Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eetu Kolehmaisella luvassa tripla-arvokisat viikkojen sisään –"Saa rauhoittua sen viitisen päivää välissä"

Mikkeliläisurheilija suuntaa ensin Kanadaan ja melkein heti perään Saksaan. Sitten olisi vielä keikka Unkarissa.

Mikkelin Melojia edustava Eetu Kolehmainen, 21, valmistautuu kiireisiin viikkoihin, kun peräti kolmet arvokisat ovat nurkan takana. Aikuisten MM-joukkueesta paikkansa ottanut meloja valittiin torstaina myös Suomen EM-joukkueeseen.

Kisat ratamelonnan Euroopan mestaruudesta alkavat elokuun puolivälissä. Sitä ennen olisi kilpailtava Kanadan Halifaxissa 500 metrin parikilpailussa ja kilometrin taipaleella. Vaihtoehtona oli myös 500 metrin yksikkökisa, mutta tonnin matkaan on enemmän syytä panostaa.

– Tuhat metriä on olympiamatka. Se on myös itselleni sopivampi kuin viisisatanen, kanoottiaan näytille asettava Kolehmainen toteaa.

Kolehmainen valittiin jo ennen viime viikkoa MM-parikilpailuun Jeremy Hakalan kanssa, mutta hän sai sen lisäksi yksilökilpailuoikeuden voitettuaan yksikkökultaa Kaukajärven SM-kilpailuissa.

Kolehmaiselle viime viikonloppu oli menestys, sillä ykkössija tuli tuhannen metrin yksikön lisäksi 200 sekä 500 metrin SM-lähdöissä. Kolehmainen kommentoi, että 200 metrin voitto tuli yllätyksenä. Kaiken kukkuraksi viiden kilometrin kilpailusta irtosi neljäs sija.

EM-kilpailuissa Kolehmainen kilpailee kilometrin kisassa sekä K2-luokassa 500 metrillä Kangasalan Melojia edustavan Hakalan parina. Palautumiseen Pohjois-Amerikan reissusta ei ole kovin paljoa aikaa ennen kuin nokka vie kohti Saksaa.

– Saa rauhoittua sen viitisen päivää siinä välissä. Enköhän saa sen ajan kulumaan tehokkaasti, Kolehmainen toteaa itsevarmana.

Veri vetää vesille

Jottei Kolehmaisen kalenteri olisi jo tarpeeksi täynnä, aikuisten arvokisojen jälkeen vuorossa olisivat alle 23-vuotiaiden MM-kisat Unkarissa. Siellä luvassa ovat sekä 500 että 1 000 metrin yksikkölähdöt. Sen jälkeen Kolehmainen saisi rentoutua, mutta miestä on vaikea pitää erossa rakkaasta lajista.

– Jatkan Unkarin jälkeen harjoittelua. Ei siinä pysty kuin pari päivää lepäämään, sitten tekee mieli taas lähteä. En oikeastaan ole koskaan pitänyt pitkää kesälomaa. Pienempänä kun melominen loppui niin vaihdoin hiihtoon. En vain ole tottunut lomailemaan.

Kolehmaisen ollessa yksi Suomen kärkimelojista vain 21-vuotiaana, on urheilufanien vaikea olla ajattelematta hänen mahdollisia saavutuksiaan tulevaisuudessa. Etenkään, kun Kolehmaisen isänä ja valmentajana on olympiavoittaja Mikko Kolehmainen. Kaksikko on kuitenkin yhdessä sopinut, ettei Pariisin tai Los Angelesin olympialaisia kannata miettiä juuri lainkaan.

– Kausi kerrallaan mennään. En osaa katsoa pitkälle eteenpäin. On helpompaa katsoa vuosi eteenpäin ja miettiä, miten olen kehittynyt ja mitä voitaisiin korjata.

Motivaatio-ongelmia Kolehmaisella ei omien sanojensa mukaan ole ollut. Voittaminen on aina kivaa, mutta Kolehmainen repii lisäenergiaa myös tappioiden hetkistä.

– Minä haluan voittaa. Ja sen huomaan parhaiten hävitessäni. Sekin on hyvä tunne – olla pettynyt. Se auttaa taas jaksamaan ja motivoitumaan.

Melominen arvokisatasolla ei tietenkään tule ilmaiseksi vaan vaatii lukemattomia harjoituksia ja tuhottomasti aikaa. Kesänsä harjoitellen ja kilpaillen viettävä Kolehmainen ei pidä sitä huonona asiana, että festariviikonloppujen tilalla on joko harjoitusleiri tai kilpailu.

– Jos minulta kysytään, on paljon hienompaa mennä Kanadaan MM-kisoihin kuin Suomessa jonnekin festareille.

Kolehmainen saisi isältään loputtomasti neuvoja arvokisoihin lähtemisestä, mutta tarvetta niille ei ole hirveästi ollut. Yhden vinkin hän sai Kanadaan lentämisestä.

– Ei kuulemma kannata lentokoneessa nukkua, vaan saapua väsyneenä hotellille. Silloin saa unen paremmin, eikä jetlag ole niin paha.

Ennen Kanadaan lähtöä Suomen maajoukkue kokoontuu viikonlopuksi Pajulahteen valmistautumaan. Aikuisten MM-kisat alkavat 3. elokuuta, Münchenin EM-kisat 17. elokuuta ja nuorten MM-kisat 1. syyskuuta.

Juttua on muokattu 21.7. kello 17.48 lisäämällä Eetu Kolehmaisen haastattelu ja uusia kuvia.