Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helmarit jäi unelmastaan – vielä kuitenkin kaikki peliin Saksaa vastaan

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kohtaloksi EM-lopputurnauksessa Englannissa koitui se ennakkoon arveltuna odotettu: pelit päättyvät alkulohkoon. Alkulohkon toinen kierros tiistai-iltana sinetöi asian, Helmareiden hävittyä Tanskalle ja Saksan voitettua Espanjan.

Keskiviikkona joukkue harjoitteli kevyesti palautellen treenikeskuksessaan kauniissa brittiläisessä maalaismaisemassa. Tunnelma aurinkoisessa säässä oli totutun nauravainen, mutta tiettyä haikeutta pelaajistossa ehkä oli. Eikä ihme, pääsy jatkoon kivikovasta lohkosta kun oli se unelma ja myös tavoite kaikista ennakkoarvioista huolimatta. Ja nyt kotimatka koittaakin jo pian, jahka lauantainen Saksa-peli on vielä viety läpi.

– Harmittaahan tuo tällä hetkellä kaikkia, mutta kyllä tästä noustaan. Joukkueena pidetään yhtä, ja vaikeuksista päästään yli. Nyt harmitellaan, huomenna jo uutta kohti, puolustaja Natalia Kuikka kuvaili.

– Kaikkemme annettiin, tällä kertaa se ei riittänyt, keskikentän Essi Sainio puolestaan tiivisti Tanska-kohtaamisen.

Saksasta Sainiolla on kokemusta, tosin ei niin tuoretta sellaista. Sainio, 35, oli mukana Suomen kohdatessa Saksan 2008 ja 2009. Sen jälkeen maat kohtasivat 2010, mutta sen jälkeen ei ole oteltu ennen lauantaita.

– Muistan ne ottelut kyllä. Kurinalainen joukkue, äärettömän taitavia ja hyviä pelaajia. Ja tämä nykyinen Saksa näyttää pitkälti samalta, heillä on ollut pieni suvantovaihe, mutta ovat palanneet jälleen raiteilleen, Sainio miettii.

– Mutta me menemme siihen taas antamaan kaikkemme, ja edelleen on mahdollisuus kehittyä. Näitä pitää aina ajatella pitkällä tähtäimellä, okei meille viimeinen peli, mutta mahdollisuus meille myös harjoitella tulevaa varten.

Viimeistä viedään

Sainion mainitsema pitkä tähtäin onkin sopiva suunta, sillä Helmareita odottaa vääjäämättä sukupolven vaihdos. Moni kokenut runkopelaaja on suurten päätösten äärellä maajoukkueen suhteen.

A-maajoukkuedebyyttinsä 16 vuotta sitten tehnyt Sainio on jo jotain aika lailla päättänyt.

– Eiköhän nämä viimeiset arvokisat minulle ole. Tässä iässä pelaaminen vaatii paljon uhrauksia, ja paljon hyviä nuorempia pelaajia tulee koko ajan. Ehkä se on myös ammattitaitoa tietää, milloin on hyvä jättää kentät, Sainio sanoi.

Maajoukkueen tulevaisuudesta Sainiolla ei ole varsinaista huolta, vaikka toki kilpailu huipputasolla sen kuin kovenee vain koko ajan. Nuorilta hän toivoo rohkeutta.

– Kansallisessa liigassa on tosi paljon hyviä nuoria pelaajia ja isoissa rooleissa joukkueissaan, vaikka toki harppaus kansainvälisille kentille on aika suuri. Ei muuta kuin paljon rohkeutta lähteä hyviin joukkueisiin, uskallusta hypätä siihen syvään päätyyn, niin hyvä tulevaisuus on Suomella edessä.

Meitä on moneen lähtöön

Kenen johdolla Helmarit sitten suuntaa tulevaan? Se jää nähtäväksi, sillä kritiikki päävalmentaja Anna Signeulia kohtaan on vain yltynyt. Vaihtojen vähyys Tanska-pelin pakkovoittotilanteessa äimistytti monia, ja Signeulin johtamismetodeista on kohistu kisojen aikana.

Sainiolla ei ole ollut ongelmia niin nykyisen kuin pitkän uran aiempienkaan maajoukkuevalmennusten kanssa.

– Eikö se elämässä ole niin, että kaikilla on hyvät ja huonot puolensa? Joukkueurheilussa on kaikkien kanssa tultava toimeen, mutta kyllä henkilökohtaisesti olen tykännyt meidän valmennuspoppoosta. Tosi moninainen ja monipuolinen, ei mitään valitettavaa. Ja vuosien mittaan on ollut inspiroivaa ja hienoa, että on saanut tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa ja saanut löytää sitä omaa peli-identiteettiä.

– Meitä on moneen lähtöön, ja hyvä niin.