Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisten vahvempi asema päätöksenteossa on tasa-arvon edellytys urheilussa

Tasa-arvoa urheilussa edistävä Euroopan komission työryhmä vaatii naisille vahvempaa asemaa urheilun päätöksenteossa. Strategiassaan työryhmä vaatii naisille 50 prosentin osuutta urheilun johtotehtävistä, naisiin kohdistuvan väkivallan ja häirinnän kitkemistä sekä parempaa medianäkyvyyttä naisten urheilulle.

Työryhmän tiistaina julkistamat suositukset on suunnattu Euroopan komissiolle, jäsenvaltioille, urheilujärjestöille ja muille urheilutoimijoille.

Työryhmän suositukset on laadittu sukupuolten tasa-arvon, naisten oikeuksien ja intersektionaalisuuden periaatteita noudattaen. Intersektionaalisuudella tarkoitetaan tekijöitä, jotka esimerkiksi sukupuolen, iän ja etnisen taustan tapaan yhdessä vaikuttavat yksilön asemaan ja syrjintäriskiin.

Ensimmäiseksi työryhmä puuttuisi ongelmiin lisäämällä naisten vaikutusvaltaa urheilussa.

– Naisia tulee olla puolet urheilun luottamusjohdossa ja operatiivisessa hallinnossa kaikilla tasoilla, työryhmä esitti.

Kehitys on pysähdyksissä

Tärkeimpänä ohjelmallisena asian työryhmä korosti häirinnän lopettamista.

– Työryhmä painottaa, että urheilun johdon tulee sitoutua naisiin kohdistuvan väkivallan ja seksuaalisen häirinnän lopettamiseen urheilun kaikilla tasoilla, ryhmä korosti.

Työryhmä nosti esiin median vaikutusmahdollisuudet "naisten urheilun suuremmassa näkyvyydessä ja haitallisten stereotypioiden kitkemisessä".

Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä on työryhmän ainoa pohjoismainen jäsen.

– Suomen urheilun johdon tulee nyt toimia naisten johtajuuden, urheilun moninaisuuden ja tyttöjen osallistumisen lisäämiseksi, Heinilä ilmoitti Naisjärjestöjen keskusliiton tiedotteessa.

– Naisten osuus urheilujärjestöjen luottamusjohdossa on pysynyt samoissa luvuissa 15 viime vuotta.