, että kysyi oikeita kysymyksiä oikeilta ihmisiltä esimerkiksi kisastrategiaan liittyen, Bottas muistaa ex-tallikamuaan.

Oppi kantaa uudessa tallissa.

– Täällä Alfalla olen saanut puhua suoraan, antaa rakentavaa palautetta. Ensimmäiset testit eivät sujuneet meiltä ihanteellisesti, ja niiden jälkeen meillä oli hyvät keskustelut ja kaikilla oli motivaatiota näyttää mihin pystymme. Ja toisissa testeissä se näkyi (parempana suorittamisena).

– Minusta tuntuu, että tuo rooli (palautteen antajana) tulee aika luontevasti nyt. Talli katsoo minuun (suunnannäyttäjänä), pitkän F1-kokemukseni myötä.

Samaa kuin edellisessä suomalaisessa...?

Alfa Romeon tallipäällikkö Frederic Vasseur on riemuissaan tallinsa uudesta suomalaisesta, jonka kanssa teki töitä jo muinoin Bottaksen F3- ja GP3-aikoina. Vasseur julistaa empimättä: Bottas on johtaja.

– Hän pystyy motivoimaan kaikkia, mekaanikoista suunnittelijoihin ja insinööreihin, mutta myös saamaan heitä venymään vielä vähän lisää sen ratkaisevan ekstran saamiseksi. Valtterissa on tuota samaa kuin Lewiksessa, Vasseur kehuu.

Ja se edellinen Alfan suomalainen? Onko Bottaksella ja Kimi Räikkösellä paljonkin yhteistä?

– Ei, koska he tulivat talliin eri mentaliteetilla. En sano, että Valtteri tulee Alfa Romeolle todistaakseen kaikkien olleen väärässä hänen suhteensa, mutta luulen, että hän etsi projektia, jossa voi täyttää roolin tiimin johtajana. Se ei ollut sitä, mitä Kimi haki tullessaan meille kolme vuotta sitten, Vasseur miettii.

– Valtteri tietää, että hän ei voita tai ota paalupaikkoja tänä vuonna. Mutta hänellä on uusi haaste uudella motivaatiolla: saada talli eteenpäin, olemalla mukana kaikilla osa-alueilla.