Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska ei ole Suomelle mahdoton vastus – mutta yksi pelaaja voi sitä olla

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaa EM-lopputurnauksen toisen ottelunsa tiistai-iltana, kun Milton Keynesissä vastaan asettuu Tanska.

Kumpikin hävisi avausottelunsa perjantaina selvin lukemin. Helmarit taipui ensimmäisen minuutin johtomaalistaan huolimatta Espanjalle 1–4, ja Tanska hävisi Saksalle 0–4. Panokset peliin ovat siis suuret: voiton tarvitsevat molemmat.

Tanskan oletettiin antavan lohkosuosikeille tiukkaa vastusta, mutta Saksaa vastaan joukkue oli täysin jyrän alla. Helmareiden lohkovastustajia tarkkaileva maajoukkueen scoutti Kimmo Lipponen ei yllättynyt: Saksalla on erittäin vahva ryhmä.

– En ole varmaan kahteen vuoteen nähnyt noin hyvää joukkuetta. Todella liikkuva, todella organisoitu, aktiivisuus ja impulsiivisuus huokui. Kun oli pelattu 10 minuuttia, sanoin että tämä päättyy 4–0. Tanskalla ei ollut mitään jakoa, Lipponen kuvailee naisjalkapallon ikiaikaista mahtia Saksaa, jonka Helmarit kohtaa lauantaina lohkovaiheen päätöskierroksella.

Mutta entä sitten Tanska?

– Pelillisesti hyvin ennalta-arvattava, samalla ryhmityksellä ja samalla pelitavalla. Ongelmallista siitä tekee se, että pelaajat ovat vaihtuneet paljon. Pitkäaikaisloukkaantumisia on ollut, muun muassa (maalitykki) Nadia Nadim tuli mukaan yhdeksän kuukauden tauon jälkeen. Ja tähtipelaaja Pernille Harder tuli mukaan vasta myöhemmin. Muutama muukin pelaaja on sellainen, ettei tiedä pelaavatko vai eivät, Lipponen kertoo.

Suomelle Tanska-peli on lohkon helpoin, jos kivikovasta lohkosta helppoutta voi millään kaivaa. Ja saumoja tasaväkiseen kamppailuun on, jos kaksi kertaa Euroopan parhaaksi naisjalkapalloilijaksi valittu 29-vuotias Harder vain jotenkin saadaan pimentoon. Kuolevaisten joukkoon, kuten Lipponen maalailee.

– Suomi on lähtökohtaisesti jotakuinkin samanlainen kuin Tanska, mutta heillä on Harder. Hän tekee sen eron. Aivan poikkeuksellinen jalkapalloilija niin fyysisesti kuin teknisestikin, ja se voitontahto... Mutta Saksa otti hänet välillä kahdella, välillä kolmella pelaajalla ja suhteellisen fyysisesti, joten kuolevainen on hänkin, Lipponen sanoo.

Helmareiden puolustuksessa ollaan valmiita Harderiin. Englannissa pelaava Emma Koivisto tietää ainakin yhden keinon, millä Harderilta ehkä saadaan loistoa pois.

– Hän ei hirveästi tykkää, jos häntä vastaan pelaa hirveän fyysisesti. Meidän pitää päästä iholle, käydä koko ajan vähän tökkimässä. Siinä ehkä yksi hyvä keino pysäyttää hänet, Koivisto totesi.

Pyöritykseen jälleen - omat hetket hyödynnettävä

Espanjaa vastaan Suomi joutui yllätysmaalinsa jälkeen aikamoiseen pyöritykseen. Ihan samanlaista ei tiistaina ehkä tule, mutta toki Tanskakin pitää palloa hyvin hallussaan.

– Tanska on hyvä lyhytsyöttöpeliä pelaava joukkue. Mutta pallonhallintaprosentteja ei pidä miettiä vaan sitä, saadaanko hyödynnettyä niitä hetkiä kun saadaan pallo. Keväällä Italia antoi Tanskan hallita ihan vapaasti, mutta voitti ottelun, Lipponen pohtii.

– Kun Tanska hyökkää, puolustuslinja on haavoittuvainen. Välillä voi jäädä vain kaksi alas. Ja kukaan heistä ei ole mikään raketti, pärjäämme ihan hyvin vastaiskuissa jos syötöt ovat hyviä. Muuten Tanska puolustaessaan pakkaa todella paljon pelaajia rangaistusalueelle, se on heidän tapansa, ja tekevät tosi hyvin töitä joukkueelle. Ihan jokainen, oli tähti tai ei. Se on heillä vahvuus.

– Eli vastaiskupaikat pitäisi saada heti hyödynnettyä, koska muuten he pakkaavat sinne boksiin kahdeksan pelaajaa suojelemaan maalia.

Tanskalta puuttuu toki yksi suurlupaus, kun viime viikolla 19 vuotta täyttänyt Kathrine Kühl ajettiin ulos Saksaa vastaan.

– Hän olisi voinut olla todella ratkaiseva Suomea vastaan, mutta sai punaisen viimeisellä minuutilla. Hän olisi ollut juuri sellainen pelaaja, joka sopii heille silloin kun he hallitsevat peliä, Lipponen sanoo.