Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helmarit suuntaa kokeneella ryhmällä EM-haastajaksi – "Meidän joukkuehenki on jotain ihan spesiaalia"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluvan Tuija Hyyrysen iho nousi kananlihalle, kun Palloliitto julkisti pelaajien nuoruusvuosiin palanneella videolla joukkueen Englannissa pelattavaan EM-turnaukseen. Laitapuolustaja Hyyrynen, 34, matkaa maalivahti Tinja-Riikka Korpelan ja puolustaja Anna Westerlundin tavoin kolmanteen EM-turnaukseensa, mutta suurimmalle osalle joukkueesta aikuisten arvokisakokemus on uran ensimmäinen.

– Meni ihan kylmät väreet ja nyt on mahtava fiilis. Ylpeyttä, iloa ja energisyyttä. Tässä odottaa vain, että kisat voisivat mahdollisimman nopeasti alkaa, Hyyrynen hymyili torstaina Urheilumuseossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Suomen päävalmentajan Anna Signeulin pelaajavalinnat noudattivat odotettua linjaa. Helmarit suuntaa heinäkuussa Englantiin kokeneella joukkueella, jossa 21-vuotias maalivahti Katriina Talaslahti, puolustaja Elli Pikkujämsä, 22, ja hyökkääjä Jutta Rantala, 22, edustavat nuorinta osastoa.

– Meillä oli lähes 40 pelaajan lista, joiden pelejä katsoimme. Joukkueen valitseminen oli hankalaa, koska pelaajien terveystilanne on ollut hyvä ja EM-joukkueeseen mahtui vain 23 pelaajaa. Kokemus merkitsee paljon, samoin pelaajien monipuolisuus. Joukkueessa on paljon pelaajia, jotka ovat nyt parhaassa iässään, Signeul kuvaili.

Keskikenttäpelaajista muun muassa Julia Tunturi ja Iina Salmi eivät mahtuneet joukkueeseen mukaan. Maalivahti Paula Myllyoja ja hyökkääjä Kaisa Collin nimettiin varapelaajiksi.

Altavastaajan asema sopii

Hyyrysen mukaan Helmarit voi saada vaikeaan EM-lohkoonsa kilpailuetua tiiviistä joukkuehengestä. Suomen kokoonpano on ollut jo vuosien ajan tutussa muodossaan, mutta EM-kisoissa haaste on Espanjaa, Tanskaa ja Saksaa vastaan hurja.

– Meidän joukkuehenki on jotain ihan spesiaalia. Maailmalla olen nähnyt, että henki voi olla myös aivan toisenlainen. Olemme yhtenäinen joukkue, emme vain yhden tai kahden pelaajan varassa, hienon Juventus-taipaleensa keväällä päättänyt Hyyrynen sanoi.

– Yksi etumme lohkossa on ennakko-odotuksissa. Etenkin Espanja ja Saksa odottavat menestystä, heidän lajiliittonsa ja media odottavat sitä. Meillä ei ole hävittävää ja voimme pelata pelottomasti. Tiedämme, että voimme ottaa pisteitä lohkon jokaista joukkuetta vastaan, Signeul pohdiskeli.

Hyyrynen tiedostaa, miten paljon naisten jalkapallo on kehittynyt Suomen edellisen, vuoden 2013 EM-turnauksen jälkeen.

– Euroopan huippuseuroilla on ollut iso panostus naisten jalkapalloon. Luulen, että Englannissa nähdään kaikkien aikojen suurimmat EM-kisat.

Rantasta odotetaan EM-kuntoon

Suomen joukkueen terveystilanne on hyvä EM-leirityksen alla. Tärkeän EM-karsintamaalin Skotlannin verkkoon tehnyt Amanda Rantanen kävi hiljattain ranneleikkauksessa, mutta hyökkääjän odotetaan kuntoutuvan EM-turnaukseen.

Helmarit aloittaa EM-leirityksen 20. kesäkuuta ja pelaa viikkoa myöhemmin Turussa maaottelun Japania vastaan. EM-kenraaliharjoitus koittaa Enschedessä hallitsevaa Euroopan mestaria Hollantia vastaan 2. heinäkuuta.

– Onhan nämä leiritykset aina erityisiä tilanteita, joukkueen kanssa ollaan kuitenkin aamusta iltapalaan asti. Leirityksen aikana pitää osata suhteuttaa oman energian määrää, että sitä on jäljellä myös kisoissa. Mutta haluamme nauttia joukkueen kanssa Englannissa kaikesta muustakin kuin peleistä, Hyyrynen kuvaili vähintään neljän viikon rutistusta.

Suomi kohtaa Espanjan 8. heinäkuuta, Tanskan 12. heinäkuuta ja Saksan 16. heinäkuuta. Helmarit pelaa kaikki lohkopelinsä Milton Keynesin 30 000 katsojaa vetävällä stadionilla.

Suomen joukkue:

Maalivahdit:

1 Katriina Talaslahti, FC Fleury 91

12 Anna Tamminen, Hammarby IF

23 Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur FC

Puolustus:

2 Elli Pikkujämsä, KIF Örebro

3 Tuija Hyyrynen, Juventus FC

5 Emma Koivisto, Brighton & Hove Albion

6 Anna Auvinen, UC Sampdoria

11 Nora Heroum, SS Lazio

15 Natalia Kuikka, Portland Thorns

16 Anna Westerlund, Åland United

Keskikenttä ja hyökkäys:

4 Ria Öling, FC Rosengård

7 Adelina Engman, Hammary IF

8 Olga Ahtinen, Linköping FC

9 Juliette Kemppi, IFK Kalmar

10 Emmi Alanen, Kristiandstad DFF

13 Jenny Danielsson, AIK

14 Heidi Kollanen, KIF Örebro

17 Sanni Franssi, Real Sociedad

18 Linda Sällström, Vittsjö GIK

19 Essi Sainio, HJK

20 Eveliina Summanen, Tottenham Hotspur FC

21 Amanda Rantanen, KIF Örebro

22 Jutta Rantala, Vittsjö GIK