Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toni Keränen ilmoittautuu suomalaismiesten keihäskamppailuun – kilpailu edustuspaikoista uhkaa käydä kiivaaksi myös kaksien arvokisojen kesänä

Keihäänheittäjä Toni Keränen on venyttämässä urallaan pitkää kehitysaskelta. Petteri Piirosen valmennukseen siirtynyt Keränen hätyytteli kauden ensimmäisissä kilpailuissaan 80 metrin rajaa ja pyrkii jo ryhmään, josta seulotaan Suomen edustajat Eugenen MM-kisoihin ja Münchenin EM-kisoihin.

Tavoitteelle on katetta, vaikka Limingan Niittomiesten heittäjältä on 80 metrin raja rikkomatta ainakin ennen keskiviikkona järjestettäviä Espoon gp-kisoja.

Keränen heitti huhtikuun alussa leirikilpailussa ennätyksensä 79,38 Etelä-Afrikan Potchefstroomissa ja sentin vähemmän toukokuun lopulla Puolassa.

– Ensimmäisen kilpailun heitin hyvässä kunnossa mutta huonolla tekniikalla. Toisen heitin huonossa kunnossa, huonossa kelissä mutta hyvällä tekniikalla, Keränen tiivistää kauden ensimmäiset kilpailuheittonsa.

Kilpailuiden välissä Keränen, 23, sairasti koronan ja suolistokuumeen. Kuume hypähti pariksi päiväksi jopa 40 asteeseen.

– Siinä meni 3–4 viikkoa, ettei ollut kunnolla sykettä treeneissä. Vaikeinta oli malttaa levätä.

Metrejä ja rankingpisteitä

Nyt Keränen ottaa kauteen uutta vauhtia ja odottaa, että ennätyskunto on tallella sairastelun jäljiltä.

– Tuntuu, että kunto on ollut parempi kuin tulokset. Espoossa on tavoite heittää mahdollisimman kauas, enkä ole tyytyväinen, jos tulos alkaa seiskalla, Keränen ennakoi keskiviikon kilpailua.

Haaveet edustuspaikasta edellyttävät Keräseltä pikaisia tuloksia. MM-kisojen tulosraja on 85 ja EM-kisojen tulosraja 84 metriä. Vähemmälläkin kisoihin voi päästä, jos hankkii alkukesän kisoista riittävän tuhdisti rankingpisteitä ja menestyy Suomen sisäisessä karsinnassa.

Keräsen etu on se, että hän on jo saavuttanut yhden kehitysetapin, kun hän voi heittäytyä suomalaisheittäjien karsintaan.

– Aiemmin uralla ei ole tarvinnut miettiä aikuisten arvokisoja. On mukava tilanne, kun on nousemassa kisapaikoista kamppailevien keihäsmiesten joukkoon, Keränen vahvistaa.

– Kyllä asetelma on näkynyt talven harjoittelussa.

Ruuvi kiristyy ryhmässä

Keränen on saanut harjoitteluunsa lisäpotkua myös valmentajan vaihdoksesta, onnistuneesta syksyn käsileikkauksesta ja Kuortaneen valmennusryhmästä. Keräsen lisäksi Piirosen tiimissä harjoittelevat 85 metriin yltänyt olympiaedustaja Toni Kuusela, nuorten arvokisaedustaja Teemu Narvi ja nuorten maailmanmestari Janne Läspä.

– Ryhmässä tulee tosi hyvä tsemppi. Tulee tehtyä kaikki kunnolla, kun haluan ottaa Kuuselan kiinni, enkä halua päästää Läspää takaa ohi, Keränen naurahtaa.

Kuortaneella on harjoitellut myös toinen olympiaedustaja Oliver Helander Tero Pitkämäen valmennuksessa.

Keränen on nähnyt ryhmässä vahvuutensa ja kehityskohteensa.

– Olen muita nopeampi, mutta yläkerta on heikko, vaikka voimaharjoittelussa on jo tullut hyvää kehitystä, Keränen kertoo.

– Onneksi voima on helpoin ominaisuus rakentaa. Voimaharjoittelussa pitää silti olla tarkkana. Ei kannata hankkia hidasta voimaa.