Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supercup sujui "turvallisuusmielessä hämmästyttävän hyvin"

Myöhään keskiviikkona pelattu jalkapallon Supercup sujui Palloliiton tapahtumatoiminnan päällikön Kalle Marttisen mukaan järjestelyiden osalta hyvin. Myös poliisin silmin Helsingin jalkapallopäivä ja -ilta olivat rauhallisia.

– Tapahtuma oli isossa kuvassa erittäin onnistunut. Seurat ja (Euroopan jalkapalloliitto) Uefa olivat tyytyväisiä järjestelyihin. Fanit olivat hyvällä ja iloisella tuulella, eikä häiriöitä juuri ollut, Marttinen sanoo.

Supercupissa kohtasivat Mestarien liigan hallitseva voittaja Real Madrid ja Eurooppa-liigan ykkönen Eintracht Frankfurt. Real Madrid voitti täydellä Olympiastadionilla pelatun kamppailun David Alaban ja Karim Benzeman maaleilla 2–0.

Kiellettyjä soihtuja ei nähty

Supercup jää painoarvoltaan jalkapallon suurimpien pelien varjoon. Se ei myöskään ole perinteisesti tapahtuma, jossa olisi mittavia turvallisuusongelmia. Helsinkiin saapui ulkomailta runsaat 12 000 jalkapallon ystävää, joista noin 8 000 oli Eintrachtin kannattajia ja vajaat 2 000 Realin.

– Se meni turvallisuusmielessä hämmästyttävän hyvin. Frankfurtin kannattajissa tiedetään olevan myös niin sanottuja heavy usereita, joita tunnistimme myös täällä. Ihan pieniä häiriöitä oli muutamia, mutta kun kymmeniätuhansia ihmisiä on liikkeellä, se on tavanomaista, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista sanoo.

Riskikannattajia eli Porolan sanoin heavy usereita saapui Suomen jonkin verran, mutta suuria ongelmia ei syntynyt.

– On puolenkymmentä sellaista tapausta, joissa on ollut järjestysmiehen vastustamistyyppistä kuviota ja pahoinpitelyrikoksen tyyppistä. Kuitenkin hyvin vähän siihen nähden, että tupa oli täysi, Porola kertoo.

Lisäksi ottelun aikana joitakin henkilöitä pyrki Olympiastadionin sisälle ilman lippua. Porolan mukaan kannattajien kulkueet Olympiastadionille sujuivat hyvin, eikä esimerkiksi kiellettyjä soihtuja nähty ennen peliä tai sen aikana.

"Silloin väkisin syntyy ruuhkia"

Uusittu Olympiastadion on kerännyt kritiikkiä isojen yleisötapahtumien ruuhkista. Marttisen mukaan katsojien sisääntulo sujui keskiviikkona hyvin.

– Ihmiset tulivat aika tasaisena virtana. Avasimme portit jo kolme tuntia ennen peliä, ja se oli oikea ratkaisu. Tauko on sen sijaan haastava, ja silloin väkisin syntyy ruuhkia. Siitä ei täysin pääse eroon, mutta oli siellä joissain kohti toivottua suurempia ruuhkia, Marttinen sanoo.

Marttisen mukaan Kansalaistorilla järjestetty Supercupin fanialue oli "tosi iso menestys". Siellä kävi kahden päivän aikana yhteensä noin 30 000 ihmistä.

Supercup on käytännössä suurin kansainvälinen jalkapallo-ottelu, joka Olympiastadionilla voidaan pelata Uefan tiukkojen katsomokapasiteettiehtojen takia.