Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viiden jääkiekon arvokisamestaruuden valmentaja Jalonen ei vertaile titteleitään – "Ne ovat erilaisia tarinoita"

Jääkiekkoilun maailmanmestaruudet ovat Suomen päävalmentaja Jukka Jaloselle tuttua kauraa. Jalonen pääsi juhlimaan kolmatta arvokisamestaruuttaan kolmen vuoden sisään, kun Leijonat otti kaivatun kotikisojen maailmanmestaruuden kukistamalla MM-finaalissa Kanadan jatkoajalla 4–3.

Helmikuussa Pekingissä voitettua olympiakultaa edelsi maailmanmestaruus Slovakiassa 2019. Jalosen CV oli jo tätä ennen kaunistunut aikuisten MM-kullalla Slovakiassa 2011 ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudella Helsingissä 2016.

Jalonen, 59, ei lähde vertailemaan mestaruustitteleitään.

– Ei niitä voi yksi yhteen verrata, ne ovat erilaisia tarinoita. Kaikissa mestaruus on kovan työn takana. Pitää olla huippupelaajat ja huippujohtoryhmä, niin kuin Suomella on ollutkin, Jalonen kertoi Tampereen areenan käytävällä.

Suomi hävisi turnauksen kymmenestä ottelustaan yhden, Ruotsille alkulohkossa voittomaalikisassa

– Mutkia oli matkassa, kuten tapana on. Sitkeä joukkue ollaan. Finaalissa mielestäni ansaitiin voitto. Oltiin vähän kurinalaisempia kuiin Kanada, Jalonen näki.

Kanada sortui hölmöihin jäähyihin

Viime vuoden MM-finaalissa Suomen jatkoajalla kukistanut Kanada säikytti Leijonia sunnuntaina samalla tavalla kuin puolivälierässä Ruotsi vastaan. Kanada kuroi viimeisillä minuuteilla vastustajan kahden maalin johdon kiinni ja venytti ratkaisun jatkoajalle.

Jatkoerässä Suomen kantti kesti, toisin kuin Ruotsin.

– Pelattiin kohtuuvarovasti. Ei otettu riskiä, ennen maalia ei ollut yhtään maalipaikkaa, Jalonen muisteli.

Suomen joukkue piti päänsä kylmänä, toisin kuin Kanada.

– En tiedä, miksei heillä kantti kestänyt. Ottivat sellaisia jäähyjä, jotka ratkaisivat ottelun. Se on heidän ongelmansa, niin kova joukkue kuin Kanada onkin, Jalonen sanoi.

Sakari Mannisen jatkoajan ylivoimalla tekemä ratkaisumaali ei ollut sattumaa.

– Kun saimme 4–3-ylivoiman, tiesimme miten pelata. Mannerin Mikko oli valmennusryhmästä kerrannut joukkueen pelaajille, kuinka pelaamme neljä-kolmosen, jos saamme ylivoiman, Jalonen muisteli.

"Ruotsalaistuomarit paskoivat housuihinsa"

Kanadan 2–3-kavennusosuma runsaat kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua ensin hylättiin Jalosen haaston jälkeen. Lopulta Zach Whitecloudin maali hyväksyttiin.

– Oletimme, että tilanteessa maalimme oli siirtynyt paikaltaan. Siinä oli tosi törkeä poikittainen maila ennen kuin kanadalaisen laukaus lähti. Ei vaan kaksiminuuttista vihelletty, kuten tuollaisessa tapauksessa tehdään yhdeksän kertaa kymmenestä. Ruotsalaistuomarit paskoivat housuihinsa, Jalonen muisti finaalin päätuomareita Mikael Nordia ja Linus Öhlundia.