Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Topi Raitanen ajoitti kultakunnon Münchenin EM-finaaliin – "Tällä kertaa se olin minä"

Topi Raitanen voitti hallitun esityksen jälkeen miesten 3 000 metrin estejuoksun Euroopan mestaruuden yleisurheilun EM-kilpailuissa Münchenissä.

Myöhään perjantai-iltana juostussa finaalissa Raitanen lähti kolareita ja ruuhkia vältellen vetämään rohkeasti letkaa alkukierroksilla. Hän otti välillä happea kärkijoukon hännillä ja irtosi viimeisellä kierroksella mestaruuteen.

– Meni niin kuin suunniteltiin. Piti olla aktiivisempi kuin alkuerässä ja ottaa paikkaa, että saa säästettyä voimia loppuun ja pidettyä sellaista vauhtia, että kaikki ovat tyytyväisiä. Tiesin, että lopussa ruvetaan kiristämään ja pitää olla valmis, kun viimeinen kierros alkaa. Silloin kaikki on mahdollista, Raitanen hehkui Münchenin olympiastadionin uumenissa.

– Kellään ei ollut menohaluja, joten pidin pikkunättiä vauhtia, että sain otettua esteet rauhassa ja vältettyä kolhut. Muutama kaveri tuli höntyillen ohi, mutta tiesin, että takasuoralla pitää tehdä töitä. Ennen viimeistä estettä tiesin, että voin ottaa sen rauhassa.

Raitasen voittoaika oli 8.21,80. Toiseksi juossut Italian Ahmed Abdelwahed juoksi ajan 8.22,35 ja kolmas Italian Osama Zoghlami 8.23,44.

– Oli kiva juosta takasuoraa, kun tietää, että eroa tulee muihin ja saa otettua esteen hyvin ja noustua keulaan, mestari kuvaili.

"Olen odottanut tätä kisaa monta vuotta"

Neljä vuotta sitten Raitanen juoksi EM-kilpailuissa Berliinissä kahdeksanneksi ja saavutti saman sijan myös viime vuonna Tokion olympialaisissa. Heinäkuussa Eugenessa järjestetyt MM-kilpailut menivät pieleen, kun vatsavaivojen pehmittämä entinen suunnistaja jäi alkueriin.

MM-kilpailujen jälkeen Raitanen eteni soolojuoksulla (8.21,10) ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen Joensuussa ja vakuutteli kuntoaan. Hän huokui rauhallisuutta, ehkä myös salamyhkäisyyttä tällä viikolla Münchenissä järjestetyssä Suomen joukkueen mediatilaisuudessa ja juoksi alkuerissä ajan 8.33,51.

– Olen odottanut tätä kisaa monta vuotta ja tiennyt, että kuulun porukkaan, joka taistelee mitalista. Tämä oli sellainen juoksu, jota haettiin. Loppusuoralla oli hienoa katsoa screeniltä (näytöltä), ettei kukaan tule ohi.

Eugenen vatsavaivojen jälkeen valmistautuminen sujui täydellisesti.

– Harjoitusohjelma muuttui Eugenen jälkeen. Kalevan kisat näytti, että kaikki on reilassa ja perustason pitää riittää tällä vauhdinjaolla. Monta miestä ei tule viimeistä kierrosta kovempaa.

Harvinaista herkkua

Suomen edellinen kestävyysjuoksun arvokilpailumitali tuli 2006 Göteborgissa, kun Jukka Keskisalo juoksi 3 000 metrin esteiden Euroopan mestariksi.

– Toivottavasti tämä innostaa nuoria lajin pariin yli lajirajojen, kuten itsekin olen tullut, Raitanen sanoi.

– Kello ei valehtele. Olen aina unelmoinut tällaisista mies miestä vastaan -taisteluista, hän avasi suunnistuksen vaihtamista estejuoksuun.

Meneillään olevissa EM-kilpailuissa mitali oli Suomelle järjestyksessä toinen. Wilma Murto jysäytti keskiviikkoiltana pommin ja taivutti seiväshypyn Euroopan mestariksi, ja pian Raitasen jälkeen mitalisijalle ponnisti kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

Raitanen myönsi Murron kultamitalin tuoneen potkua hänellekin.

– En oikein tiennyt, mitä maalissa pitää tehdä. Vähän tuulettaakin piti. Jostain tulee Suomen lippu, jossain on kamera ja jossain on äiti. Olihan se hauska kokemus, Raitanen avasi hulinaa.

Suomi saavutti yhtä mitalia suuremman saaliin arvokilpailuissa viimeksi 2014, kun Antti Ruuskanen voitti keihäänheiton kultaa ja Tero Pitkämäki pronssia EM-Zürichissä. Noiden jälkeen Pitkämäen MM-pronssi 2015 ja Ruuskasen EM-pronssi 2016 jäivät yksittäisiksi suomalaismitaleiksi.

Ruuskasen Amsterdamissa kiskaiseman heiton jälkeen hurahti kahdet olympialaiset, kolmet MM-kilpailut ja yhdet EM-kilpailut ilman suomalaismitalia, kunnes Murto palautti sinivalkoiset värit palkintokorokkeelle.

Vastustajansa tuntenut Raitanen tuplasi Suomen kultasaaliin.

– Italian pojat hyytyivät joka ikinen MM-finaalissa, vaikka mentiin hiljaa. Ajattelin, ettei keltään löydy vetohaluja, mutta loppu tullaan vahvasti. Keskikastin äijät tippuvat pois, eikä ole ruuhkia viimeisellä kierroksella. Sitten oli kyse vain siitä, kuka on nopein viimeisellä kierroksella. Tällä kertaa se olin minä.

Edelliset kahden kullan kisat olivat Göteborgin EM-kilpailut 2006, joista Keskisalon lisäksi myös moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen sai kultamitalin. Viimeksi mainittu tosin sai kultamitalinsa monen vuoden viiveellä, kun hopea kirkastui laboratoriossa kullaksi.