Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä on sivussa jääkiekon MM-perheestä ainakin ensi vuoden kisat – "Katsomme asiaa tilanteen mukaan"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n perinteisessä päätösviikonlopun MM-mediainfossa nähtiin lauantaina Tampereella helpottuneita suomalaisilmeitä. Syy tähän oli, että Suomen MM-turnaukseen saatiin pitkästä aikaa ottaa elävää yleisöä.

Kevättalvella 2020 Euroopassa puhjennut koronapandemia pyyhkäisi samalta keväältä Sveitsin järjestettäväksi kaavaillut MM-kisat kalenterista. Viime vuonna Latvian Riiassa MM-kisajoukkueet pelasivat turnauksen tyhjille katsomoille.

Tässä toukokuussa MM-kiekkoa pelattiin Tampereella ja Helsingissä ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen halleihin rynnineelle yleisölle.

– Viimeksi MM-kisoissa oli katsojia Slovakiassa 2019, IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kertoi.

Turvallisuudessa ei säröjä

Katsojien läsnäolo Tampereen uudessa areenassa ja Helsingin vuonna 1966 valmistuneessa Nordenskiöldinkadun hallissa ei ollut tosiaankaan itsestäänselvyys.

– Tilanne oli vielä kaksi, kolme kuukautta sitten epävarma, Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela muistutti.

Epävarmuutta lisäsi viime vuoden lopulla yleistynyt koronan tavallista tarttuvampi omikronvariantti. Venäjän 24. helmikuuta aloittama hyökkäyssota Ukrainassa sekoitti pakkaa entisestään.

Koska Suomi jakaa noin 1 340 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, osassa MM-kisamaita heräsi huoli turnauksen turvallisuudesta. Lauantaihin, viimeistä edelliseen kisapäivään mennessä MM-kaukalon ulkopuolella on ollut ykkösuutinen reilu viikko sitten Nordenskiöldinkadun hallissa syttynyt pieni tulipalo.

– Lopputulos oli se, että yksi ottelu siirtyi tunnin ja 40 minuuttia. Pelastuslaitos, järjestäjät ja kaikki asianosaiset tekivät erittäin ammattitaitoista työtä, MM-turnauksen pääsihteeri Heikki Hietanen kiitteli.

Venäjän MM-porttikielto jatkuu ensi vuonna

Presidentti Vladimir Putinin "erikoisoperaatioksi" ristimä hyökkäyssota Ukrainassa poiki Venäjälle sulun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Myös Venäjän kuuliaisena satelliittina operoiva Valko-Venäjä sai MM-kisoihin porttikiellon, joka jatkuu myös ensi vuonna.

– Katsomme asiaa sen jälkeen tilanteen mukaan, IIHF-Tardif valisti.

Vuoden 2023 MM-kisat piti pelata alun perin Venäjällä. Ukrainan tapahtumien takia MM-järjestelyvastuu siirtyy ensi vuonna yhteisesti vuoden 2021 kisaisäntä Latvialle ja Suomelle.

– Yksitoista kuukautta MM-kisajärjestelyissä ei ole pitkä aika, mutta Latvialla on viime vuoden jäljiltä hallussa ammattitaitoa ja meillä on järjestelykoneisto valmiina, Nummela sanoi.

Tämänkertaisten MM-kisojen kokonaisyleisömäärä kipuaa pääsihteeri Hietasen mukaan noin 400 000 katsojaan.

– Helsingissä 100 000 ja täällä Tampereella noin 300 000 katsojaa, myös ensi vuoden MM-kisoissa pääsihteerinä toimiva Hietanen ynnää.