Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisten EM-kisoissa kuoleman lohkossa yksi kova joukkue jää puolivälieristä ulos – Englanti yrittää finaaliin, Ruotsi haaveilee ensimmäisestä kullasta lähes 40 vuoteen

Jalkapallon naisten EM-kisoissa Suomi arvottiin kovaan, kuoleman lohkona pidettyyn B-lohkoon. Suomen (Fifa-rankingissa sijalla 29) kanssa samassa lohkossa pelaavat Saksa (5), Espanja (7) ja Tanska (15).

Suomi on kohdannut EM-lopputurnauksessa Saksan kerran vuonna 2005, jolloin Suomi hävisi EM-välierän 1–4. Tanskaa vastaan Suomi on pelannut aiemmin kolmessa EM-lopputurnauksessa eikä ole hävinnyt kertaakaan. Vuonna 2005 Suomi voitti 2–1 ja 2009 1–0, mutta vuonna 2013 ottelu päättyi 1–1. Espanjaa Suomi ei ole kohdannut koskaan EM-tasolla, mutta karsinnoissa kohtaamisia on ollut useita. Suomella ei ole niistä peleistä yhtäkään voittoa.

Espanjalta odotetaan vihdoin menestystä

Espanja on niittänyt viime vuosikymmeneltä lähtien kovaa satoa nuorten EM-turnauksissa, mutta toistaiseksi menestystä ei ole tullut aikuisten tasolla. Nyt sitä voisi olla tarjolla.

Joukkuetta luotsaa Jorge Vilda, joka on ollut vastuussa naisten maajoukkueesta vuodesta 2015 lähtien. Ennen sitä Vilda toimi Espanjan alle 17- ja alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana, joten hän tuntee pelaajansa hyvin pitkältä ajalta.

Espanja tunnettiin miesten puolella pitkään joukkueena, joka selvitti tiensä lopputurnauksiin, mutta siellä menestyminen jäi piippuun ennen vuotta 2008. Naisten puolella tilanne on ollut viime vuosikymmenellä hyvin samankaltainen. Ei ole siis ihme, että Vilda sanoi Guardianissa joukkueensa olevan ennemmin haastaja kuin suosikki EM-kisoissa.

Tähtipelaajia vilisevän Espanjan kirkkain helmi on keskikentän Alexia Putellas. FC Barcelonan keskikenttäpelaajan kautta kulkee pääosa Espanjan hyökkäyksistä. Pientä huolta Espanjalle aiheuttaa kuitenkin kokeneen hyökkääjän Jenni Hermoson polvivamma.

Saksa ei ole enää suurin suosikki

Saksa on naisten EM-kisojen ylivoimaisesti menestynein joukkue. Se juhli EM-kultaa jokaisessa turnauksessa vuosien 1995 ja 2013 välillä. Viisi vuotta sitten pelit päättyivät puolivälieriin.

Joukkuetta on vuodesta 2018 lähtien luotsannut Martina Voss-Tecklenburg, joka edellisessä pestissään vei Sveitsin ensimmäisen kerran sekä EM- että MM-kisoissa. Kotimaansa lippulaivan luotsaamisessa ex-pelaaja on kuitenkin saanut ikäviä tahroja, sillä 2019 MM-kisat eivät onnistuneet toivotusti ja näin Tokion olympialaiset jäivät välistä.

– Se voi johtaa myös siihen, että jotkut aliarvioivat meitä, Voss-Tecklenburg sanoi Guardianin mukaan.

Saksalta puuttu turnauksesta kaksi avainpelaajaa, kun kokeneet keskikentän Dzsenifer Marozsan ja Melanie Leupolz ovat poissa. Nykyjoukkueen tähtipelaaja on Sara Däbritz, jota on aina pidetty taitavana pelaajana. Kun hän siirtyi 2019 Ranskaan PSG:n riveihin, hänestä on kypsynyt johtaja, jota nyt kaivataan. 27-vuotias Däbritz on harvoja pelaajia nykyjoukkueessa, joka oli viimeisessä EM-kultaa vuonna 2013 voittaneessa Saksan joukkueessa.

