Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka Jalonen luottaa Suomen pelitavan jauhavan lopulta voiton – puolustaja Sami Vatanen palaa pelikentälle iltapäivän välierässä

Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen luottaa Suomen pelitavan jauhavan lopulta voiton MM-turnauksen jäljellä olevissa otteluissa – ja hän tietää myös pelaajien itseluottamuksen kasvaneen jokaisesta noususta takaa-ajosta voittoon. Yhden lisärakennuspalikan itseluottamukseensa Leijonat sai helatorstaina noustuaan 0–2-tappioasemasta puolivälierävoittoon Slovakiaa vastaan.

– Totta kai se auttaa, kun pelaajat ovat sen kokeneet usean kerran. On oltu häviöllä ja noustu tosi kovissa paikoissa. On helpompi luottaa omaan peliin ja sen jauhamiseen. Pelaajat uskovat siihen, että meidän peli tuottaa riittävät maalipaikat, jos häviöllä ollaan kärsivällisiä. Ja niinhän siinä on useimmiten käynyt. Totta kai välillä hävitään pelejä, mutta kyllä me siinä vahvoja ollaan. Kyllä eilinen (torstain) pelikin antoi uskoa, että jos joudutaan (Yhdysvaltoja vastaan) häviölle, me voidaan kuitenkin voittaa, Jalonen sanoi eilen Suomen harjoitusten jälkeen.

Tänään kello 14.20 Suomi kohtaa välierässä Yhdysvallat. Jalonen uskoo itseluottamuksen lisäksi Suomen jaksavan vastustajia paremmin tasaisen peluutuksen ansiosta.

– Kyllä me lähdetään siitä, että kun 60 minsaa on taulussa, me ollaan parempia. Jo monta vuotta se on kallistunut meidän suuntaan pelin edetessä. Molemmat joukkueet ovat fressejä ja parhaimmillaan ottelun alussa, mutta jos vain toinen jaksaa lopussa, se on meidän vahvuus. Me ei hyydytä. Jollain toisella virheiden määrä voi lisääntyä. Sen takia me ei kolmansia eriä ole moneen vuoteen hävitty, Jalonen sanoi.

"Lähdetään samalta viivalta"

Tämä on syy, miksi Jalonen peluuttaa neljää puolustajaparia.

– Väsy tulee pakeille, jos vain kuudella pakilla vedetään, vaikka olisi millainen pelaaja. Hyvä esimerkki oli 2019 MM-kisoissa, kun me pelattiin Ruotsia vastaan, ja heillä oli kuusi NHL:n huippupakkia. Ne olivat pelin lopussa ihan puhki. Ei ne jaksaneet enää, Jalonen muistutti.

Jalonen ei sitä ääneen sanonut, mutta Yhdysvaltain kapteeni, puolustaja Seth Jones urakoi puolivälierässä Sveitsiä vastaan 29.41 minuuttia.

– Kyllä meidän eurooppalaiset pelaajat ovat ihan yhtä hyvässä kunnossa kuin NHL-pelaajat. Ero tulee taidossa, ei fysiikassa. Fysiikalla on iso merkitys playoffseissa ja tällaisissa turnauksissa, kun pelataan tiiviissä tahdissa. Runkosarjassa voi hihhutella menemään, kun peleissä ei ole niin paljon panosta, Jalonen jatkoi.

Jalosen mielestä Suomen pelissä ei ole mitään suurta korjattavaa, kun pelejä MM-turnauksessa on jäljellä enää kaksi.

– Kaikkea voi tehdä paremmin. Aina voi hyökätä laadukkaammin, syöttää vähän paremmin, että pystyisi tuottamaan vähän enemmän maalipaikkoja. Nämä ovat hankalia hommia, yksilöasioita. Ei se sen kummempaa. Ei mitään isoa.

Suomi löi Yhdysvallat 4–1 alkulohkossa, mutta Jalonen ei usko Yhdysvaltain sortuvan samanlaiseen jäähyilyyn kuin tuolloin.

– Tuskin he muuttavat mitään pelissään. Lähdetään samalta viivalta.

Vatanen palaa pelikentälle

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen valmennusjohto on tehnyt yhden pelaajamuutoksen iltapäivän MM-välierään Yhdysvaltoja vastaan.

Puolustaja Sami Vatanen on toipunut pelikuntoon ja palaa Leijonien kokoonpanoon Niklas Frimanin pariksi. Mainioita otteita turnauksessa esittänyt Tappara-puolustaja Mikael Seppälä on sen sijaan sivussa ottelusta.

Frimanin parina Slovakia-puolivälierässä pelannut Ville Pokka nousee toiseen kentälliseen Miro Heiskasen rinnalle.

Turnauksessa vain kolme maalia päästänyt Jussi Olkinuora jatkaa odotetusti Suomen ykkösvahtina.

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen välierä alkaa Tampereella kello 14.20. Toinen välierä Kanada–Tshekki alkaa kello 18.20.

Leijonien kentälliset MM-välierään:

Maalilla:

45 Jussi Olkinuora

Varalla:

29 Harri Säteri

1:

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen

4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:

25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen

41 Miro Heiskanen – 2 Ville Pokka

3:

82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia

3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen

4:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)

23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa