Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkapalloliigassa yksi suosikki, yksi haastaja ja muut – HJK kohti kolmatta peräkkäistä mestaruutta

– Jos ennakkosuosikkia miettii, niin kyllähän HJK varmasti se suurin suosikki on.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva ei ole arviossaan yksin. Viime syksynä jännittävien vaiheiden jälkeen miesten jalkapalloliigan pisteen erolla KuPSiin voittanut HJK on jälleen kerran suosikki suurin piirtein kaikilla mittareilla, kun uusi kausi alkaa lauantaina.

Se ero viimevuotiseen on, että tittelin ratkeaminen viimeisessä pelissä tai yhdellä pisteellä ei vaikuta todennäköiseltä. HJK lähtee kauteen jopa sille harvinaisen ylivertaisena, niin kova materiaali valmentaja Toni Koskelalla on käytössään tiellä kohti kolmatta peräkkäistä mestaruutta.

– Meillä on tosi tasainen ja laadukas materiaali. Pystytään tekemään erilaisia asioita, muuttamaan pelien välissä ja pelien sisällä aika paljon juttuja, Koskela sanoo.

Pelkästään uusien klubilaisten porukka riittäisi jo ”takaamaan” karkumatkan muilta: Joona Toivio, Pyry Soiri, Jukka Raitala, Murilo, Nassim Boujellab, Conor Hazard, Bojan Radulovic. Eikä siinä edes läheskään kaikki. Se, mihin tämänkesäinen HJK sitten riittää Euroopan kentillä, jää nähtäväksi.

KuPS haastaa jälleen HJK:ta sen minkä pystyy, eikä kuopiolaisilla jääne häpeämistä tämänkään vuoden keltamustistaan. Tärkein tekijä porukassa on valmentaja Simo Valakari, jolla riittää keksimistä HJK:n kyydissä pysymiseen, mutta myös osaamista kenties jälleen uuden uroteon luomiseen viimevuotisen jatkoksi.

– En pysty kontrolloimaan HJK:n tekemisiä. Ainoastaan sitä, mitä me voimme itse tehdä, keskittymään kliseisesti siihen meidän omaan tekemiseen. Ja jos me pystytään joka päivä antamaan se meidän paras, se antaa mahdollisuuden kilpailla HJK:n kanssa. Ja kuten aina jalkapallossa, sitten marginaalit voi olla pienet, Valakari miettii.

Pronssirahkeita kolmella tai neljällä

Kärkikaksikkoa väijyvät ovat nekin pitkälti tuttuja viime kaudesta. SJK, Inter ja Ilves ovat kokeneet muutoksia, mutta pronssitaistoon rahkeiden pitäisi silti riittää.

Jani Honkavaaran espanjalaisluotsi Joaquin Gomeziin vaihtanut SJK voi kaiken mennessä aivan nappiin tunkea jopa mestaruustaistoon. Interilläkin valmennus vaihtui, kun Jose Riveiro lähti ja tilalle tuli espanjalainen Miguel Grau. Turkulaisikonit Timo Furuholm ja Henrik Moisander lopettivat ja avausykstoistikossa on muutenkin reilusti muutosta.

Ilves teki valmentajaliikkeen jo viime vuonna, kun Jarkko Wissin korvasi Toni Kallio. Hankinnoista nimekkäimmät ovat Petteri Pennanen ja viime kaudella liigan maalikuninkuuden Interin Benjamin Källmanin kanssa jakanut Tuco.

Liigacupin voittanut Honka on sekin kärkkymässä kärkipäähän paluuta viime kauden pettymyksen jälkeen. Muutoksia on nähty myös Espoossa, ja ulkomaalaishankinnoilta odotetaan varsin paljon.

Ja muut kuusi? Mahdollista potentiaalia on niin HIFK:ssa, Hakassa, AC Oulussa, IFK Mariehamnissa kuin FC Lahdessakin, mutta entäpä pääsarjaan kahden divarikauden jälkeen palanneessa VPS:ssa?

– Eihän meillä montaa liigaa viimeiseen kahteen vuoteen pelannutta pelaajaa ole. Jokaisen on otettava pikku steppi eteenpäin, mutta uskon, että meillä on ihan hyvät mahdollisuudet kilpailla sarjan alemman kuuden joukkueen kanssa, vaasalaisten valmentaja Jussi Nuorela tiivistää.

Avauskierroksella lauantaina pelataan ottelut HJK–Honka, Haka–Ilves, KuPS–Inter, SJK–HIFK , VPS–AC Oulu ja IFK Mariehamn–FC Lahti.