Meidän lajin termeillä on tullut viisi rinkiä sakkoja, Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki kiteytti suhtautumisen Suomen Olympiakomitean puheenjohtajiston toimintaan huippu-urheiluyksikön entisen johtajan Mika Lehtimäen tapauksessa.
Lähdesmäki oli yksi puheenvuoron käyttäneistä urheilujohtajista tiistain myöhäisiltaan venyneessä Olympiakomitean ylimääräisessä kokouksessa, joka järjestettiin Helsingissä ja oli avoin tiedotusvälineiden edustajille.
Mika Lehtimäki sai syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä. Tieto varoituksesta rajattiin Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajistolle, johon kuuluvat puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo ja Sari Multala. Myös toimitusjohtaja Mikko Salonen tiesi asiasta.
Lehtimäki valittiin maaliskuun alussa jatkokaudelle vuoteen 2024 saakka. Maaliskuun lopulla Yle uutisoi varoituksesta, ja Lehtimäki erosi myöhemmin tehtävästään.
Olympiakomitealla on kaikkiaan 90 varsinaista jäsenjärjestöä ja 30 kumppanuusjäsentä, jotka olivat hyvin edustettuina ylimääräisessä kokouksessa.
Puheenjohtajiston ja koko hallituksen toimintakyvystä käytiin laajaa keskustelua ja lopulta neuvoa-antava luottamusäänestys, jossa puheenjohtajisto sai taakseen 72 ääntä. Luottamusta vastustaneita ääniä oli 22. Seitsemän lippua oli tyhjiä.
– Suomen Urheiluliiton (SUL) osalta asia on käsitelty, puheenjohtaja Sami Itani sanoi kokouksen jälkeen.
Itanin edustama SUL oli yksi 16 jäsenjärjestöstä, jotka Sulkapalloliiton aloitteen jälkeen olivat vaatimassa koolle ylimääräistä kokousta.
– Tämä kokous oli avointa toimintaa, ja tällaista keskustelua tarvitaan lisää, niin urheilu- kuin muuhunkin järjestötoimintaan.
"Asia kammattiin huolella läpi"
Kokouksessa käsiteltiin myös hallituksen tilaama ulkopuolinen selvitys, jonka toteutti taloudellisia ja muita asiantuntijapalveluita yrityksille tarjoava BDO Oy. Yritys esitteli selvityksen ylimääräisessä kokouksessa.
Selvityksen mukaan hallituksen päätösesitykset tulisi valmistella hyvissä ajoin ja taustatiedot olisi kuvattava kattavasti. Hallituksella ei ole ollut tiedossa kaikkea päätöksentekoon tarvittavia tietoja, kun Lehtimäen jatkosopimuksesta päätettiin.
– Toimenpidesuositukset ovat relevantteja. Kaikki toteutetaan, puheenjohtaja Vapaavuori sanoi.
– Minusta oli tärkeää, että raportti tehtiin, ja asia kammattiin huolella läpi.
Vuohijoki sai seuraajan
Ennen ylimääräistä kokousta ohjelmassa oli sääntömääräinen kokous, jossa valittiin hallitukseen uusi urheilijajäsen painonnostaja Anni Vuohijoen tilalle. Paikan täyttää hallituskauden loppuajan jalkapalloilija Katarina Naumanen. Hänen valintansa hyväksyttiin vastaväitteitä.
Urheilijoiden edustajana toiminut Vuohijoki erosi hallituksesta huhtikuun alussa. Hän kertoi tuolloin, että häneen kohdistuu epäily epäasiallisesta käytöksestä tai seksuaalisesta häirinnästä. Suomen urheilun eettinen keskus Suek tutki asiaa ja päätti tutkinnan toukokuun alussa, koska tapauksessa ei ole asianomistajia. Vuohijokea ei enää epäillä mistään.
Urheilijavaliokunta päätti esittää urheilijaedustajaksi hallitukseen Naumasta, joka edustaa seuratasolla Helsingin Jalkapalloklubia ja on koulutukseltaan ekonomi. Hän on toiminut myös jalkapallon kotimaisessa pelaajayhdistyksessä ja pelannut naisten maajoukkueessa.