Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja Kanada huipentavat jääkiekon MM-turnauksen finaalitoisinnolla viime vuodelta – Leijonat lähtee MM-kotikisojen finaaliin tutuilla ketjuilla

Jääkiekon MM-kisat Suomessa päättyvät tänään Tampereella loppuotteluun Suomi–Kanada. Ennen MM-finaalia pelataan pronssiottelu Tshekki–Yhdysvallat.

MM-finaali on toisinto vuoden takaa. Silloin Kanada vei maailmanmestaruuden kukistettuaan loppuottelussa Suomen jatkoajalla 3–2.

Suomi ja Kanada ovat kohdanneet MM-loppuotteluissa viisi kertaa: 1994, 2007, 2016, 2019 ja 2021. Suomen ainoa voitto on kolmen vuoden takaa Slovakian Bratislavassa pelatusta finaalista.

Ottelujen alut ovat olleet Leijonille tämän vuoden MM-kisoissa takkuisia. Puolivälierässä Slovakia livahti 2–0-johtoon, välierässä Yhdysvallat meni reilun minuutin jälkeen 1–0-johtoon, ja sekä Ruotsi että Latvia ehtivät alkulohkokohtaamisissa Leijonia ennen maalintekoon.

– Ehkä latauksen ottelun alkuun pitäisi olla parempi. En silti ollut Yhdysvaltoja vastaan huolestunut, kun heidän maalinsa tuli niin aikaisin. Aika nopeasti saatiin sen jälkeen painopiste toiseen päähän, välierässä kaksi maalia syöttänyt Harri Pesonen sanoi.

Suomi nousi voittoon niin Latviaa, Slovakiaa kuin Yhdysvaltojakin vastaan takaa, ja Ruotsi-pelistäkin irtosi hävityn voittomaalikisan jälkeen yksi sarjapiste.

– Ei sitä vastustajan avausmaalia viitsisi finaalissa kokea. Siinä on yksi asia, mitä voidaan parantaa, Pesonen kuvaili ottelun alun tärkeyttä.

Olympiakullasta pontta MM-jäälle

Suomella on tuoretta kokemusta arvokisafinaalin voittamisesta. Helmikuussa olympiafinaalissa Venäjän lyöneestä Leijona-joukkueesta on MM-kaukalossa peräti 17 pelaajaa.

Varakapteeni Marko Anttila ei usko kotikisalatauksen kiehuvan loppuottelussa yli.

– Meillä on kokenut joukkue. Tiedämme, mihin olemme menossa, Anttila perusteli.

Yhdysvaltoja vastaan 1+2 pistettä tehoillut NHL:n tähtipuolustaja Miro Heiskanen antoi välierässä näytteen venymisestään. Slovakia-puolivälierästä arvostelua saanut Heiskanen luottaa siihen, että hänellä on vielä varaa parantaa.

– Ehkä valmistautumisemme otteluun pitäisi saada paremmaksi. Pitää olla vähän paremmin hereillä alussa, Heiskanen vaati.

Yhdysvaltoja vastaan Heiskanen kauhoi rystyltä näyttävän soolomaalin ja samalla tärkeän 1–1-tasoituksen.

– Yhdysvalloilla oli pitkä vaihto, näin että oli väsyneitä äijiä vastassa. Keskellä oli vähän tilaa, ja pääsin sitten harhauttamaan ja vetämään rystyltä.

Heiskanen soveltaa peliään tilanteen mukaan.

– Ei joukkueessa ole ollut ylösnousujani ajatellen mitään ohjeistusta. Kun näen, että on hyvä paikka, nousen. Muuten ei kannata lähteä hönkimään.

Leijonissa hyvä kemia

Myös toisessa MM-turnauksessaan 12 vuoden tauon jälkeen pelaava Sami Vatanen kuuluu puolustajiin, jotka tukevat nousuillaan hyökkäystä. Hyvä on nousta, kun joukkueen kemia toimii.

– Olemme joukkueena hitsautuneet hyvin yhteen, joten tässä on hienoa pelata. MM-finaali kotiyleisön edessä on kruunu kisoille. Se on tilaisuus, jota ei kovin usein pääse kokemaan, Vatanen kertoi.

MM-finaali Suomi–Kanada alkaa Tampereella kello 20.20.

Voittavaa kokoonpanoa ei vaihdeta

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue jahtaa Tampereella illalla historiansa neljättä maailmanmestaruutta. Leijonat lähtee loppuotteluun Kanadaa vastaan täysin samalla kokoonpanolla kuin lauantain välierään Yhdysvaltoja vastaan.

Puolustaja Sami Vatanen palasi välierässä Leijonien vahvuuteen ja tehtaili maalin ja syöttöpisteen. Alkuviikolla kokoonpanoon noussut Ville Pokka jatkaa tehokkaan välierän pelanneen Miro Heiskasen puolustajaparina.

Puolustaja Mikael Seppälä putosi pienten vaivojen takia sivuun välierästä, ja Tappara-pelaaja on poissa kokoonpanosta myös finaalissa. Jussi Olkinuora jatkaa Suomen maalilla.

Leijonien kentälliset MM-loppuotteluun:

Maalilla:

45 Jussi Olkinuora

Varalla:

29 Harri Säteri

1:

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen

4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:

25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen

41 Miro Heiskanen – 2 Ville Pokka

3:

82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia

3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen

4:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)

23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa