Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikael Granlundille MM-kilpailujen puolivälierä on "pelaamista vaan" – Suomen tähtihyökkääjä on ollut usein avain mitalipeleihin

Se on pelaamista vaan, Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen NHL-tähti Mikael Granlund kuvailee MM-kilpailujen puolivälieräottelua.

Leijonat kohtaa torstaina Slovakian puolivälierässä, joka on Suomelle ja monelle muulle kärkimaalle turnauksen vedenjakaja. Tappion myötä turnaus päättyisi ja olisi epäonnistuminen, voitto takaisi paikan mitalipeleissä.

– Tiedämme vahvuutemme, ja mikä on tyyli ja tapamme. Tiukkoja pelejä nämä tulevat olemaan. Ikinä ei tiedä, millainen pelinkuva pelin sisällä tulee olemaan, Granlund puntaroi keskiviikon harjoituksien jälkeen.

Hyökkääjä on ollut monesti itse määrittämässä pelinkuvaa ja sitä, mitä ottelusta muistetaan vielä vuosien päästä.

Granlund asetti vaatimustason korkealle jo ensimmäisissä MM-kilpailuissaan 2011. Puolivälierässä Norjaa vastaan hän ja Jarkko Immonen herkuttelivat kaksi identtistä ylivoimamaalia, kun Immonen nautiskeli Granlundin nappisyötöistä. Leijonat raivasi 4–1-voitolla tietä kohti maailmanmestaruutta.

Granlund oli mukana myös voitokkaissa MM-puolivälierissä 2012 ja 2013. Ratkaisuroolissa hyökkääjä oli jälleen 2016, kun hän teki tärkeän avausmaalin Tanskaa vastaan ja niittasi vielä 5–1-loppulukemat.

Kun mukaan otetaan olympialaisten 2014 puolivälierän tehot 1+1 ja 3–1-voitto kisaisäntä Venäjästä, on Granlundin saldo arvokilpailujen puolivälierissä komea. Ainoa tahra tuli 2018, jolloin Sveitsi yllätti Suomen MM-jäillä 3–2.

– Nämä ovat aina hienoja pelejä, painekattilassa viihtyvä hyökkääjä sanoi.

"Makea mahdollisuus"

Vuodesta 1992 alkaen Leijonat on pelannut 26 MM-kilpailujen puolivälieräottelua ja voittanut niistä 17. Voittotahti on kiihtynyt 2000-luvun edetessä.

Päävalmentaja Jukka Jalosen saldo MM-puolivälierissä on lähes yhtä tahraton kuin Granlundilla. Jalonen on voittanut viisi ottelua seitsemästä. Tappiot tulivat ensimmäisen päävalmentajajakson alkuvaiheessa 2009 ja 2010.

Nykyisen jakson aikana Jalonen on luotsannut Suomen loppuotteluun kaikissa arvokilpailuissaan. Leijonat on hävinnyt arvokilpailuottelun varsinaisella peliajalla viimeksi MM-kilpailuissa 2019, eikä harha-askelia ole tullut Tampereellakaan.

– Olemme pystyneet luomaan maalintekopaikkoja. Jatketaan samalla tavalla. Tämä on aika makea mahdollisuus, Granlund maisteli.

– Hieno loppuviikko on tulossa. Lähdemme pelaamaan hyvän pelin. Olemme pelanneet hyvin tähän asti ja yritämme pitää kiinni siitä. Meillä on hyvä ja leveä porukka. Valmistaudumme hyvin ja katsomme, millainen pelinkulku on huomenna.

Alivoima ei ole antautunut

Pelinkuvaan ja -kulkuun Granlund haluaa jälleen vaikuttaa. Hän on pelannut Tampereella kuusi ottelua pistein 3+5=8 ja on Suomen paras pistemies yhdessä puolustaja Mikko Lehtosen (2+6=8) kanssa. Lehtonen on pelannut ottelun enemmän.

Molemmat ovat herkutelleet ylivoimalla, jossa Leijonat on ollut kisojen neljänneksi paras. Alivoimalla Suomi ei ole päästänyt maaliakaan.

– Olemme olleet hyviä tähän asti. Toivottavasti pystymme pitämään siitä kiinni. Viidellä viittä vastaan ei saa helposti maalintekopaikkoja, silloin erikoistilanteet ovat isossa roolissa, Granlund sanoi.

Hänen mukaan Leijonien peli on kunnossa, joten muutoksia ei tarvitse tehdä. Vastustajaan perehdytään tarkemmin vasta pelipäivänä.

– Slovakia on hyvin liikkuva ja paineistava joukkue. Työtä tulemme varmasti tekemään. Kova haaste ja hieno mahdollisuus meille.