Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Nyt on se hetki, jolloin kiinnostusta naisurheilua kohtaan pitää hyödyntää”

Britanniassa niin kuningatar kuin pääministerikin hehkuttivat kultajoukkueen antamaa inspiraatiota.

Jalkapallon naisten EM-kisojen herättämä kiinnostus naisurheilua kohtaan tulee hyödyntää mahdollisimman pikaisesti, arvioi Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

– Kisojen tuoma noste antaa seuroille niin Suomessa kuin maailmallakin entistä isomman mahdollisuuden tarttua hetkeen ja investoida lajin kasvuun naisten puolella. Nuorille tarvitaan urheilevia naisia esikuviksi, jotta heillä on mahdollisuuksia kasvaa liikunnan parissa, Pihlaja sanoo.

Hänen mukaansa jalkapallon nosteen hyödyntäminen vaatii kuitenkin seuroilta pitkäjänteisyyttä, systemaattista työtä ja tarinan rakennusta.

– Katsojat tai rahavirrat eivät automaattisesti tule kenenkään luo. Palloliitto tukee Suomessa lajin kasvua ja kehitystä.

Pihlajan mukaan sunnuntain finaali ja koko EM-kisat olivat alku jalkapallon valtavirtaistumiselle naisten lajina.

– Tuntuu, että niin yleisön kuin mediankin silmissä tapa katsoa ja seurata oli samanlaista kuin miestenkin pelaamassa jalkapallossa - ja se on valtava askel eteenpäin.

Naisten urheilun kiinnostavuus on herättänyt kosolti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Ennen jalkapallon EM-kisoja oli huolena, että kiinnostaako laji tarpeeksi ja saadaanko lehtereille yleisöä.

Sunnuntaina Englannin voittoon ratkennut finaalin jännitysnäytelmä oli viihdettä parhaimmillaan. Finaaliottelu Lontoon Wembleyllä oli loppuunmyyty. Suomessakin kisat herättivät laajaa kiinnostusta, sillä Ylen mukaan otteluja seurasi 2,6 miljoonaa katsojaa.

Prinssi William jakoi mitalit

Englannin jalkapallon EM-voitto hullaannutti myös Britannian valtion eliitin. Prinssi William jakoi mitalit, mutta myös hallitsija huomioi mestarit.

– Olette kaikki näyttäneet esimerkkiä, joka on inspiraationa tytöille ja naisille sekä tuleville sukupolville, kuningatar Elisabet lausahti sunnuntaina.

Myös eroava pääministeri Boris Johnson kommentoi Twitterissään jalkapallon tulleen kotiin.

– Jalkapallokentät eri puolilla maata täyttyvät ennennäkemättömällä tavalla tytöistä ja naisista, jotka ovat saaneet inspiraationsa voitostanne, hän lisäsi.

Mead turnauksen paras

Isäntämaan 27-vuotias hyökkääjä Beth Mead valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Toisin oli viime vuonna, kun vuodesta 2017 seurajoukkue Arsenalia edustanut Mead jätettiin ulos olympiajoukkueesta.

EM-turnauksessa Meadin ohella loisti taidoillaan saksalaishyökkääjä Alexandra Popp, 31, molemmat taituroivat turnauksessa kuusi maalia. Finaalissa kaksikosta kentällä esiintyi vain Mead, ja hänetkin vaihdettiin loukkaantumisen vuoksi kentältä ottelun 63. peliminuutilla. Poppin nimi löytyi Saksan avauskokoonpanosta, mutta ilmeisesti hän ei kyennyt pelaamaan loukkaannuttuaan lämmittelyssä.

Turnauksessa neljä maalia vaihtopenkiltä kentälle päästyään iskenyt Englannin 23-vuotias Alessia Russo oli ainoastaan Sveitsi-ottelussa joukkueensa avauskokoonpanossa.

EM-turnauksessa palkittiin myös paras nuori pelaaja, ja tittelin nappasi itselleen Saksan Lena Oberdorf. 20-vuotias keskikenttäpelaaja edustaa seurajoukkueessaan Saksan Wolfsburgia.

Voitoitta jääneen Suomen ainoasta maalista vastasi Linda Sällström. Maali syntyi Suomen avausottelussa Espanjaa vastaan.