Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halo-turvakaari pelasti Silverstonessa Zhoun ja F2-kuljettaja Nissanyn hengen – kisavoiton napannut Carlos Sainz ylisti FIA:n turvallisuustoimia

Formula-autojen varustukseen vuodesta 2018 lähtien kuulunut halo-turvakaari osoitti arvonsa sunnuntaina Britanniassa Silverstonen radalla, kun Alfa Romeon kiinalaiskuski Guanyu Zhou ja F2-sarjan Roy Nissany selvisivät vammoitta vaarallisista kolareista.

F1-sarjan tulokaskuski Zhoun auto pyöri avaussuoralla ylösalaisin ulos radalta ja törmäsi lopulta kovalla vauhdilla ratavalliin. Kuljettajien päätä suojaava halo-turvakaari oli pelastanut F2-kisassa Nissanyn elämän vain joitakin tunteja aiemmin, kun Dennis Haugerin auto pomppasi radan viereiseltä nurmikaistaleelta Nissanyn auton päälle.

Haugerin ja Nissanyn onnettomuus muistutti viime vuonna Monzan F1-kisassa nähtyä tilannetta, jossa Max Verstappenin auto nousi yhteentörmäyksen jälkeen Lewis Hamiltonin ajokin päälle.

Kansainvälisen autoliitto FIA:n pitkäaikaisen kilpailujohtajan, vuonna 2019 kuolleen Charlie Whitingin kehittelemä turvakaari sai ensimmäisinä vuosinaan kritiikkiä F1-väeltä, mutta Silverstonen kisan jälkeen kuljettajat ylistivät titaniumista tehtyä keksintöä.

– Olin uskomattoman iloinen, kun näin Zhoun tulevan autostaan ilman suurempia ongelmia. Olin shokissa, kun näin kilpailun jälkeen, mitä oli tapahtunut, Silverstonessa F1-uransa avausvoiton ottanut Carlos Sainz sanoi.

– FIA pelasti tänään (sunnuntaina) kaksi ihmishenkeä. He (FIA) ovat tehneet upeaa työtä lajin turvallisuuden eteen, ja rakastan tätä lajia siitä syystä, Ferrari-kuski jatkoi.

Russell kiitti lääkintäryhmää

Zhoun kolarissa osallisena ollut George Russell riensi heti kiinalaiskuskin luokse, kun britin oma Mercedes oli pysähtynyt radan varteen.

– Se (kolari) oli pelottavin asia, jonka olen elämässäni nähnyt. Kaikki kunnia järjestäjille ja lääkintäryhmälle heidän nopeasta reagoinnistaan. Hän (Zhou) oli jumissa autossaan, enkä pystynyt tekemään asialle mitään, Russell kertoi.