Tanskalta jäänee edellisen turnauksen sensaatio uusimatta

Tanska oli viisi vuotta sitten EM-finaalissa, mutta vuoden 2019 MM-kisat jäivät väliin. EM-menestyksen jälkeen joukkueen valmennusvastuu siirtyi Lars Söndergaardille, jolla ei ollut aiempaa kokemusta naisten joukkueiden valmentamisesta. Joka tapauksessa Söndergaardin alaisuudessa Tanska on varmistanut pääsyn myös ensi vuoden MM-kisoihin.

Söndergaard on muuttanut Tanskan ryhmityksen muotoon 3–4–3. Pelitavassa wingbackeilla, Sofie Svavalla, Sara Thrigella ja Janni Thomsenilla, on iso vastuu. Laidoilta tulee paljon keskityspalloja rangaistusalueelle, johon Tanska pyrkii saamaan runsaasti pelaajia päättämään maalipaikkoja.

Tanskan joukkueen nimekkäin tähti on kapteeni Pernille Harder, joka viihtyy hyökkäyksen kolmikossa.

Englanti luottaa hollantilaiseen sateentekijään

A-lohkossa Englanti on naisten jalkapallon nukkuva jättiläinen, jota mestaruudet ovat kiertäneet. Kolmessa edellisessä arvoturnauksessa se on jäänyt välieriin ja nyt kotiyleisön tuella tavoitteena on vain mestaruus.

Englantia on viime syyskuusta alkaen luotsannut hollantilainen Sarina Wiegman, joka luotsasi Hollannin EM-kultaan vuonna 2017. Joukkueen avainpelaajia ovat maajoukkueessa keskikentällä pelaava kapteeni Leah Williamson ja kärjen Ellen White.

Englannin kovin haastaja lohkossa on Norja, joka on saanut viiden vuoden tauon jälkeen merkittävän vahvistuksen. Euroopan parhaimpiin maalintekijöihin kuuluva Ada Hegerberg on jälleen mukana. Toppari Maren Mjelden kuntoutuminen on joukkueelle iso asia, mutta maalivahtitilanne askarruttaa. Cecilie Fiskerstrandin polvivamma estää EM-pelit, joten ykkösvahdin paikka on auki.

Englannin ja Norjan haastaja lohkossa on Itävalta, joka pelasi vuonna 2017 ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Tuolloin joukkue eteni sensaatiomaisesti välieriin. Iso muutos sen jälkeen tapahtui 2020, kun päävalmentajaksi tuli Irene Fuhrmann, joka korvasi Dominik Thalhammerin. Joukkueen tähtipelaaja Carina Wenninger on sanonut Guardianissa, että Itävallalla on nyt parempi joukkue kuin vuonna 2017.

Pohjois-Irlanti on mukana kisoissa ensimmäisen kerran, eikä joukkueelta odoteta suuria. Päävalmentaja Kenny Shiels sanoi Guardianissa, että joukkueen EM-kisapaikka on "naurettava saavutus" siinä mielessä, että suurin osa joukkueen pelaajista on amatöörejä ja käy pelaamisen ohella töissä.

Ruotsille vihdoin EM-kultaa?

Fifa-rankingin kakkonen ja Euroopan ykkönen Ruotsi lähtee turnaukseen suurin odotuksin. C-lohkossa pelaava Ruotsi on arvokisojen vakiomenestyjä, mutta kirkkain kruunu on jäänyt haaveeksi sitten vuoden 1984 EM-kullan.

Joukkuetta vuodesta 2017 lähtien luotsanneella Peter Gerhardssonilla on käsissään laadukas ja kokenut joukkue, joka vilisee lukuisia tähtipelaajia kuten Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson, Caroline Seger ja Kosovare Asllani. Gerhardsson on vaihdellut joukkueen ryhmitystä paljon, joten yllätyksiä lienee luvassa myös kisoissa. Erityisen vaarallinen Ruotsi on erikoistilanteissa.

