Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanjan erikoistehot ja puskut liikaa Suomelle EM-avauksessa

Upea salamajohto ei lopulta riittänyt aurinkoista alkua pidemmälle Suomen naisten maajoukkueen EM-lopputurnausavauksessa. Kisoihin siipirikkona lähtenyt, mutta tasonsa silti näyttänyt Espanja otti Milton Keynesissä 4–1-voiton B-alkulohkon avauspelissä.

Suomen vei johtoon heti avausminuutilla Linda Sällström, mutta Espanja nousi avauspuoliajalla ohi kahdella maalilla ja sinetöi voiton toisella puoliajalla. Ottelua Milton Keynesin MK Stadiumilla seurasi 16 819 katsojaa, joista suomalaisia kenties noin 1 500. Kokonaismäärä on ennätys naisten EM-turnauksen otteluissa, joissa järjestäjämaa ei pelaa ja jotka eivät olleet loppuotteluita.

Espanjan vahvasta sisääntulosta otteluun varoiteltiin, ja 10 sekunnissa Tinja-Riikka Korpela saikin jo kopata pallon syliinsä. 40 sekuntia myöhemmin pallo oli toisessa päässä olevassa maalissa, kun Anna Westerlund läpisyötti Suomen kaikkien aikojen maaottelumaalikuningattaren Sällströmin karkuun ja tämä viimeisteli takatolpan kautta ohi Espanjan vahti Sandra Panosin.

Maali teki naisten EM-historiaa, sillä se oli ensimmäinen ensimmäisellä minuutilla lopputurnausten lohkovaiheessa tehty osuma. Sällströmille maali oli EM-lopputurnauksissa toinen. Edellinen tuli hänen edellisessä EM:ssään, 13 vuotta sitten kesällä 2009 Englannin verkkoon puolivälierätappiossa.

– Oli se unelma-alku, noin nopeasti. Jo ennen peliä kun tultiin kentälle, oli tosi liikuttavaa nähdä katsomossa noin paljon suomalaisia, ja siitä tuli niin hyvä olo. Oli tosi kiva pelata, ja tosi kivasti se lähtikin käyntiin. Mutta eipä se sitten riittänyt, oli kivaa sen aikaa kuin kesti se johto, Sällström, 33, huokaisi pelin jälkeen.

– Toki se antaa uskoa ja itseluottamusta, kun tuon kaltaista maata vastaan pystyy tekemään maalin. Ja tiedän myös, että (lohkon muita vastustajia) Tanskaa ja Saksaa vastaan pystyn myös.

Suomi kesti yllätysjohdossa 25 minuuttia, mutta Espanjan kapteeni Irene Paredesin pusku tasoitti ja Aitana Bonmatin pusku vei punapaidat 2–1-taukojohtoon. Johto oli Suomen sinnikkyydestä huolimatta ansaittu, sillä Espanja vei avausjakson hyökkäykset 35–7, kulmat 10–0, pallonhallinnan 69–31 ja syötöt 313–65. Lukemien valossa maalin johto oli pieni.

Puskuhattutemppu

Toiselle puoliajalle Suomi sai jälleen parempaa aikaan, mutta Espanjan kolmas puskumaali katkaisi lopulta pienetkin toiveet. Sen teki 75. minuutilla Lucia Garcia. Ja lopussa Mariona Caldentey teki vielä näyttävästi rangaistuspilkulta loppuluvut 4–1.

– Erikoistilannepelaamisessa meidän on skarpattava. Takaisin majapaikkaan ja analysoidaan, miten parantaa seuraavaan, Sällström mietti kohti tiistain Tanska-peliä.

– Loppulukemat eivät kerro koko totuutta, teimme pelistä vaikeaa Espanjalle. Teimme kovasti töitä, mutta Espanja on todella hyvä erikoistilanteissa ja viimeisteli niistä. Sitä meidän on parannettava, päävalmentaja Anna Signeul vahvisti Sällströmin mietteet.

Hyviä uutisia turnausjatkolle toi se, että alkuviikon sairastelun takia missannut tähtipuolustaja Natalia Kuikka tuli vaihdosta peliin. Kuikka pelasi puolisen tuntia.

– Päätimme, että hän ei ole valmis avaukseen. Mutta tuo määrä (noin 30 minuuttia) olisi hänelle erittäin hyvä, päävalmentaja Signeul kommentoi Kuikasta, jolla on käyttöä tiistaina varmaankin jo enemmän.