Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän ja Valko-Venäjän uimarit suljettiin kesän MM-kisoista

Kansainvälinen uimaliitto Fina sulkee Venäjän ja Valko-Venäjän uimareilta pääsyn kesällä Budapestissa järjestettäviin MM-uinteihin. Fina pyörsi näin aiempaa linjaustaan, joka salli venäläisten ja valkovenäläisten uimareiden kilpailevan neutraaleina urheilijoina 18. kesäkuuta–3. heinäkuuta järjestettävissä kisoissa.

Useat maat, myös Suomi ja muut Pohjoismaat, uhkasivat boikotoida MM-uinteja, jos Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden annetaan osallistua kisoihin. Fina taipui niin boikottiuhan kuin myös turvallisuusuhkien vuoksi ja muutti sääntöjään, jotta venäläiset ja valkovenäläiset uimarit saatiin suljettua kisoista.

– Odotettu ja toivottu päätös, jonka eteen on tehty paljon töitä. Olemme iloisia, että tämä selkeä päätös saatiin aikaan, enkä muuta odottanutkaan, Suomen Uimaliiton puheenjohtaja Ville Riekkinen kiitteli Finan päätöstä.

– Olemme olleet aktiivisia ja aloitteellisia tässä asiassa. Se on vaatinut paljon aktiivista kanssakäymistä monien muiden maiden ja Euroopan uimaliiton sekä Kansainvälisen uimaliiton kanssa. Suomen Uimaliitto toimi aloitteentekijänä asiassa.

Fina otti myös Venäjältä pois uintilajien arvokisoja. Suurimmat näistä kisoista ovat lyhyen radan MM-uinnit, jotka oli tarkoitus pitää Kazanissa joulukuussa. Ne järjestetään muualla, ja Fina kertoo keskustelevansa parhaillaan mahdollisten uusien kisajärjestäjien kanssa.

Huippu-uimari mukana sotaa tukeneessa tilaisuudessa

Venäjä oli viime kesän Tokion olympiauinneissa viidenneksi menestynein maa. Venäjän olympiakomitean joukkue ui Tokiosta kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja pronssin. Kullat keräsi selkäuintihuippu Jevgeni Rylov, joka voitti niin 100 kuin 200 metrin selkäuinnit.

Rylov ajautui kohun keskelle, kun julki tuli tieto hänen osallistumisestaan Venäjän sotatoimia tukeneeseen tilaisuuteen Moskovan Luzhniki-stadionilla. Uintivarusteita valmistava Speedo irtisanoi sopimuksensa Rylovin kanssa. Fina kertoi keskiviikkona aloittavansa tutkinnan siitä, onko Rylov rikkonut liiton sääntöjä.

Venäjä hakee EM-jalkapallon isännyyttä

Venäjä hakee jalkapallon miesten EM-lopputurnauksen järjestämistä joko vuodelle 2028 tai 2032, kertoi Euroopan jalkapalloliitto Uefa keskiviikkona.

Vuoden 2028 EM-turnausisännyyttä hakevat Venäjän ohella Turkki sekä Britannia ja Irlanti yhdessä. Vuoden 2032 turnaukseen isännyyshalukkuutensa ilmaisivat Venäjä, Turkki ja Italia.

Uefa ilmoittaa järjestäjät kumpaankin turnaukseen syyskuussa 2023.

– (Venäjän jalkapalloliitto) RFU suunnittelee jättävänsä haut vuosien 2028 ja 2032 turnausten järjestämisestä. Tämä ei ole vitsi, sanoi RFU:n hallitukseen kuuluva Rustem Saimanov uutistoimisto Tassin mukaan .

Venäjä on suljettuna kansainvälisestä jalkapallosta maan hyökättyä Ukrainaan.