Hallitseva Euroopan mestari Hollanti siirtyi olympialaisten jälkeen uuteen aikaan, kun maan EM-kultaan ja MM-hopeaan johtanut Sarina Wiegman lähti Englantiin. Hänen seuraajansa on englantilainen Mark Parsons, joka luotsasi viimeksi Portland Thornsia.

Hollannin joukkue on kokenut ja vilisee lukuisia tähtipelaajia, kuten Vivianne Miedema, Lieke Martens sekä edellisten kisojen paras maalivahti Sari van Veenendaal.

Lohkon kärkijoukkueiden takana kiusaajan roolit jäävät Portugalille ja Sveitsille. Venäjä löi Portugalin jatkokarsinnassa, mutta Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa Portugali sai Venäjän kisapaikan. Francisco Neton luotsaama joukkue pystyy muuntumaan eri ryhmityksiin, mutta puolustuslinjassa pysyy silti neljä pelaajaa. Joukkueen tähti on Benfican hyökkääjä Jessica Silva.

Jatkokarsinnassa Tshekin rangaistuspotkukilpailussa lyönyt Sveitsi luottaa Tanskan edellisten EM-kisojen finaaliin vieneen Nils Nielsenin valmennukseen. Joukkueen tunnetuin pelaaja on PSG:n laituri Ramona Bachmann. Sveitsin ja Portugali kohtaavat lohkon avauskierroksella ja peli näyttää suuntaa joukkueiden turnaukselle.

Ranska jälleen keskellä kaaosta

Paperilla D-lohkon ehdoton suosikki on Ranska, joka on voittanut huhtikuusta 2021 alkaen 12 pelaamaansa ottelua ja hävinnyt vain kerran Yhdysvalloille. Joukkueen uhkakuva ennen EM-kisoja liittyy pukukopin sisäisiin jännitteisiin. Niitä on luonut päävalmentaja Corinne Diacre, ja paljon on puhuttanut kokeneiden Amandine Henryn ja Eugenie Le Sommerin jättäminen pois joukkueesta. Pitkäaikainen ykkösvahti Sarah Bouhaddi puolestaan lopetti maajoukkueuransa itse Diacren toiminnan takia.

Joukkueen ykköstähti on maalitykki Marie-Antoinette Katoto, jonka Diacre jätti sensaatiomaisesti valitsematta kolme vuotta sitten MM-kotikisoihin.

Ranskan takana lohkon kakkossijasta käydään kova taisto varsin tasaväkisten Belgian, Islannin ja Italian välillä. Guardianin arvioissa Italiassa koetaan joukkueen vähimmäistavoitteen olevan puolivälierä. Sillä on kolmikosta eniten kokemusta arvoturnauksista. Milena Bertolinin luotsaaman joukkueen ykköstähti on 32-vuotias hyökkääjä Cristiana Girelli.

Jos Ranskalla on ollut omat skandaalinsa, myös Islannissa koettiin sellainen. Joukkueen kisoihin luotsannut Jon Thor Hauksson arvosteli joitakin pelaajia alkoholin vaikutuksen alaisena ja erosi tehtävistään. Kisoissa Islantia valmentaa Thorsteinn Halldorsson. Joukkueen tähti on keskikentän Sara Björk Gunnarsdottir, joka synnytti marraskuussa esikoisensa.

Toista kertaa EM-kisoissa pelaavan Belgian tähtipelaaja on hyökkääjä Tessa Wullaert, joka on seuratasolla yrittänyt läpimurtoa niin Wolfsburgissa kuin Manchester Cityssä siinä onnistumatta. Sen sijaan Anderlechtissa Belgiassa Wullaert on tehnyt kahden viime kauden aikana kovaa jälkeä.